Het domein van de arbeids- en bedrijfsfysiotherapeut verschilt van de reguliere fysiotherapeut. Maar wat doen ze nou? Hieronder volgt enige uitleg.
De Arbeidsfysiotherapeut
De arbeidsfysiotherapeut is gespecialiseerd in de herstelmogelijkheden van werknemers die (dreigen te) verzuimen door fysieke klachten. De focus ligt op individuele, arbeidsgeoriënteerde oefening en training met slechts één doel: de medewerker snel en gezond terug brengen in het arbeidsproces. De arbeidsfysiotherapeut werkt voornamelijk als behandelaar vanuit de fysiotherapiepraktijk.
Waarom een arbeidsfysiotherapeut inschakelen?
Met het inschakelen van een arbeidsfysiotherapeut krijgt de medewerker deskundige begeleiding in het herstel van zijn klachten in de context van zijn werkomstandigheden.
Wat levert het op?
Begeleiding door een arbeidsfysiotherapeut levert een vitale medewerker in een gezonde werkomgeving op.
Het voorkomt of verkort het ziekteverzuim van de medewerker waardoor afname van ziektekosten en toename van arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit.
Hoe gaat de arbeidsfysiotherapeut te werk?
De arbeidsfysiotherapeut werkt op verwijzing van een bedrijfsarts, Arbo-professional, huisarts of medisch specialist. De behandeling van de medewerker vindt plaats in de fysiotherapiepraktijk en/of binnen de organisatie van de medewerker.
Intake
De arbeidsfysiotherapeut brengt na de intake de fysieke belasting en de fysieke belastbaarheid van de medewerker in kaart. Hieronder valt een taak/handelingsanalyse van de functie. Als de klachten van de medewerker een relatie hebben met de werkomstandigheden van de medewerker, volgt een werkplekonderzoek.
Plan van aanpak
Op grond van de uitkomsten van de intake en het onderzoek, stelt de arbeidsfysiotherapeut een plan van aanpak op. Na overleg met betrokken partijen voert de arbeidsfysiotherapeut het plan uit.
Rapporteren
Hij rapporteert zijn bevindingen tijdens en na het behandeltraject met de verwijzer en diens werkgever. De arbeidsfysiotherapeut werkt multidisciplinair samen met bedrijfsarts, leidinggevende, arbo-professionals en (para)medici.
Welk kosten zijn er te verwachten?
Een gedeelte van de kosten valt onder de vergoeding van de aanvullende verzekering van de medewerker.
De kosten van het werkplekonderzoek en de begeleiding van de medewerker op de werkplek zijn voor rekening van de werkgever.
De Bedrijfsfysiotherapeut
De bedrijfsfysiotherapeut is gespecialiseerd in het creëren van een gezonde werkomgeving binnen een bedrijf of organisatie. Hij doet dit door de fysieke werkbelasting en verschillende processen in een (gedeelte) van een organisatie in kaart te brengen en daarnaast aanvullend inzicht te geven in de belastbaarheid van de medewerker(s). Bij risicovolle onder- of overbelasting adviseert de bedrijfsfysiotherapeut de organisatie om maatregelen te nemen waarbij medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Naast arbeidsfysiotherapeutische competenties beschikt de bedrijfsfysiotherapeut over aanvullende competenties die een organisatie brede aanpak mogelijk maken. Samen met de opdrachtgever werkt hij aan het voorkomen van gezondheidsproblemen, het verminderen en herstellen van klachten en het ondersteunen van reïntegratietrajecten. De bedrijfsfysiotherapeut is vooral adviseur, begeleider en coach.
Daarbij wordt gebruik gemaakt van de gestructureerde methodiek bedrijfsfysiotherapie en de principes van de participatieve werkaanpassing.
Waarom een bedrijfsfysiotherapeut inschakelen?
Het inschakelen van de bedrijfsfysiotherapeut draagt bij tot verhoging van de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen een organisatie. Bij de organisatie brede aanpak ligt de focus van de bedrijfsfysiotherapeut op preventie van arbeidsrelevante klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.
Wat levert het op?
Een vitale medewerker in een gezonde werkomgeving bevordert de arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit. De bedrijfsfysiotherapeutische aanpak heeft zich in de praktijk reeds bewezen: iedere geïnvesteerde euro levert 2 euro aan besparing van (ziekte)kosten op. Met kosten van productieverlies en vervanging hierbij opgeteld is dit beeld zelfs nog gunstiger.
Hoe gaat de bedrijfsfysiotherapeut te werk?
De bedrijfsfysiotherapeut werkt met een systematische aanpak. Na een oriënterend gesprek met de opdrachtgever formuleert de bedrijfsfysiotherapeut het (potentiële) gezondheidsprobleem binnen de organisatie. Hieruit volgt een voorstel tot een plan van aanpak voor een vervolgonderzoek.
Vervolgonderzoek en interventieplan
Dit vervolgonderzoek bestaat uit een algemene onderzoeksfase om de arbeidssituatie te analyseren en een specifieke onderzoeksfase om de fysieke werkbelasting te bepalen en de fysieke belastbaarheid van de medewerker(s) in te schatten. Op basis van het onderzoeksresultaat formuleert de bedrijfsfysiotherapeut een interventie-plan met daarin de interventiedoelen, interventie-vormen en inschatting van de frequentie, duur en kosten van de interventie.
Borgen en rapporteren
De bedrijfsfysiotherapeut voert na akkoord van de opdrachtgever de interventie uit en schakelt – indien nodig – hierbij ook andere arbo-professionals in. Hij borgt de interventie in de organisatie om terugval te voorkomen. De bedrijfsfysiotherapeut evalueert de interventie en rapporteert naar de opdrachtgever.
De bedrijfsfysiotherapeut werkt multidisciplinair samen en coördineert desgewenst de multidisciplinaire samenwerking.
Welke kosten zijn er te verwachten?
De bedrijfsfysiotherapeut is meestal zelfstandig ondernemer of werkzaam binnen een bedrijf of organisatie. De kosten zijn voor rekening van de werkgever.
Documenten
De arbeids- en bedrijfsfysiotherapeuten die aangesloten zijn bij de NVBF kun je in onderstaande download vinden.