Ga naar de inhoud

Jouw belangen

Als Beroepsvereniging komen we op voor jouw belang als bekkenfysiotherapeut. Door jouw lidmaatschap maak je dit mogelijk.

Informatie over declareren voor Bekkenfysiotherapie

Hoe werkt het precies en zijn er bepaalde codes en spelregels waar een bekkenfysiotherapeut zich aan moet houden? Hieronder leggen we dit uit, speciaal voor onze leden.

Sinds januari 2016 worden onderstaande diagnosecodes afgewezen door verschillende verzekeraars. Van veel leden hebben wij hierover al vragen ontvangen.

  • Code 9379 – bekkenproblematiek bij kinderen
  • Code 6489 – descensus uteri in combinatie met code 8
  • Code 6089 – Bij Menzis wordt zelfs de code, die in december 2015 nog werd gehonoreerd, in januari 2016 afgewezen.

Het bestuur van de NVFB geeft aan dat zij niet op de hoogte is gesteld van deze wijzigingen en dat dit niet eenzijdig door de zorgverzekeraar kan worden opgelegd. Daarnaast wordt er op dit moment door CZ een controle over 2012 uitgevoerd, waarbij BFT-praktijken die een behandeling Urine-incontinentie (6486) hebben gedeclareerd op code 9 alsnog een terugvordering ontvangen. Bekkenfysiotherapie bij Urine-incontinentie zou uitsluitend op code 10 gedeclareerd mogen worden.

Het blijkt dat dit in de wet staat, maar dat dit feit onvoldoende bekend is bij de beroepsgroep, die te goeder trouw heeft gehandeld. De verwarring is mede ontstaan doordat er onduidelijkheid is of er wel of geen verwijzing vereist is. Geen verwijzing betekent DTF dus code 9, zo zullen velen van jullie hebben gedacht. Het is dus zaak vanaf heden UI ALTIJD in de basisverzekering te declareren met indicatiecode 10 onafhankelijk of je patiënt met of zonder verwijzing komt.

Het NVFB-bestuur heeft intensief contact met de kantoororganisatie over de ontstane situatie en zoekt naar de dialoog met de zorgverzekeraars hoe deze problematiek over de jaren 2013-2015 naar tevredenheid van alle partijen opgelost kan worden. 

Daarnaast zal de NVFB er alles aan doen om deze problemen voor 2016 en de nabije toekomst te voorkomen. Speciaal voor onze leden is er een diagnosecodelijst ontwikkeld die je kunt downloaden.

Deze content is alleen voor leden

Ben je nog geen lid van NVFB maar ben je wel geïnteresseerd in meer informatie over het lidmaatschap? Lees hier meer over ons lidmaatschap.

Er is in het veld soms enige verwarring over het gebruik van de codes 1864 en 1870 en het gebruik van de code 1600.

Ter verheldering kunnen we het volgende stellen:

  • Code 1864 of 1870 moet voor het eerste contact gebruikt worden.
  • Code 1864 of 1870 kunnen op 1 dag in combinatie met 1600 gebruikt worden, mits er sprake is van zowel een screening of intake & onderzoek in combinatie met een behandeling op dezelfde dag.

De zorgverzekeraars hebben overigens aangegeven dat er nadrukkelijk op een juist gebruik van deze codes zal worden toegezien. 

Vergoeding UI uit basisverzekering UI (6486) dient altijd gedeclareerd te worden op indicatiecode 10 (UI uit basisverzekering) voor de eerste 9 behandelingen. Bij verschillende zorgverzekeraars is het verplicht om bij de declaratie van 6486 met indicatiecode 10 een verwijzing (1870) te hebben. Dus óók als een patiënt zich aanmeldt middels DTF, bent je als bekkenfysiotherapeut verplicht om de patiënt naar de arts te sturen voor een verwijzing!

Declareren van aan ontwikkelingsgerelateerde stoonissen bij zindelijkheid (kinderen) wordt bij Menzis alléén geaccepteerd op code 6479 als het kind door een bekkenfysiotherapeut wordt behandeld. Hiermee vervalt alléén voor Menzis de diagnosecode 9379.

De /8 toevoeging tref je ten onrechte aan achter de diagnose rubriek kinderen met bekkenproblematiek. Voor de juiste codes verwijzen we je naar de Vektis. Let daarop het verschil tussen (gespecialiseerde) kinderfysiotherapie en (algemene en bekken-) fysiotherapie bij kinderen.

Bij de kostprijsberekening van een behandeling kun je als bekkenfysiotherapeut rekening houden met de factoren kwaliteit, tijd en bijkomende kosten.

Bijzondere kwaliteit

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten staan voor bijzondere specialistische kwaliteit binnen de fysiotherapie. Velen hebben een 3-jarige masteropleiding bekkenfysiotherapie afgerond na het behalen van hun diploma fysiotherapie.

Tijd

  • De uitgebreide anamnese die nodig is om de factoren die een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van de klachten in kaart te brengen, in verschillende domeinen. 
  • De tijd voor uitleg en informatie over een deel van het lichaam dat niet zichtbaar of direct te visualiseren is.
  • De toelichting bij het bijhouden van een mictie- of defaecatiedagboek, het toiletgedrag en adviezen voor vochtintake en voeding, seksualiteit.
  • Tijd voor het beoordelen van dagboekjes/lijsten zoals pijndagboek en tijdschrijven.
  • Vragenlijsten over pijn, omgaan met pijn, beperkingen en participatieproblemen.
  • Tijd voor het gedragsmatige aspect van de behandeling.
  • Tijd voor voorbereiden van (informed consent) en het rustig en zorgvuldig uitvoeren van inwendig onderzoek en behandelingen.
  • De benodigde extra tijd voor maatregelen voor hygiëne en infectiepreventie bij inwendige behandeling volgens hygiënisch protocol. (zie de richtlijnen ‘Hygiënisch werken in het bekkenbodemgebied’ van de NVFB)
  • Tijd voor het aanschaffen en op voorraad houden van het disposable materiaal (zoals probes, plakelektroden, rectale ballonnen, handschoenen en onderleggers) en de reinigings- en desinfecteermiddelen.
  • Tijd voor de bewassing van extra lakens en handdoeken en tijd voor reiniging van de behandelruimte volgens het hygiënisch protocol.
  • Tijd voor extra verslaglegging en multidisciplinair overleg.

Extra kosten

  • Inwendige behandeltechnieken zijn vaak onmisbaar voor diagnostiek en om het beleid van de verdere behandeling te bepalen.
  • Bij het werken volgens de Richtlijn Hygiënisch werken in het bekkenbodemgebied van de NVFB brengt dit extra kosten met zich mee i.v.m. de benodigde disposable materialen (zoals onder andere probes, plakelektroden, rectale ballonnen, handschoenen en onderleggers), desinfectie- en reinigingsmiddelen en inrichtingseisen.
  • Binnen het huidige tarief vergoeden de meeste zorgverzekeraars geen kosten voor probes, rectale trainingsballonnen of disposable materialen.

Is een verwijzing van een verloskundige een DTF?

Er bereiken ons geregeld vragen over het doorsturen van patiënten door de verloskundigen naar de (bekken)fysiotherapeut in relatie tot de DTF. De vraag is of dit een reguliere verwijzing is of komt de patiënt dan via de DTF binnen? 

Een patiënt door de verloskundige verwezen, is een patiënt die via de DTF  binnenkomt. De huisarts zal bij een verwijzing door de verloskundige volgens de regels bij DTF op de hoogte gebracht moeten worden. Wordt een patiënt met postnatale bekkenpijn door de verloskundige naar de bekkenfysiotherapie verwezen, dan zal er een verwijzing van een arts of specialist nodig zijn om deze patiënt chronisch te kunnen declareren.

.

illustratie van een pagina met profielfoto's

Vragen over zorgverzekeraars?

Het KNGF heeft, mede namens de NVFB, contacten met zorgverzekeraars. De afdeling Ledenvoorlichting kan jouw vragen m.b.t zorgverzekeringen beantwoorden en je adviseren. Wij verzoeken je dan ook dringend deze vragen daar neer te leggen.

Afdeling Ledenvoorlichting