Geschiedenis van de NVFK
In de 60’er jaren van de vorige eeuw werden steeds vaker kinderen verwezen naar de fysiotherapeut (of heilgymnast-masseur, zoals het beroep toen nog heette). Dat gold zowel voor kinderziekenhuizen, universitaire ziekenhuizen, revalidatiecentra en vrijgevestigde praktijken.
Eenheid in opleiding en behandeling
Er werden diverse werkgroepen opgericht die zich vooral richtten op de aandoening van het kind, zoals voor MBD (Minimal Brain Damage, later Minimal Brain Dysfunction), CF (Cystic Fibrose), Spierziektes en VOBZ (Vroegtijdige Onderkenning en Behandeling van Zuigelingen).
Eind jaren 70 kwam het moment dat enkele fysiotherapeuten bedachten dat er toch meer eenheid moest komen in de behandeling van kinderen.
Paul Helders (Utrecht) nam het initiatief en verzamelde collega’s uit verschillende universitaire behandelcentra, kinderziekenhuizen of gespecialiseerde centra om zich heen: Truusje Vrij (Leiden) Ron van Empelen (Nijmegen), Joop Bartholomeus (Arnhem) en Rineke Veentjer (Rotterdam). Later sloten ook collega’s van de verschillende werkgroepen zich bij de stuurgroep aan (Els van Petegem, Tine Boerma en Jacques Cloin). Dit werd in het voorjaar van 1979 de Stuurgroep Kinderfysiotherapie.
Stuurgroep Kinderfysiotherapie
Deze Stuurgroep wilde een Vereniging Kinderfysiotherapie oprichten. Ook was de intentie om te komen tot een opleiding Kinderfysiotherapie. De eerste afgestudeerden van de opleiding Kinderfysiotherapie zouden dan lid kunnen worden van de vereniging.
Er bleek nog veel discussie over een specialisatie van de kinderfysiotherapie. Zowel de Stichting Wetenschap en Scholing als de Vereniging Hoofden Fysiotherapie spraken zich hier tegen uit: “Het was ongewenst om een gespecialiseerd beroep als fysiotherapie nog verder te specialiseren”. Er zijn veel brieven en nota’s uitgegaan en met de kennis van nu is het zeker interessant om te lezen hoeveel moeite het destijds gekost heeft om tot die specialisatie te komen.
Het zou nog tot 1984 duren voor de eerste opleiding van start kon gaan en tot 1985 voor de NEDERLANDSE VERENIGING VOOR FYSIOTHERAPIE IN DE KINDER- EN JEUGDGEZONDHEIDSZORG opgericht zou worden. Daarover een volgende keer meer.
Regina Ram en Truusje Vrij, curatoren voor de NVFK bij de Stichting Geschiedenis Fysiotherapie