Bekkenbodem en aandoeningen
Problemen met zindelijkheid voor urine en/of ontlasting komen veel voor op de kinderleeftijd en kunnen een grote impact hebben.
NVK Richtlijn Obstipatie bij kinderen van 0 tot 18 jaar (2015)
Obstipatie is de meest voorkomende gastro-intestinale aandoening op de kinderleeftijd. Geschat wordt dat ten minste 100.000 kinderen in Nederland functionele obstipatie of solitaire fecale incontinentie hebben. Deze richtlijn beperkt zich tot kinderen met functionele obstipatie. Onderstaande richtlijn is in de in 2015 geüpdatete versie van de richtlijn van 2009.
Doel richtlijn
Het doel van deze richtlijn is te komen tot een betere herkenning, optimalisering van de diagnostiek en behandeling van kinderen van 0 tot 18 jaar met obstipatie.
Voor wie
De doelgroep omvat alle kinderen van 0 tot 18 jaar met obstipatie. De richtlijn is geschreven voor alle behandelaren die te maken hebben met deze groep kinderen in zowel de eerste-, tweede-, als derdelijns gezondheidszorg. Fysiotherapie wordt genoemd als mogelijke behandeling.
Documenten
NVFK richtlijn Urine-incontinentie bij kinderen (2010)
Urine-incontinentie bij kinderen van 4 jaar en ouder is een frequent voorkomend probleem. Bij 6-9 % van de schoolgaande meisjes is sprake van urine incontinentie overdag, al dan niet gecombineerd met urineweginfecties en vesico-ureterale reflux. Ongeveer 7% van de jongens is incontinent voor urine.
Doel richtlijn
De doelstelling van deze richtlijn is om op grond van het beste beschikbare wetenschappelijke bewijs aanbevelingen te doen voor de diagnostiek en behandeling van kinderen met urine incontinentie in de kindergeneeskundige en in de urologische praktijk.
Voor wie
De gebruikers van deze multidisciplinaire richtlijn zijn medisch specialisten die in hun praktijk te maken hebben met de diagnostiek en behandeling van urine incontinentie bij kinderen. Steeds meer algemene ziekenhuizen hebben de beschikking over urotherapie / incontinentietherapie. De werkgroep is van mening dat kinderen met incontinentie behandeld moeten worden door daarin specifiek opgeleide personen.
Documenten
Zindelijkheid urine en Feces
Problemen met zindelijkheid voor urine en/of ontlasting komen veel voor op de kinderleeftijd en kunnen een grote impact hebben. Bij 5-jarigen komt bedplassen voor bij ongeveer 15%. Bij 4-7 jarigen komt broekplassen voor bij ongeveer 7%. Onzindelijkheid is daarmee, vooral op de kinderleeftijd, een belangrijk psychosociaal probleem.
Doel richtlijn
Doel van deze richtlijn is het uniform, tijdig en correct signaleren, verwijzen en begeleiden van kinderen met zindelijkheidsproblemen door de JGZ. Ook kan de JGZ een rol spelen in de voorlichting aan de omgeving van het kind, zoals school en kinderopvang.
Voor wie
Hoewel de richtlijn tot stand is gekomen na overleg met verschillende experts van binnen én buiten de JGZ, is het een richtlijn voor de JGZ voor de leeftijdsgroep 0-19 jaar. Verschillende onderdelen kunnen echter ook gebruikt worden door andere disciplines, zoals huisarts, kinderarts, kinderopvang en scholen. Fysiotherapie wordt als mogelijke behandeling besproken.
Meer weten?
Fysiotherapie wordt als mogelijke behandeling besproken. Netty Bluyssen heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze richtlijnen.