Ga naar de inhoud

Orthopedische aandoeningen

Bij richtlijnen voor orthopedische aandoeningen zijn veelal kinderfysiotherapeuten betrokken. Hieronder een beschrijving van de meest voor komende orthopedische aandoeningen bij kinderen.

ACL injuries

The number of ACL injuries in children is rising. ACL injuries in children create a level of concern that is more significant than in any other population with ACL injury. These young individuals have to live with their knee problem for the rest of their life, which may compromise their quality of life and increase the risk for further injury, meniscal tears and early onset osteoarthritis.

Doel richtlijn

This consensus statement addresses six fundamental clinical questions regarding the prevention, diagnosis and management of paediatric ACL injuries. By framing each topic around clinical questions, the aim of this consensus statement is to provide a comprehensive, evidence-informed summary to support the clinician, and help children with ACL injury and their parents/guardians make the best possible decisions.

Voor wie

For all disciplines who work with childres with ACL injuries. Er participeerden geen Nederlandse experts bij deze richtlijn. 

JGZ Richtlijn Extremiteiten (2019)

Deze richtlijn geeft zicht op voorlichting, (vroeg)signalering, begeleiding en verwijzing voor diverse aandoeningen aan de extremiteiten. De onderwerpen die aan de orde komen zijn onderverdeeld in drie thema’s: algemene aandoeningen van de extremiteiten, stands-afwijkingen en pijnklachten.

Doel richtlijn

De JGZ kan bij veel waarneembare kenmerken en vragen over de extremiteiten een belangrijke rol spelen in het normaliseren van de bevindingen en het adviseren van de ouders/jeugdigen. Hiervoor moet men goed op de hoogte zijn van normale variaties en alarmsignalen.

Voor wie

Deze richtlijn is bedoeld voor JGZ-professionals (jeugdartsen, verpleegkundig specialisten , jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten). Kinderfysiotherapie wordt wel genoemd als partij die betrokken kan zijn bij de signalering, verwijzing, diagnostisering en behandeling van kinderen met aandoeningen aan de extremiteiten.

Richtlijn Fracturen bij kinderen (2019)

De richtlijn ‘Fracturen bij kinderen’ helpt zorgverleners in Nederland om de behandeling overal op dezelfde goede manier uit te voeren en draagt bij aan de best mogelijke zorg voor het kind. Zorgprofessionals kunnen afwijken van de richtlijn op basis van hun kennis, ervaring en lokale mogelijkheden.

De beste zorg voor kinderen met fracturen

Veel kinderen lopen in hun jeugd een botbreuk op. De kans hierop is voor jongens tussen 6-16 jaar 40 % en voor meisjes 28%. De meeste fracturen bij kinderen ontstaan door valpartijen, met de fiets, skateboard, trampoline of door een val uit een klimrek of stapelbed. Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor kinderen met fracturen. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Diagnostiek en behandeling van breuken van de boven- en onderarm, pols, boven- en onderbeen en de enkel;
  • Diagnostiek en behandeling van breuken bij pasgeborenen; kinderfysiotherapie en
  • Revalidatiebehandeling; de organisatie van de zorg voor kinderen met een fractuur.

Voor wie

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen met botbreuken.M. Schuuring participeerde namens het KNGF in de werkgroep. Henriette van der Lely, Petra Nijmolen en Ria Nijhuis- van der Sanden gaven commentaar op de richtlijn.

Scoliosis

De International Scientific Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT), heeft de richtlijn die ze in 2005 hadden geschreven voor de conservatieve behandeling van een idiopatische scoliose herzien in 2011.

Documenten