Zuigelingen
Richtlijnen voor de kinderfysiotherapeuten. Deze richtlijnen zijn voor professionals die zich bezig houden met baby’s, waaronder de JGZ, kunnen ouders hierbij ondersteunen en empoweren op een manier die aansluit bij de behoeften van ouders en kind.
JGZ-richtlijn pre- en dysmatuur geboren kinderen (2013)
Vroeg/prematuur geboren kinderen zijn kinderen geboren na een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken. SGA (small for gestational age = dysmatuur) geboren kinderen zijn kinderen die bij de geboorte een te laag geboortegewicht hebben voor de zwangerschapsduur, dat wil zeggen met een groeirestrictie (geboortegewicht ten opzichte van zwangerschapsduur < -2 SDS).
Doel richtlijn
Het doel van de richtlijn is allereerst het optimaliseren van de (na)zorg aan risicopasgeborenen en hun ouders door uniforme begeleiding en advisering, signalering van mogelijke problemen en tijdige doorverwijzing. Het uiteindelijke doel is het voorkómen van (secundaire) gezondheids- en ontwikkelingsschade en het op tijd inzetten van gepaste interventies.
Voor wie
Deze richtlijn is primair bedoeld voor (jeugd)artsen, (jeugd)verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en doktersassistenten die in de JGZ werken (vooral met de doelgroep 0-4 jaar). De richtlijn is daarnaast bestemd voor andere professionals die betrokken zijn bij de nazorg van vroeg en/of SGA geboren kinderen en hierin samenwerken met de JGZ. Mevr. dr. A. Janssen, kinderfysiotherapeut, participeerde in de werkgroep.
Richtlijn Fysiotherapeutisch beleid bij Congenitale Musculaire Torticollis (2016)
Congenitale Musculaire Torticollis (CMT) is een posturale afwijking, kort na de geboorte waarneembaar, gekarakteriseerd door een lateroflexie van het hoofd naar een kant en een cervicale rotatie naar de andere kant als gevolg van een eenzijdige verkorting van de Sternocleidomastoideus (SCM). De exacte oorzaak van CMT is onduidelijk. De meest aannemelijke theorie is het anoxisch trauma.
Doel richtlijn
Deze praktijkrichtlijn voor de fysiotherapie is voor zuigelingen met Congenitale Musculaire Torticollis (CMT) en is bedoeld als een referentiedocument om fysiotherapeuten te begeleiden en informeren over de noodzaak van verder onderzoek met betrekking tot fysiotherapie bij CMT.
Voor wie
In het kader van een afstudeeropdracht van de Master Pediatric Physical Therapy (MPPT) Avans+ Breda hebben studenten in opdracht van de NVFK de Amerikaanse praktijkrichtlijn vertaald en een voorstel gedaan voor aanpassing aan de Nederlandse situatie.
Documenten
JGZ multidisciplinaire richtlijn Excessief huilen (2013)
Huilen is een onderdeel van normaal gedrag van baby’s, maar kan, zeker als een baby excessief huilt, ouders onzeker maken.
Doel richtlijn
Deze richtlijn is ontwikkeld om de preventie, signalering en aanpak van excessief huilen in de zorg voor zuigelingen die het betreft binnen de gehele zorgketen te verbeteren.
Voor wie
De richtlijn is primair bedoeld voor de Jeugd Gezondheidszorg.
Documenten
JGZ-richtlijn Heupdysplasie (2018)
Bij Development Dysplasia of the Hip (DDH) is er sprake van een dysplasie (onderontwikkeling) van het heupgewricht. Dit leidt ertoe dat de heupkom de heupkop onvoldoende overdekt. DDH kan heupinstabiliteit veroorzaken of in ernstige gevallen leiden tot luxatie. Onbehandeld kan DDH leiden tot ernstige invaliditeit en vroege coxartrose.
Doel richtlijn
Deze richtlijn geeft handvatten voor het handelen van Jeugdgezondheidszorg (JGZ)-professionals tijdens contactmomenten met individuele kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders.
Voor wie
De richtlijn is in eerste instantie geschreven voor JGZ-professionals, maar is zeker ook interessant voor kinderfysiotherapeuten. Rosa de Boer (kinderfysiotherapeut en klinisch epidemioloog) nam namens het NVFK deel aan de klankbordgroep.
Richtlijn Voorkeurshouding en Schedelvervorming Wiegendood (SIDS)
Voorkeurshouding – en de vaak daarmee gepaard gaande vervorming van de schedel – is een frequent voorkomend probleem bij jonge zuigelingen. Een voorkeurshouding staat een voorspoedige symmetrische ontwikkeling in de weg en leidt vaak tot onzekerheid en ongerustheid bij ouders, vooral als er ook een schedelvervorming is. Meestal is sprake van deformatieve plagiocefalie, soms van deformatieve brachycefalie of deformatieve scafocefalie.
Doel richtlijn
Doel van de JGZ-richtlijn Preventie, signalering en aanpak van Voorkeurshouding en Schedelvervorming is het bieden van handvatten voor:
- advisering over houding, hantering en positionering ter preventie van voorkeurshouding en plagiocephalie
- tijdige en correcte signalering, diagnose en/of eventuele verwijzing naar huisarts en/of kinderfysiotherapeut
- verzorgingsadviezen na signalering,
- monitoring van het vervolg na verwijzing.
De einddoelgroep bestaat uit alle kinderen van 0-23 maanden en hun ouders.
Voor wie
Dit is primair een richtlijn voor jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen en in het verlengde daarvan een uitgangspunt voor de verwijzing naar kinderfysiotherapeuten. Bij de ontwikkeling van de richtlijn is daarom nauw samengewerkt met de NVFK. Dr. L.A. van Vlimmeren, kinderfysiotherapeut/senior onderzoeker heeft meegeschreven aan de richtlijn.