Ga naar de inhoud

Kwaliteitsstandaarden oedeemfysiotherapie

Een overzicht van alle Richtlijnen en Evidence Statements die voor de Oedeemfysiotherapeut van toepassingen zijn. Ook meetinstrumenten en de module compressie hulpmiddelenzorg zijn hier te vinden.  

Richtlijnen en Evidence statements

Een overzicht van richtlijnen en evidence statements die belangrijk/interessant zijn voor de oedeemfysiotherapeut, 

Klinimetrie

De NVFL wil de oedeemfysiotherapeut, ondersteunen in het streven om cliënten met oedeem- en/of oncologisch gerelateerde problemen de best gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg te verlenen. Inzicht geven in de te gebruiken klinimetrie is een middel om dit doel te behalen.

Overzicht meetinstrumeten en vragenlijsten

Een goede oedeem- en/of oncologiefysiotherapeut opereert altijd integer en professioneel, dat wil zeggen kritisch en onafhankelijk. En hij/zij houdt regie op het blijven ontwikkelen van zijn/haar competenties.

Klinimetrie heeft daarbij een vaste plek in de fysiotherapeutische behandeling en is o.a. van belang bij het monitoren van het effect van de behandeling. Daarnaast kun je het gebruiken in de communicatie naar collega’s, andere zorgverleners en zorgverzekeraars om je handelen te onderbouwen en progressie inzichtelijk te maken.

De Wetenschapscommissie Oncologie en Oedeem heeft de klinimetrie van belang voor de oncologie- en/of oedeemfysiotherapeut voor je op een rijtje gezet. Het overzicht is te vinden via de download op deze pagina.

De genoemde vragenlijsten zijn te vinden op www.meetinstrumentenzorg.nl. Enkele vragenlijsten die betrekking hebben  op oedeem vind je op deze pagina als downloads.

Klinimetrie voor de oedeemfysiotherapeut

Een overzicht van richtlijnen en evidence statements die belangrijk/interessant zijn voor de oedeemfysiotherapeut, 

Handreiking module Compressiehulpmiddelenzorg

Deze handreiking is gemaakt voor zorgverleners en bestaat, naast de kernboodschappen, ook uit een toolbox, inclusief poster, brochure en video. Een zorgverlener gebruikt de handreiking voor het gesprek met een cliënt. In de video, brochure en poster worden voor cliënten het proces en de noodzaak van het gebruik van hulpmiddelen toegelicht.

Handreiking
In september 2021 werd de Module Compressiehulpmiddelenzorg opgenomen in het openbaar register van het Zorginstituut Nederland (ZIN). In de module wordt het proces beschreven van compressiehulpmiddelenzorg: van cliënt met een medische diagnose en/of indicatie tot de aanschaf en het gebruik van hulpmiddelen. De module is gemaakt voor leveranciers en zorgverleners. Naast de module verwerkten we de kernboodschappen en de procesbeschrijving van cliënt naar compressiehulpmiddel in de handreiking. We onderbouwen de informatie met interviews en communicatiemateriaal.

Compressiehulpmiddelen
Compressiehulpmiddelen zijn nuttig en bovenal noodzakelijk, maar worden door cliënten ook wel eens als belastend ervaren. Cliënten willen het hulpmiddel niet altijd gebruiken of gebruiken het niet op de juiste manier, zijn therapie-ontrouw. Terwijl compressiehulpmiddelen voor die cliënt noodzakelijk zijn. De hulpmiddelen nemen – deels – functies van het lichaam over bij chronisch oedeem. We maakten de Module Compressiehulpmiddelenzorg en deze handreiking om zorgverleners te ondersteunen. Want juist een zorgverlener kan een cliënt informeren en daardoor motiveren om gebruik te maken van de hulpmiddelen. Het functioneren van de cliënt staat steeds centraal.

De toolbox bij de handreiking bestaat uit de volgende onderdelen: