Het bestuur van de NVFL
Het NVFL-bestuur wordt op dit moment gevormd door 6 gedreven bestuurders:
- Els Brouwer – voorzitter
- Natascha Plate – penningmeester
- Carolien van den Berg – secretaris, met portefeuille Regio
- Michelle Verseveld – bestuurslid met portefeuille Wetenschap Oedeem en Oncologie (WOO) en communicatie
- Geert Strik – algemeen bestuurslid
- Sonja de Vlaming – algemeen bestuurslid; portefeuille Onconet-NVFL / trajecten prestatie- en DCSPH-code /nieuwsbrief NVFL
Meer over de vereniging
De NVFL is dé erkende vereniging voor alle oedeem- en/of oncolologiefysiotherapeuten. De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL) is in 1997 opgericht en bestaat inmiddels uit bijna 1.000 leden.
Missie
Het doel van de NVFL is haar leden – oedeem- en/of oncologiefysiotherapeuten – te ondersteunen zodat zij patiënten de best gespecialiseerde zorg kunnen verlenen. In onze ogen handelt een oedeem- en/of oncologiefysiotherapeut altijd integer en professioneel op een kritisch en onafhankelijke manier en blijft hij zijn competenties voortdurend ontwikkelen.
Visie
Kwaliteit: Ons speerpunt is het bevorderen en borgen van de kwaliteit van de deskundigheid van onze leden. De NVFL neemt een voortrekkende en sturende rol in ten aanzien van de (wetenschappelijke) onderbouwing, inhoudelijke ontwikkeling en innovatie op het gebied van lymfologie en oncologie fysiotherapie.
Belangenbehartiging: De NVFL heeft een leidende en initiërende rol als het gaat om behartiging van de sociaaleconomische belangen voor haar leden. Onze leidraad is het versterken van de profilering en positionering naar stakeholders in de markt van onze leden en van de oncologie – en oedeemfysiotherapie. We behartigen onze belangen door samenwerkingsverbanden met zusterverenigingen en relevante andere organisaties te bevorderen en aan te gaan, zowel nationaal als internationaal.
Vereniging: De leden vormen een gemeenschap waarin we elkaar stimuleren en helpen het vak goed uit te oefenen door elkaar positief kritisch te beoordelen. Wij stimuleren het versterken van die onderlinge samenhang tussen de leden binnen de vereniging (het verenigingsgevoel).
Door jouw lidmaatschap kun je mede vorm en inhoud geven aan de toekomst van ons vakgebied en beroep. De NVFL staat voor de vakinhoudelijke ontwikkeling en sociaaleconomische positie van de oedeem- en/of oncologiefysiotherapeuten.
Invloed op de toekomst van de oedeem- en/of oncologiefysiotherapeuten
Uiteraard kan niet iedereen even actief zijn voor de vereniging. Het ontbreekt leden soms aan tijd en mogelijkheden om zeer betrokken te zijn. Toch is ons gezamenlijke werk van groot belang voor datgene wat we als oedeem- en/of oncologiefysiotherapeut zo liefhebben: ons vak in de praktijk.
Elk lid kan belangrijke beleidsbeslissingen met zijn/haar stem direct beïnvloeden. Of het nu gaat om de opleidingseisen voor oedeem- en/of oncologiefysiotherapeuten, de verdere wetenschappelijke ontwikkeling, de promotie van het vak en de kwaliteitssystemen, jij kunt direct meebeslissen. Via jouw stem in de Algemene Ledenvergadering (ALV). Hierbij is uiteraard ook ruimte voor discussie en het inbrengen van ideeën. Dit is de essentie van de beroepsvereniging: samen beslissingen nemen over onze toekomst als zorgverlener.
Maak dus gebruik van jouw invloed en voedt het bestuur met je know-how en stuur het beleid van de vereniging. Vanzelfsprekend kun je ook buiten de ALV contact opnemen met het bestuur. Bovendien is de vereniging altijd op zoek naar leden die zich willen inzetten als project- of commissielid.
Kortom: we hebben jouw nodig als lid, want jij beslist.
Documenten
In onze Algemene Ledenvergadering worden de plannen voor het komend jaar ter besluitvorming voorgelegd aan de leden en legt het bestuur verantwoording af voor het gevoerde beleid en de financiën. De ALV wordt online gehouden op 27 november a.s. Naast de ALV organiseren we een symposium in samenwerking met Stichting Onconet. Dit symposium gaat over de PREFERABLE-EFFECT studie en wordt geleid door Martijn Stuiver en Anouk Hiensch. Daar wil je bij zijn!
Agenda ALV – 27 november 2024
- Welkom voorzitter en vaststellen agenda
- Mededelingen en ingekomen post
- Notulen ALV 22 november 2023
- Verenigingszaken 2023:
- Jaarverslag 2023
- Jaarrekening 2023 + toelichting
- Doornemen bestuurssamenstelling
- Verenigingszaken 2025
- Jaarplan 2025
- Begroting 2025
- Voorstel tot eenmalig een ALV in 2025
- Rondvraag
- Sluiting
Alle relevante ALV-stukken voor leden, tref je na de inlog.
Deze content is alleen voor leden
Ben je nog geen lid van NVFL maar ben je wel geïnteresseerd in meer informatie over het lidmaatschap? Lees hier meer over ons lidmaatschap.
Sinds 2023 kent de NVFL geen regio’s meer en heeft Nederland onderverdeeld in onderstaande gebieden:
- Noord-Nederland
- Midden-Nederland
- Zuid-Nederland
De WOO ondersteunt het NVFL-bestuur en de leden bij de vertaling van wetenschap naar de praktijk en de onderbouwing van de oncologiefysiotherapie en oedeemfysiotherapie.
Activiteiten
De WOO houdt zich bezig met een breed scala aan activiteiten, onderwerp en projecten. Elk commissielid houdt zich afwisselend bezig met één of meerdere projecten passend bij zijn/haar interesse en competenties. De kerntaak van de WOO kan omschreven worden als ‘De vertaling van de evidence naar de werkvloer’. Deze kerntaak kan bestaan uit vele verschillende onderdelen en kan worden samengevat in de volgende taken.
- Literatuur(onderzoek), deelname aan richtlijnen en standaarden voor de oncologiefysiotherapie en oedeemfysiotherapie. Ook het bekend maken en beschikbaar maken voor de leden is hiervan een essentieel onderdeel.
- Ontwikkeling en herziening van beroepsprofielen oedeemfysiotherapie en oncologiefysiotherapie.
- Deelnemen aan multidisciplinaire werkgroepen met betrekking tot richtlijnen en standaarden.
- Samenwerking met onderwijs- en onderzoeksinstituten en signaleren van knelpunten tussen onderwijs en werkveld.
- Samenwerking met KNGF in wetenschapsprogramma’s.
- Samenwerking met scholingsaanbieder in ontwikkelen van tools voor de leden
- In samenwerking met de PR-commissie, congres- en regiocommissie wordt in praktische zin uitvoering gegeven aan projecten, zoals het aanpassen van de informatie en evidence op de website, publicaties, congresinhoud, implementatieprojecten en de invulling en onderwerpen voor regioavonden.
- Onderbouwing ter ondersteuning van sociaal-economische belangen, waaronder ondersteuning bij de vakinhoudelijke vragen van zorgverzekeraars.
Samenstelling WOO
De WOO bestaat uit een voorzitter en betrokken commissieleden. Binnen de WOO zijn er verschillende aandachtsgebieden en een taakverdeling. Op dit moment is de samenstelling van de WOO als volgt: Meike Berns, Olga Blok, Michelle Verseveld (VZ), Jessica Belde, Froukje Potijk, Marlieke van Kooten.
Contact
De WOO is een groot voorstander van samenwerking met actieve NVFL-leden die zich in willen inzetten voor een project. Bij interesse om medewerking te verlenen en bij vragen kun je contact opnemen met de voorzitter van de WOO via woo@nvfl.nl.
De redactie van O2 Oedeem & Oncologie (O2) bestaat uit vier personen. Zij zorgen ervoor dat onze leden vier keer per jaar ons mooie verenigingsblad O2 ontvangen.
Voor leden van de NVFL is het mogelijk de laatste vier uitgaven online in te zien.
Voor niet-leden is het mogelijk om de O2 te ontvangen. Je kunt via info@nvfl.nl éénmalig een gratis proefexemplaar aanvragen. Wil je na het lezen van het proefexemplaar een abonnement afsluiten, dan zijn de kosten jaarlijks € 40,-.
De redactie van de O2 bestaat op dit moment uit : Anita Betten (hoofdredacteur), Silvia Boonman-de Vos, Bert Verdonk, Corine Goossens, Conny Robbeson, Adrie Nieuwenhuijsen
10 goede redenen om lid te worden van onze mooie vereniging!
- De NVFL is de enige organisatie die zich continu inzet voor de verbetering van de kwaliteit van ons vak.
- De NVFL is de enige organisatie die voortdurend waakt over de belangenbehartiging van de beroepsgroep, intramuraal en extramuraal.
- Jouw lidmaatschap biedt allerlei financiële voordelen (o.a. kortingen voor scholing, congressen, promotiemateriaal etc.).
- De externe druk op oedeem- en oncologiefysiotherapeuten wordt steeds groter en juist nu is solidariteit gevraagd.
- Als lid beslis je mee over de toekomst van de oedeem- en oncologiefysiotherapie.
- Jouw lidmaatschap is een uitdrukking van je betrokkenheid bij het vak.
- Als bestuurs-, commissie- of projectlid kun je zelf meewerken aan onze toekomst als oedeem- en oncologiefysiotherapeuten.
- De NVFL informeert je over het laatste nieuws.
- Je toegang krijgt tot de gratis NPi-service voor wetenschappelijke artikelen (vanwege je KNGF-lidmaatschap).
- De NVFL organiseert eigen symposia, congressen en vakinhoudelijke bijeenkomsten.
Wordt dus snel lid van onze mooie vereniging
O2 het verenigingsblad van de NVFL
Mail voor informatie over de advertentiemogelijkheden O2, een gratis proefexemplaar of
andere vragen voor de redactie naar O2@nvfl.nl.
Heb je een artikel of onderzoek en wil je deze geplaatst hebben in de O2,
zodat leden van de NVFL ook op de hoogte zijn van de opgedane kennis?
Bekijk dan de richtlijn voor auteurs.
Wat we je nog meer bieden
De NVFL adviseert je om je (gratis) in te schrijven en toestemming te geven je actuele werkadres door te geven aan IKNL om zo in de verwijsgidskanker.nl opgenomen te worden. Voor een actuele vermelding in verwijsgidskanker.nl blijft het nodig om je werkgegevens up-to-date te houden. Zijn er veranderingen in jouw werksituatie? Dan pas je dat aan in Vektis.nl.
Sta je als oncologie en/of oedeemfysiotherapeut geregistreerd in KRF NL? Dan kun je hiervoor toestemming geven in PE-online.
Uitgelicht
Onconet
OncoNet en de NVFL hebben de gezamenlijke ambitie om de kwaliteit van de fysiotherapeutische zorgverlening voor mensen die leven met of na kanker te optimaliseren en dicht in de buurt aan te bieden.
Voorwaarden voor aanmelden bij Register Onconet (en daarmee zichtbaar te worden op de Onconet Zorgzoeker) lees verder op de website van OncoNet.
Waarvoor kun je terecht bij de NVFL?
- Vragen over projecten of activiteiten van de NVFL
- Vragen over beroepsinhoud
- Vragen over je regio
- Alle vragen en input waarmee je niet terecht kunt bij het KNGF