NVMT young professionals
NVMT young professionals is een netwerk binnen de NVMT van en voor jonge, ambitieuze manueel therapeuten tot en met 35 jaar.
De leden van young professionals denken met de NVMT mee over de (langetermijn)visie van de vereniging, zijn betrokken bij het jaarlijks symposium én houden nauw contact met de studenten en net-afgestudeerde manueel therapeuten.
Wil je meer weten of ook young professional worden? Stuur dan een mail aan Jeanine Frenk: Frenk@nvmt.nl.
Tim Luijsterburg
‘Ik ben Tim Luijsterburg en sinds 2023 lid van de NVMT young professionals. Ik werk als manueel therapeut in Rhoon. De reden waarom ik manueel therapeut ben geworden is dat ik patiënten op een zo goed en ‘tailor made’ mogelijke manier wil helpen. De ‘tools’ en kennis die ik binnen de manuele therapie heb verworven, passen daar naadloos bij.
Naast mijn werk in de praktijk vind ik het belangrijk om deel te nemen aan de (verdere) ontwikkeling en positionering van de manuele therapie in een als maar veranderende zorgmaatschappij. Een van de reden om mij aan te sluiten bij de Young Professionals is dat ik samen wil werken aan een sterke, eensgezinde en doeltreffende beroepsgroep die er voor iedereen is. Aan de zijkant schreeuwen kan immers iedereen, ik vind het tijd om er wat aan te doen! Jij ook?!’
Rianne Pennings
‘Ik ben Rianne Pennings sinds september 2021 afgestudeerd als manueel therapeut. Ik ben 28 jaar oud en zowel mijn bachelor als master aan de Hogeschool Utrecht gedaan.
Sinds 2020 heb ik mijn eigen fysiopraktijk in Dinxperlo in het mooie oosten van het land. Waar ik met een prachtig team elke dag de beste fysiotherapeutische zorg wil leveren.
Ik vind het belangrijk om ook op andere gebieden in de manuele therapie een steentje bij te dragen en ben van mening dat je als vereniging samen sterker staat en zo het fysiotherapeutische landschap beter en mooier op de kaart kan zetten. Waar uiteindelijk de patiënt de vruchten van plukt.’
Jeanine Frenk
‘Ik ben Jeanine Frenk en sinds maart 2022 lid van de NVMT young professionals. Ik ben sinds 2015 fysiotherapeute en begon in 2020 als manueel therapeut. Ik heb een eigen praktijk en wil meer betekenen voor ons vakgebied naast alleen het uitvoeren van mijn werkzaamheden.
Na mijn gesprek met Rob Oostendorp voor het NVMT magazine kwam het besef dat je alleen niet sterk genoeg staat voor ons vakgebied. Het is erg belangrijk dat er een vereniging is die de beroepsgroep manuele therapie vertegenwoordigt, namens alle manueel therapeuten.
Voor de toekomst zie ik de NVMT als een sterke vereniging met alle manueel therapeuten in Nederland als lid. Een plek waar we onze kennis kunnen delen, ideeën kunnen uitwisselen en samen de toekomst van de manueel therapeut kunnen borgen, binnen de beweegzorg.
Oscar van Wezel
Werk combineren en de manuele therapie anno 2024
Sinds juni 2024 is Oscar van Wezel lid van het team young professionals. Oscar houdt van afwisseling en combineert graag leuke en leerzame dingen: zijn werk in de 1e én 2e lijn. Leren én kennis delen. Ervaring opdoen én werken aan goede informatievoorziening bij de NVMT.
‘Ik ben net afgestudeerd voor de master aan de Breederode Hogeschool en kreeg daar les van Marloes (de Graaf, bestuurslid NVMT). Zij vertelde me over de vacature bij de young professionals en ik stuurde een app aan Tim Luijsterburg (young professional). Die kende ik al via mijn netwerk. Zo begon het. Ik heb Melvin (Bos, bestuur NVMT) en de collega’s al gesproken en wil erover meedenken hoe we standpunten over de manuele therapie beter naar buiten kunnen brengen. Hoe zorgen we voor de juiste informatievoorziening? Informatie die je kunt delen via onder andere social media. Je kunt dan reageren op berichten of zelf berichten maken. Op de website kun je informatie bundelen. Bijvoorbeeld voor het raamwerk nek. Daarnaast wil ik studenten en recent afgestudeerde manueel therapeuten spreken tijdens bezoeken op de hogescholen.
Ik hoop dat mijn collega’s mij enthousiast, gedreven en sociaal vinden. Met als valkuil de overtreffende trap. Ik combineer de leuke dingen van het vak graag. Ook in mijn werk. Ik werk twee dagen per week in de 1e lijn en twee dagen per week in de 2e lijn bij Basalt, een expertisecentrum voor revalidatiezorg. Op beide plekken wil ik op een goede manier de manuele therapie anno 2024 gebruiken. In de 2e lijn geef ik advies aan mensen met pijn problematiek. Daar geef ik geen therapie. In de praktijk, bij GoFysio in Utrecht, behandel ik wel en ben ik verantwoordelijk voor de stagebegeleiding. Ik leer en deel kennis. Zo heb ik een mooi pakket samengesteld!’
Oscar woont samen in Utrecht. In zijn vrije tijd probeert hij daar in het park een balletje te trappen met vrienden.
Drie jaar geleden besloot Dirk van der Vrande uit Gemert om eens te kijken hoe het eraan toegaat in het westen van het land, buiten Noord-Brabant. Hij begon met de masteropleiding manuele therapie in Rotterdam en studeerde daar juni dit jaar af. Tijdens zijn studie leerde hij collega’s van de NVMT kennen en zoals dat dan gaat: nu is hij nieuw lid van de young professionals. Met alvast mooie ideeën om studenten meer te betrekken bij de vereniging.
We beginnen met een onbelangrijke vraag: hoe was het buiten Noord-Brabant? ‘Stilletjes, docenten en studenten hadden meer moeite mij te verstaan dan ik hen. Maar ook goede leraren met veel kennis en kunde.’ Dirk woonde in april het jaarlijkse congres van de NVMT bij. ‘Het onderwerp vertigo en tinnitus sloot perfect aan op de thematiek van de master. Hier zie ik ook kansen voor de hogescholen en de NVMT. Je hoort professionals en hoogleraren uit het vak praten en leert zonder achter je laptop te zitten.’ Daarna volgde in mei nog een lunch van de young professionals op de hogeschool Rotterdam. ‘Na deze lunch dacht ik, hier wil ik meer over weten.’
Waarom wilde je young professional worden? ‘Ik ben nu klaar met mijn studie en dan is het verleidelijk om alleen maar te gaan werken. Het voelt voor mij veel beter om aan het werk te gaan en daarnaast in contact te blijven met de verenging. Zo blijf je op de hoogte van de ins en outs van het vak en met meer leden word je landelijk sterker.’
En waarom koos je voor de master manuele therapie? ‘Na de havo dacht ik eerst aan een opleiding in de techniek. Ik ben een sociaal iemand en ik deed ik veel ervaring op in de horeca: het tevreden maken van de gasten en het denken in oplossingen en de waardering daarvoor. Hier besefte ik dat ik de techniek achter me moest laten, omdat ik met mensen wil werken. Als manueel therapeut leer je beter klinisch redeneren en werk je voor een deel aan technische oplossingen, vandaar mijn keuze. Daarnaast werkte ik tijdens mijn opleiding bij voetbalvereniging Gemert als verzorger en later fysiotherapeut. De vereniging speelt op landelijk niveau, in de derde divisie. Bij de vereniging leerde ik veel over de onderste extremiteit en vooral communiceren en samenwerken . Ik besloot meteen na het hbo om door te studeren en werken. Vanwege het werk bij de voetbalvereniging dacht ik aan een combinatie met sportfysiotherapie. Maar nu denk ik daar anders over.’
De komende tijd bekijkt Dirk met de andere young professionals wat hij gaat doen, bijvoorbeeld Hogescholen bezoeken of stagiaires begeleiden. Of natuurlijk nieuwe plannen maken, voor binnen en buiten Noord-Brabant.
Dirk van der Vrande is 25 jaar en werkt op zelfstandige basis als manueel therapeut bij onder andere Fysiotherapie Raimond & Van Dinter in Mierlo-Hout en Manuele therapie Loverbos in Liessel. Dirk woont samen in Gemert en houdt van hardlopen, wielrennen en voetballen in een vriendenteam. Hij combineert sport met het bourgondische Brabantse leven.
* Wil je weten wat het plan van Dirk is? Stuur een mail! vrande@nvmt.nl