Het bestuur van de NVOF
Het bestuur van de NVOF telt momenteel vier leden (vlnr.: Renske van Hooijdonk, Melanie Dilling, Marieke Bloo-van der Meer en Wendy de Haan). Deze vier leden zijn gekozen door de leden tijdens de ALV en zetten zich in voor de NVOF en haar leden.
Verdeling portefeuilles
Naast een bestuursfunctie heeft elk lid een portefeuille voor een specifiek aandachtsgebied binnen de NVOF. Onderdeel van de portefeuilles zijn kaderleden, NVOF-leden die op verzoek van het bestuur participeren in een projectgroep.
Jaarlijks algemene ledenvergadering
Het bestuur komt ongeveer zeven keer per jaar bijeen. De NVOF houdt twee keer per jaar een Algemene Ledenvergadering (ALV). Tijdens de ALV worden de belangrijkste beslissingen voor de vereniging en de orofaciaal fysiotherapeut genomen. In het voorjaar wordt het secretariële jaarverslag en financieel jaarverslag voorgelegd aan de leden. In het najaar presenteert het bestuur het beleid c.q. jaarplan voor het komende jaar aan haar leden.
Bestuursleden
Themajaar 2024 Hoofd-Hals oncologie
Ieder jaar heeft de NVOF een themajaar, voor 2024 is dit het thema hoofd-hals oncologie. Het doel van het themajaar is om een onderwerp meer op de kaart te zetten onder verwijzers, fysiotherapeuten en patiënten. Daarnaast willen we onze leden meer scholing aanbieden op dit gebied.
Meer informatie over NVOF
Heb je als fysiotherapeut interesse in het onderzoeken en behandelen van cliënten met gezondheidsproblemen bij functiestoornissen en functionele beperkingen in het hoofd- en halsgebied en in het kauwstelsel. Dan zit je goed bij de NVOF, dé erkende vereniging voor fysiotherapeuten die werkzaam zijn of zich verder willen ontwikkelen in en interesse hebben voor het domein van de orofaciale fysiotherapie. Wil je geïnformeerd worden over nieuwe ontwikkelingen, zoals richtlijnen, zorgstandaarden, recent gepubliceerde artikelen, etc., dan komen we graag met je in contact. Dat kan door lid te worden van de NVOF. Dit levert je korting op tijdens symposia en je krijgt met regelmaat inzage in de laatste ontwikkelingen op het vakgebied.
Doel van de vereniging
De NVOF is dé erkende vereniging voor alle gespecialiseerde fysiotherapeuten die werkzaam zijn in en interesse hebben voor het domein van de orofaciale fysiotherapie.
De NVOF staat voor hoogwaardige kwalitatieve orofaciale fysiotherapeutische zorg, gebaseerd op de principes van evidence based practice.
- Kwaliteit van fysiotherapeutische zorg aan cliënten met gezondheidsproblemen bij functiestoornissen en functionele beperkingen in het hoofd- en halsgebied en in het kauwstelsel bevorderen en bewaken
- De wetenschap en opleiding op het gebied van orofaciale fysiotherapie te bevorderen
- De belangen van fysiotherapeuten die cliënten met gezondheidsproblemen bij functiestoornissen en functionele beperkingen in het hoofd- en halsgebied en in het kauwstelsel behartigen
- De NVOF stimuleert en ondersteunt haar leden om de kwaliteit van orofaciale fysiotherapeutische zorg aan diens cliënten op hoog niveau te houden
Door jouw lidmaatschap kun je mede vorm en inhoud geven aan de toekomst van ons vakgebied en beroep. De NVOF staat voor de vakinhoudelijke ontwikkeling en sociaal economische positie van de orofaciaal fysiotherapeut.
De toekomst samen vormgeven
Uiteraard kan niet iedereen even actief zijn voor de vereniging. Het ontbreekt leden soms aan tijd en mogelijkheden om zeer betrokken te zijn. Toch is ons gezamenlijke werk van groot belang voor datgene wat we als fysiotherapeut bij mensen met een verstandelijke beperking zo liefhebben: ons vak in de praktijk.
Elk lid kan belangrijke beleidsbeslissingen met zijn/haar stem direct beïnvloeden. Of het nu gaat om de opleidingseisen voor fysiotherapeut bij mensen met een verstandelijke beperking, de verdere wetenschappelijke ontwikkeling, de promotie van het vak en de kwaliteitssystemen, jij kunt direct meebeslissen. Via jouw stem in de Algemene LedenVergadering (ALV). Hierbij is uiteraard ook ruimte voor discussie en het inbrengen van ideeën. Dit is de essentie van de beroepsvereniging: samen beslissingen nemen over onze toekomst als orofaciaal fysiotherapeut.
Maak dus gebruik van je invloed en voedt het bestuur met jouw know-how en stuur het beleid van de vereniging. Vanzelfsprekend kun je ook buiten de ALV contact opnemen met het bestuur. Bovendien is de vereniging altijd op zoek naar leden die zich willen inzetten als project- of commissielid.
Kortom: we hebben jou nodig als lid, want jij beslist.
De NVOF houdt twee keer per jaar een Algemene Ledenvergadering (ALV). Tijdens de ALV worden de belangrijkste beslissingen voor de vereniging en de orofaciaal fysiotherapeut genomen.
ALV NVOF – 10 december 2024
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, zal de ALV plaats gaan vinden op 10 december 2024 i.p.v. 19 november 2024. Dit heeft te maken dat wij toch de ALV in hybride-vorm willen aanbieden aan onze leden.
Op 26 november a.s. ontvang je via de mail de convocatie met daarin alle gegevens.
Voorafgaand aan de ALV starten we zoals gebruikelijk met een Anton de Wijer-lezing. Deze keer presenteren wij met trots een exclusieve lezing van Dr. Liisa Laakso, PhD, uit Australië over ‘Low level laser therapy in patients with head and neck cancer’.
Een internationale autoriteit op het gebied van fotobiomodulatie. In deze opgenomen sessie deelt Dr. Laakso haar waardevolle inzichten over de toepassing van Low Level Laser Therapy (LLLT) bij hoofd-hals tumoren. Deze innovatieve therapie biedt veelbelovende mogelijkheden om pijn te verlichten en het herstel te ondersteunen. Vanwege het grote tijdsverschil met Australië hebben we deze keer gekozen voor een opgenomen webinar. Mis het niet!
Agendapunten ALV
- Opening en welkomstwoord
- Ingekomen stukken, mededelingen en inventariseren rondvraag
- Concept-Verslag ALV d.d. 28 mei 2024 (ter besluitvorming)
- Jaarplan 2025 (ter besluitvorming)
- Begroting 2025 (ter besluitvorming)
- Benoeming nieuwe kascommissie (ter besluitvorming)
- Aftreden voorzitter Wendy de Haan
- Overdracht voorzittersfunctie (ter besluitvorming)
- Voorstellen en benoeming nieuwe voorzitter, Jurjen Ament (ter besluitvorming)
- Rondvraag
- Sluiting
Log in om de ALV-stukken te lezen en/of te downloaden.
Deze content is alleen voor leden
Ben je nog geen lid van NVOF maar ben je wel geïnteresseerd in meer informatie over het lidmaatschap? Lees hier meer over ons lidmaatschap.
Marianne Gerrits
Marianne Gerrits is momenteel werkzaam als orofaciaal fysiotherapeut in het St. Antonius ziekenhuis te Nieuwegein. Nevenfuncties: beleidsmedewerker kwaliteit en veiligheid bij de Rijnhoven, woon- en zorgcentra in Harmelen, materiedeskundige bij externe audits van eerstelijns fysiotherapiepraktijken en gastdocent bij de opleiding fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht. Marianne Gerrits was tevens voorzitter van de NVOF.
Michel Steenks
M.H. Steenks studeerde tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Na het behalen van het tandartsdiploma in 1971 was hij werkzaam bij de vakgroep Gnathologie, subfaculteit Tandheelkunde van de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1983 promoveerde hij op een proefschrift over referentieposities van de onderkaak. Sinds 1987 is hij werkzaam bij de vakgroep Mondziekten/Kaakchirurgie en Bijzondere Tandheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Naast (de coördinatie van de) patiëntenzorg en het verzorgen van onderwijs participeert hij in de onderzoeksprojecten van de vakgroep, met de nadruk op diagnostiek en therapie van temporomandibulaire dysfuncties. Het betreft o.a. onderzoek naar het effect van fysiotherapie en counseling in vergelijking met klassieke therapie trajecten. Tevens werd onderzoek verricht naar beeldvormende technieken (MRI en CT). Hij begeleidde onderzoek op het terrein van psychosociale factoren, diagnostische profielen en nekklachten bij TMD patiënten. Sinds 1993 is hij tevens als opleider werkzaam bij de vakgroep Mondziekten, Kaak-, en Aangezichtschirurgie te Utrecht (opleiding tandarts-gnathologie NVGPT). Deze opleiding is sinds 2008 gepositioneerd bij het UMC St Radboud te Nijmegen. In deze setting is hij betrokken bij het onderwijs in de Gnathologie van de afdeling Tandheelkunde en de post initiële opleiding Gnathologie. Tevens wordt onderzoek verricht bij kinderen met neuromusculaire en systemische aandoeningen, die de functie, groei en ontwikkeling van het kauwstelsel beïnvloeden.
Anton de Wijer
Anton is partime werkzaam als directeur van de St Academie Instituut Faculteit Gezondheidszorg Hogeschool Utrecht en daarbij adviseur van het Instituut voor Bewegingsstudies HU. Sinds 1989 werkzaam voor de vakgroep Mondziekten, Kaakchirurgie en Bijzondere Tandheelkunde allereerst te Utrecht (UMCU) en nu te Nijmegen (St Radboud). De werkzaamheden betreffen het coördineren en verzorgen van de opleiding tot Tandarts-Gnatholoog en het verzorgen van onderwijs betreffende de orale functieleer met name betreffende pijn en dysfunctie van het kauwstelsel. Hij is medeoprichter en erelid van de NVOF en lid van verdienste van de NVMT en het KNGF.
Hieronder vind je voor Orofaciaal fysiotherapeuten interessante geaccrediteerde studies, cursussen, opleidingen en diverse e-learning voor het orofaciale register.
- Woensdag 22 november 2024: Fysio Academie | Onderzoek en behandeling van hoog cervicale klachten (fysio-academie.nl)
- Donderdag 12 december 2024: NVOF-NFP online scholing “Kopzorgen” (kngf.nl)
- Vrijdag 24 en zaterdag 25 januari 2025: Fysiotherapie bij duizeligheid
- Vrijdag 28 februari 2025: Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid
- Woensdag 5, donderdag 6, woensdag 12 en vrijdag 13 maart 2025: hCWK: Geïntegreerde masterclass voor hoofdpijn, duizeligheid en orofaciale pijn | SOMT University of Physiotherapy
- Vrijdag 14 maart 2025: Masterclass ‘Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen’
- Woensdag 23 april 2025: Masterclass ‘Tinnitus’ lees ook ‘Tinnitus en de rol van orofaciale fysiotherapie‘
- Vrijdag 16 mei 2025: Patroonherkenning: nek en hoofd
- Vrijdag 26 september 2025: Onderzoek en behandeling van hoog cervicale klachten met prof. dr. Barbara Cagnie – Fysiolinks
E-learning
- CME-online – Fysiotherapeut Cursusoverzicht | CME-Online
Niet geaccrediteerd, wel leuk en interessant
- 26 maart – 29 maart 2025: Europees congres over hoofd- en halsoncologie – echno2025 |
Mis je een voor het orofaciale register geaccrediteerde cursus? Laat het ons weten, dan voegen wij hem toe.
Hier vind je de nieuwste en een groot aantal wetenschappelijke referaten en webcasts. Om toegang te krijgen tot deze inhoud dient u geabonneerd te zijn op het betreffende NPi-thema. Klik hier.
NPi-overzicht scholingsjaar september 2024 – juni 2025, van scholingen die voor orofaciaal fysiotherapeuten accreditatiepunten opleveren.
Uitgelicht
MSG Science Netwerk
De verenigingen in de MSG-groep, de NFP, NVFS, NVOF en de NVMT, hebben in samenwerking met de Vrije Universiteit (opleiding Master Musculoskeletaal Fysiotherapie Researcher) een Science Netwerk opgericht. Ter bevordering van de wetenschappelijk ontwikkeling van ons vak en de aansluiting ervan in onze dagelijkse praktijk.
Nieuws
Onder de loep – Jurjen Ament
Succesvolle Themabijeenkomst ‘Fysiotherapie bij Hoofd-Halskanker’ op 18 september 2024 – NVOF
Heb je vragen of wil je input geven voor onze vereniging?
Bij vragen kun je contact opnemen met het secretariaat via de mail. Daarnaast kun je ons schrijven via het postadres. Voor meer contactinformatie kun je contact opnemen met KNGF.