Samenwerken
De NVRF werkt met diverse stakeholders intensief samen om doelen van de vereniging te behalen en te borgen. Hieronder volgen de belangrijkste samenwerkingen.
De NVRF werkt op de relevante thema’s samen met de Vereniging voor Revalidatieartsen (VRA). Daarnaast wordt de NVRF betrokken bij richtlijnen voor aandoeningen waarin de revalidatiefysiotherapie een belangrijke rol heeft.
Ook werken we intensief samen met het KNGF. De voorzitter van de NVRF is aanwezig bij het voorzittersoverleg van de beroepsinhoudelijke verenigingen met het bestuur van het KNGF.
Daarnaast is NVRF een van de verenigingen het belangrijk vindt dat er een betere positie komt van de intramuraal werkende fysiotherapeut en neemt daarom actief deel aan overleggen om deze positie te verbeteren. Binnen het KNGF is er een thema intramuraal ingericht om deze positie binnen de vereniging en de werkorganisatie te optimaliseren.
Tenslotte vindt er periodiek overleg plaats tussen de voorzitters van de beroepsinhoudelijke verenigingen die samen in de Federatie Fysiotherapie Specialisten (FFS) verenigd zijn.
Het Nederlands-Vlaams Dwarslaesie Genootschap (NVDG) bestaat sinds 1993 als vereniging van medewerkers van gespecialiseerde afdelingen voor dwarslaesierevalidatie. Het doel van de vereniging is het bevorderen van:
- de samenwerking tussen personen die zich met dwarslaesierevalidatie in Nederland en Vlaanderen bezighouden;
- de uitwisseling van ideeën en ervaringen tussen deze personen;
- de uitwisseling van ideeën en ervaringen met personen uit andere landen, die zich met dwarslaesierevalidatie bezighouden;
- wetenschappelijk werk over dwarslaesierevalidatie.
De Werkgroep CVA Nederland (WCN) bestaat in haar huidige opzet sinds 1991. Revalidatieartsen uit revalidatiecentra en ziekenhuizen, die geïnteresseerd zijn in CVA-problematiek, zijn bij de werkgroep aangesloten. De WCN houdt zich bezig met advisering, verbetering van de kwaliteit van behandeling van CVA, onderlinge afstemming en scholing.
De Werkgroep Pijnrevalidatie Nederland (WPN) heeft als doel het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van de revalidatiegeneeskundige behandeling bij patiënten met chronische pijnklachten die zich uiten in het houdings- en bewegingsapparaat. Dit doet de werkgroep door het ontwikkelen van een gezamenlijke visie, het vormen van een consensus, het ontwikkelen van een standaardisatie van meetinstrumenten en het bevorderen van studie en het verspreiden van kennis onder revalidatieartsen, revalidatieartsen in opleiding, revalidatieteamleden en verwijzers.
De revalidatie participeert in de ketenzorg en stimuleert de NVRF om hierin een rol te spelen. Er is frequent contact en overleg met de collega’s in de ketenzorg (1e, 2e en 3e-lijns). Deze intramurale werkwijze leidt tot de beste zorg zowel inhoudelijk, doelmatig als kosteneffectief.
Operationeel
Operationeel zijn er al verschillende netwerken (Neurorevalidatie, CVA-netwerk, Parkinsonnet etc.) actief en draait er een landelijke pilot (dwarsleasie) om met ‘mobiele teams’ te werken.
Subsidies voor nieuwe innovaties op dit onderwerp
- ZonMW Subsidiekalender
- Particulier (www.verlaak.nl)