Dossier Contractering
Hier vind je een overzicht met belangrijke data. Ook lees je welke fases de contracteercyclus doorloopt en wie hierbij betrokken zijn.
Contracteercyclus
De contracteercyclus loopt het hele jaar door. We zetten daarbij in op het meest optimale resultaat voor de hele beroepsgroep. Hiervoor spreken we met zorgverzekeraars, koepelorganisaties en bijvoorbeeld de Nederlandse Zorgautoriteit.
Drie fases in contracteercyclus
- Fase 1: inkoopbeleid publiceren verzekeraars in april
- Fase 2: contracten van verzekeraars krijg je tussen augustus en oktober
- Fase 3: informatie over contracten via webinars organiseren we rondom augustus
Wat doet het KNGF?
We hebben op verschillende niveaus overleggen en gesprekken met zorgverzekeraars: tussen medewerkers, managers en besturen. Doel is om met goede argumenten input te leveren voor het beleid van de zorgverzekeraars en het beleid te beïnvloeden én om de kwaliteit van fysiotherapie goed te positioneren. Soms worden snelle successen geboekt. Andere keren zijn op de lange termijn de resultaten pas merkbaar. Er zijn momenten waarop we alleen achter de schermen kunnen opereren, bijvoorbeeld als we onder embargo concept-overeenkomsten krijgen en hier niet over kunnen communiceren. En soms is het helaas niet mogelijk om invloed uit te oefenen, bijvoorbeeld omdat dat wettelijk niet mag. Een voorbeeld van dat laatste is het verbod om als belangenbehartiger te adviseren om een overeenkomst niet te tekenen.
Kortom: de contracteercyclus is een precair proces vanwege de vele verschillende belanghebbenden en de wettelijke regels waar we ons als branche- en beroepsvereniging aan moeten houden.
Wie zijn erbij betrokken?
- Leden van het landelijk team Zorgverzekeraars overleggen regelmatig met zorginkopers en paramedische adviseurs
- Bestuursleden KNGF overleggen met directies zorginkoop
- Bestuursvoorzitter Lodi Hennink heeft contact met Raden van Bestuur zorgverzekeraars
Overleggen kunnen bijvoorbeeld gaan over signalen die we van onze leden krijgen, over onduidelijke of onredelijke zaken met betrekking tot contractering, kwaliteit, issues die spelen in de regio of bij de Beroepsinhoudelijke Verenigingen (BI’s), administratieve belasting, ontwikkelingen in het werkveld, en nog veel meer. Leden van het landelijk team Zorgverzekeraars voeren samen met regio-adviseurs en zo nodig een vertegenwoordiger van een BI de gesprekken met de zorginkopers en paramedisch adviseurs.