Behandelingen artrose

Er zijn drie soorten behandelingen. De therapeut kiest samen met u voor een behandeling of voor een combinatie van de verschillende behandelingen. Welke behandeling jullie kiezen hangt af van uw persoonlijke situatie.

De mogelijke behandelingen zijn:

Voorlichting en advies.

Uw fysiotherapeut zal altijd voorlichting en advies geven. Deze informatie en adviezen worden toegespitst op uw persoonlijke situatie.

De therapeut geeft u voorlichting en advies dat past bij uw persoonlijke situatie.
De therapeut vertelt u over:

  1. Wat is artrose? Wat zijn de mogelijke gevolgen van artrose?;
  2. Het belang van bewegen en gezond leven;
  3. Welke behandelingen er voor u mogelijk zijn.

In de periode voor of na een gewrichts-vervangende operatie vertelt de therapeut over:

  1. De operatie, de herstelperiode erna, en hulp van buitenaf die u eventueel nodig heeft;
  2. Het belang van voldoende spierkracht en fitheid vóór de operatie. En andere factoren die helpen bij het herstellen na de operatie .

Leefregels in de eerste tijd na de operatie. Vaak geeft de orthopedisch chirurg de leefregels aan u mee.

Oefentherapie.

Soms is alleen het geven van voorlichting en advies voldoende. Maar soms is daarnaast ook oefentherapie nodig. Hoeveel oefentherapie u nodig heeft beslist de therapeut samen met u. Ook voor en na een  operatie zult u oefeningen krijgen. Hoeveel oefentherapie u voor of na een operatie krijgt, is vooral afhankelijk van uw kans op een langzamer herstel en van het type operatie. Bij een operatie krijgt u in ieder geval altijd uitleg hoe u de oefeningen doet en u krijgt adviezen hoe u uw dagelijkse activiteiten kunt doen.

Bij oefentherapie is het belangrijk om naar een doel te werken. Dat doel bespreekt u vooraf samen met de therapeut. Het is belangrijk dat u ook na afloop van de oefentherapie goed actief blijft.

De oefentherapie wordt afgestemd op uw hulpvraag en uw activiteiten in het dagelijks leven. Oefentherapie richt zich in ieder geval op:

  1. Het versterken van de spieren rondom de knie. Met name de bovenbeenspieren; 
  2. Het verbeteren van uw fitheid.

Daarnaast kan oefentherapie zich ook richten op de balans en de beweeglijkheid van het gewricht. Dit hangt af van de klachten die u heeft.

Het is erg belangrijk dat u de oefeningen meerdere dagen per week doet. Liefst iedere dag. Blijf de oefeningen ook na afloop van de behandeling zelf doen. Want stopt u met oefenen? Dan kunnen de klachten weer erger worden.

Andere behandelingen dan oefentherapie.

Andere behandelingen worden in principe afgeraden, omdat zij onvoldoende helpen bij artrose. Soms kan een therapeut massage of TENS voor een korte tijd toepassen. Maar over het algemeen zijn voorlichting, advies en oefentherapie het belangrijkste bij de behandeling van heupartrose en knieartrose.

 

Trefwoorden: