Groeigerelateerde aandoeningen en motorische ontwikkeling

Kinderen verschillen van volwassenen op veel verschillende vlakken. Zo groeien kinderen bijvoorbeeld nog. Er zijn diverse klachten, die in de kinderleeftijd kunnen ontstaan, die samen lijken te hangen met de groei. Enkele veelvoorkomende aandoeningen zijn het syndroom van Osgood Schlatter, het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson en het syndroom van Sever. Ook kan een kind een achterstand hebben in motorische ontwikkeling.

Het syndroom van Osgood Schlatter

Het syndroom van Osgood Schlatter treedt op in één of beide knieën, meestal aan het einde van de groeispurt bij kinderen die zeer veel sporten. Net onder de knieschijf kun je een bobbel voelen op het scheenbeen. Op die plek hebben kinderen vaak pijnklachten. Meestal treden de pijnklachten op als het kind sport of beweegt en soms is de bobbel iets verdikt. Ook bij traplopen of knielen doet de knie vaak zeer. In de beginfase zijn de klachten afwisselend aanwezig.

Als de klachten langer bestaan, zijn ze vaak ook langer aanwezig. Het syndroom van Osgood-Schlatter gaat in ruim 90% van de gevallen vanzelf over. Maar dit duurt lang, soms een aantal maanden tot meer dan een jaar. De pijn wordt veroorzaakt doordat de bovenbeenspier, die over de knie loopt en vastzit aan de bobbel op het scheenbeen, te hard trekt aan het scheenbeen. Vaak is deze spier ook wat korter dan bij leeftijdsgenootjes.

Het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson

Het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson treedt op in één of beide knieën. De pijnklachten worden gevoeld aan de onderkant van de knieschijf. Het syndroom komt erg overeen met Osgood Schlatter maar de pijnlocatie is anders. De klachten verergeren vaak ook bij traplopen, knielen, hurken, springen en sporten. Ook hier trekt de bovenbeenspier, die vastzit aan de knieschijf, hard aan de pijnlijke plek waardoor pijn ontstaat.

De klachten gaan meestal vanzelf over, maar dit duurt lang (enkele maanden tot anderhalf jaar). De klachten kunnen wisselend zijn, maar als het kind doorgaat met het uitvoeren van pijnlijke activiteiten nemen de klachten zeker toe en kan verkalking rondom de knieschijf ontstaan. Het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson en het syndroom van Osgood Schlatter komen soms naast elkaar voor. Afhankelijk van de duur en ernst van de klachten kan het kind zichzelf melden bij de kinderfysiotherapeut of wordt het verwezen door de orthopeed. 

Het syndroom van Sever

Het syndroom van Sever treedt op in één of beide voeten, ter hoogte van de hiel. De pijnklachten in de hielen verergeren meestal door sporten en bewegen. Deze klachten komen vaak voor bij kinderen die zeer veel sporten en bij kinderen met overgewicht of obesitas. De klachten starten vaak net vóór of in het begin van de groeispurt. Meestal zijn de kuitspieren van deze kinderen verkort. De stand van de voet kan ook invloed hebben op de klachten. Afhankelijk van de duur en ernst van de klachten kan het kind zich melden bij de kinderfysiotherapeut of wordt het verwezen door de orthopeed. 

Achterstand in motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling is niet losstaand te zien van ontwikkeling op andere domeinen. Daarnaast kenmerkt de motorische ontwikkeling van een kind zich door variatie. Of een kind een normale ontwikkeling doormaakt, hangt af van vele factoren, waaronder erfelijkheid, omgeving en persoonlijke factoren. De vraag: “Loopt mijn kind achter in ontwikkeling, of is dit normaal?” is dus niet eenvoudig te beantwoorden. De kinderfysiotherapeut is specialist op het gebied van bewegen en motorische ontwikkeling.

Om een afwijkende motorische ontwikkeling te bepalen heeft de kinderfysiotherapeut de beschikking over verschillende motorische tests. Hiermee kan het kind met andere kinderen van zijn leeftijd vergeleken worden, of met zichzelf, om eventuele vooruitgang of achteruitgang te meten. Daarnaast beoordeelt de kinderfysiotherapeut de kwaliteit van de bewegingen die het kind maakt. Zo bekijkt de kinderfysiotherapeut de vaardigheden van het kind binnen de norm vallen of afwijkend zijn.

Een kind dat zich normaal ontwikkelt zal niet behandeld hoeven worden. Enkele tips voor ouders zijn dan al voldoende om het kind te stimuleren in zijn ontwikkeling. Wanneer er sprake is van een afwijkende ontwikkeling maakt de kinderfysiotherapeut een afweging of het kind doorverwezen moet worden voor verder onderzoek of dat een fysiotherapeutische behandeling volstaat.  

Wat kost een fysiotherapiebehandeling en ben ik verzekerd?

Voor kinderen moet u een basisverzekering afsluiten. U schrijft uw kind daarom binnen 4 maanden na de geboorte in bij een zorgverzekeraar. Voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar betaalt u geen geen premie en geldt geen eigen risico. Alle kosten voor fysiotherapie voor kinderen worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Waar vind ik een geschikte specialist bij mij in de buurt?

Trefwoorden: