Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

Tweedaagse interdisciplinaire training over pijn voor behandelaren van mensen met VG – NVFVG

Training Pijnteam

Praktische informatie

6 maart | 09:00 17:00

  • 27 maart 2025 – 2e trainingsdag
  • aanvang 09:00 – 16:00 uur

Cursusdata najaar 2025:

  • 5 november – 1e trainingsdag
  • 09:00 – 17:00 uur
  • 26 november- 2e trainingsdag
  • 09:00 – 16:00 uur

Ipse de Bruggen

Louis Braillelaan 42
Zoetermeer, 2719 EK
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

In het kort

Harold is een man met een ernstig meervoudige beperking. Hij kan niet communiceren over zijn pijn, maar is al een aantal maanden vaak gespannen en overprikkeld. Hij kan dan gaan roepen of zelfs gillen. We merken dat hij reageert op stemmen in zijn omgeving en ook als dingen anders lopen dan normaal. Hoe kunnen we onderscheid maken tussen pijn en andere oorzaken voor spanning en onrust? En hoe houden we rekening met psychosociale aspecten van pijn? En vooral: hoe zorgen we dat Harold weer lekker in zijn vel komt te zitten?

De arts VG en de fysiotherapeut doen lichamelijk onderzoek, maar hiervan raakt Harold erg gespannen. Hierdoor kunnen we niet goed onderscheid maken tussen stress, overprikkeling en pijn. Behandeling met pijnmedicatie slaat in eerste instantie niet aan, maar dan wordt Harold na een aantal weken toch rustiger. Komt dit door de medicatie? Of doordat we hem anders benaderen? De gedragskundige en de ergotherapeut denken samen met groepsleiding over gedrag, belasting, belastbaarheid en prikkelverwerking. Hieruit komen een aantal adviezen voor omgang en benadering die Harold wel wat rustiger maken.

Signaleren, diagnostiek en behandeling van pijn bij mensen met een verstandelijke beperking is vaak complex vanwege de combinatie van verstandelijke en lichamelijke beperkingen. Wanneer pijn langdurig bestaat of vaker terugkomt, spelen er vaak ook psychosociale aspecten en leereffecten als gevolg van interactie mee. Diagnostiek en behandeling van pijn is daardoor in veel gevallen een interdisciplinair proces, waarin je met elkaar alle factoren samenvoegt.

Het pijnteam van Ipse de Bruggen heeft samen met PijnZorg (On)beperkt een 2daagse training ontwikkeld voor behandelaren (o.a. artsen, gedragsdeskundigen, verpleegkundigen, fysio- en ergotherapeuten) over methodisch en interdisciplinair werken in diagnostiek en behandeling van (chronische) pijn. Hierbij zijn we uitgegaan van de bestaande richtlijnen en recente literatuur. Naast veelomvattende kennis gaan we oefenen met casussen en kijken we hoe we kennis kunnen implementeren binnen de eigen organisatie.
In 2024 is de scholing 4x gegeven met positieve resultaten en feedback van de deelnemers.

Accreditatie is toegekend voor verpleegkundig specialisten, fysiotherapeuten, artsen VG, huisartsen, gedragskundigen (orthopedagogen en psychologen en (praktijk)verpleegkundigen. Voor ergotherapeuten, logopedisten en vaktherapeuten is het mogelijk met het certificaat punten aan te vragen. Ook voor pijnteams die willen verdiepen. Incompany trainingen op aanvraag.

Wil je ook aan de slag? Voor meer informatie, kijk op de website:
Trainingsdata en informatie pijnteam – Ipse de Bruggen
en klik hier voor de flyer.

Inschrijven kan via pijnteam@ipsedebruggen.nl

Contactgegevens

Voor vragen over dit event kun je contact opnemen met de organisator.