Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

VHVL Webinar ‘De longen van nu’- deel 3: Kinderen met een longaandoening

Twee kinderen met rode bal

Praktische informatie

6 november | 19:30 21:30

  • 19:20 uur – Inloggen & registratie

Online

Korte introductie

Kinderen met een longaandoening ervaren vaak beperkingen in hun dagelijkse doen en laten, en vooral bij bewegen en sporten. Het is bekend dat fysieke activiteit en sportdeelname, ook bij kinderen met luchtweg-/longaandoeningen, een positieve invloed heeft op de lichamelijke en mentale gezondheid van kinderen. Toch worden kinderen steeds minder fysiek actief. In dit Webinar wordt verteld hoe een fysiotherapeut of oefentherapeut hierin een positieve bijdrage kan leveren. Welke interventies kunnen fysieke activiteit stimuleren en welke adviezen geef je bij kinderen met een (chronische) longaandoening? Wat is de invloed van de zogenaamde ‘fysieke geletterdheid’ van kinderen? Het is belangrijk om te weten hoe longziekten zich presenteren bij kinderen. De groei en ontwikkeling van de longen wordt uitgelegd en welke longaandoeningen bij kinderen kunnen voorkomen, inclusief de huidige diagnostiek en medische behandeling. Daarnaast wordt de meerwaarde van de (long)fysiotherapeut besproken bij het behandelen van kinderen met een longziekte. Ook is er aandacht voor de sociaal-emotionele impact van een longaandoening op het kind en het gezin. Wat houdt de ondersteuning en begeleiding in voor kinderen/gezinnen die in het ziekenhuis komen voor diagnostiek, behandeling en zo nodig opname? Welke medische factoren, kindfactoren en omgevingsfactoren spelen hierbij een rol? Door het volgen van dit Webinar krijg je antwoord op deze vragen, en weet je hoe een kind met een longaandoening zo goed mogelijk kan worden begeleid naar adequate coping en optimale participatie bij bewegingsactiviteiten.

Inhoud

Dit is het derde Webinar van de drieluik over ‘de longen van nu’, georganiseerd door de VHVL.
In dit Webinar wordt aandacht besteed aan de huidige zorg die wordt gegeven aan kinderen met een longaandoening. Kinderlongarts Bert Arets trapt het Webinar af met informatie over de groei en ontwikkeling van de longen en de meest voorkomende longziekten bij kinderen. De huidige diagnostiek en behandeling komt aan bod, en de rol van (long)fysiotherapie bij de begeleiding van kinderen met een longziekte. Aansluitend zal Johannes Noordstar (kinderoefentherapeut, pedagoog en klinisch gezondheidswetenschapper) laten zien waarom deelname aan fysieke activiteit essentieel is voor het stimuleren van de cardiorespiratoire fitheid van jonge patiënten met longaandoeningen, en hoe fysieke activiteit kan worden bevorderd middels het nieuwe concept ‘fysieke geletterdheid’ (physical literacy). Johannes geeft uitleg over fysieke geletterdheid en hoe dit praktisch toepasbaar is in de dagelijkse praktijk van de therapeut. GZ psycholoog Anne van Wendel de Joode en maatschappelijk werker Jan Jaap Karsten zullen vervolgens aandacht besteden aan de impact van een longaandoening op het leven van een patiënt en zijn/haar omgeving, respectievelijk vanuit het perspectief van het kind en de ouders/gezin. Anne en Jan Jaap laten voorbeelden zien hoe zij kinderen met een longaandoening en hun naaste omgeving begeleiden op psychosociaal vlak wanneer ze in het ziekenhuis komen voor diagnostiek, behandeling en/of opname. Het biopsychosociale model staat hierbij centraal. Met deze vier ervaren en bevlogen sprekers komt in dit Webinar het belang van multidisciplinaire samenwerking en transmurale zorg naar voren bij de behandeling van kinderen met een longaandoening.

Doelen en doelgroepen

Na dit Webinar ben je op de hoogte van:

  • hoe de ontwikkeling en groei van longen eruit ziet;
  • welke longaandoeningen het meest bij kinderen voorkomen;
  • de huidige medische inzichten wat betreft diagnostiek en behandeling van longaandoeningen bij kinderen;
  • het belang van het behouden van lichamelijke capaciteit en het (blijven) bewegen en sporten bij kinderen met een (chronische) longaandoening;
  • de rol van de fysiotherapeut of oefentherapeut bij het stimuleren van het fysiek functioneren;
  • wat het begrip ‘fysieke geletterdheid’ inhoudt en welke factoren invloed hebben op beweegstimulering;
  • wat de impact van een longziekte kan zijn op het kind zelf en zijn directe omgeving;
  • welke medische factoren, kindfactoren en omgevingsfactoren een rol spelen bij herstel en ontwikkeling van een kind met een longaandoening;
  • hoe het kind en het gezin kan worden begeleid door psycholoog en maatschappelijk werk in het ziekteproces en de gevolgen daarvan op sociaal en mentaal vlak;
  • het belang van multidisciplinaire samenwerking in het ziekenhuis en bij transmurale zorg.

Dit Webinar is interessant voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die kinderen met een  longaandoening behandelen/begeleiden, waaronder hart-, vaat-, longfysiotherapeuten, kinderfysiotherapeuten en psychosomatische fysiotherapeuten. Het Webinar is geaccrediteerd voor en richt zich op fysiotherapeuten.
Geïnteresseerde overige professionals zijn welkom bij dit Webinar. Je maakt eenvoudig een (gratis) account aan bij KNGF, waarmee je kan inschrijven voor het Webinar. Dit account maak je aan in Mijn.KNGF.nl. Na het verkrijgen van jouw unieke relatienummer, stuur je een e-mail naar bijeenkomsten@kngf.nl, o.v.v. je naam, je relatienummer van het KNGF (= geen lidmaatschapsnummer!) en vermeld de titel van het Webinar.

Programma

  • 19:20 uur: inloggen en registreren
  • 19.30 uur: opening door Erik Hulzebos
  • 19.35 uur: lezing kinderlongarts Bert Arets (inclusief 5 min Q&A)
  • 20.00 uur: lezing kinderoefentherapeut Johannes Noordstar (inclusief 5 min Q&A)
  • 20.25 uur: lezing GZ psycholoog Kind & Jeugd Anne van Wendel de Joode (inclusief 5 min Q&A)
  • 20.50 uur: lezing maatschappelijk werker Jan Jaap Karsten (inclusief 5 min Q&A)
  • 21.15 uur: plenaire discussie/vragen en afsluiting door Erik Hulzebos
  • 21.30 uur: einde programma

Praktische informatie

Het Webinar wordt online uitgezonden vanuit de webinarstudio in het St. Antonius Ziekenhuis. De deelnemers krijgen voorafgaande aan het Webinar een link voor toegang tot het platform Ubicast. 

Accreditatie:
Accreditatie wordt aangevraagd voor KRF NL basisregister Algemeen Fysiotherapeut, aantekeningenregister Longen en deelregister Kinderfysiotherapie.

Kijk via onderstaande aanmeldknop omtrent deelnamekosten en verdere info.

Contactgegevens

Vragen? Neem contact met ons op.