Functiewaardering en salarisonderhandeling
Als fysiotherapeut die werkzaam is in de tweede lijn krijg je salaris op basis van een functiewaarderingssysteem. In de meeste intramurale cao’s wordt gewerkt met FWG (Functie Waardering Groep) 3.0.
We vertellen hier hoe het systeem werkt, en welke stappen je kunt nemen als je het niet (meer) eens bent met de normering van je functie. Bijvoorbeeld omdat je een masteropleiding hebt gevolgd en je hierna andere extra taken bent gaan vervullen.
Normfunctie
FWG 3.0 is een onafhankelijk instrument dat kijkt naar allerlei wegingsfactoren: taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden, kennis, kunde, opleidingsniveau en andere aspecten van je werk. Binnen FWG is daarmee een normfunctie opgesteld voor de fysiotherapeut in de tweede lijn.
HR-afdeling instelling
Op instellingsniveau kan je werkgever de taken en eisen aan je functie aanpassen. Ook daarin wordt gekeken naar verschillende wegingsfactoren. De weging van alle onderdelen samen, bepaalt in welke schaal en functie je terecht komt. De normfunctie van fysiotherapeut is ingedeeld in schaal 55.
Stichting FWG maakte een video waarin ze uitleggen hoe het een en ander tot stand komt.
Master opgeleide fysiotherapeut
Er bestaat (nog) geen normfunctie voor de master opgeleid fysiotherapeut in het systeem. Vanaf 1 oktober 2024 is echter een praktijkvoorbeeld opgenomen voor de master opgeleide geriatriefysiotherapeut, ingedeeld op FWG-niveau 55. Dit niveau is gekozen omdat dit het meest voorkomt in de praktijk en om te verduidelijken welke taken binnen de bandbreedte van FWG 55 passen.
Een inschaling op FWG-niveau 60 vereist aanvullende taken op het gebied van beleid en innovatie, zoals het adviseren van directie en/of management over zorg- en behandelbeleid, het ontwikkelen van zorggroepbrede processen, en het opstellen van visiedocumenten en jaarplannen gericht op het verbeteren van de organisatie en zorgverlening. Als je dit soort taken uitvoert, dan kan dat aanleiding zijn om je functie hoger te waarderen, met name op sociale vaardigheden en uitdrukkingsvaardigheden. Ook taalkundige vaardigheden, bijvoorbeeld publicaties in het Engels, kunnen bijdragen aan een hogere functiewaardering.
NVFG: master opgeleide geriatriefysiotherapeut
De Nederlandse Vereniging voor Geriatrie Fysiotherapie (NVFG) heeft een commissie samengesteld om een meer passend functieprofiel te ontwikkelen voor de master opgeleide geriatriefysiotherapeut, met als doel een hogere waardering (schaal 60) binnen het FWG-systeem te realiseren. Voor leden van de NVFG is een voorbeeldfunctieprofiel beschikbaar, dat kan worden aangevuld met specifieke taken en verantwoordelijkheden voor de eigen situatie. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met secretaris@nvfgnet.nl.
Ook is er een artikel gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geriatriefysiotherapie.
Deze content is alleen voor leden
Ben je nog geen lid van NVFG maar ben je wel geïnteresseerd in meer informatie over het lidmaatschap? Lees hier meer over ons lidmaatschap.
Stappenplan: naar een hogere schaal
Wil je gewaardeerd worden in een hogere schaal? Dan moet de weging van alle taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden, kennis, kunde en opleidingsniveau dus hoger liggen dat dat van de huidige functie van fysiotherapeut. Je kunt hiervoor het volgende stappenplan gebruiken:
- Inventariseer je werkzaamheden
- Maak een lijst van alle taken die je uitvoert, zowel standaard als specifiek voor jouw rol.
- Gebruik de model-omschrijving als leidraad. De model-omschrijving staat in het FWG-systeem. Je werkgever heeft hier inloggegevens van.
- Check aanvullende taken
- Voeg taken toe die niet in de standaard omschrijving staan, maar wel onderdeel zijn van jouw functie. Denk aan (ingewikkelde) masterspecifieke handelingen die je regelmatig uitvoert.
- Neem eventuele specifieke afspraken met je werkgever of collega’s mee in de beschrijving.
- Vergelijk en doe een voorstel
- Als je al een functievoorstel hebt ontvangen, vergelijk dit dan met de modelomschrijving en je eigen lijst.
- Controleer of alle taken en verantwoordelijkheden juist zijn weergegeven.
- Nieuwe weging
- De uiteindelijke weging van je functie gebeurt op basis van de definitieve tekst van de functiebeschrijving en het addendum met jouw specifieke taken.
Wat kan het KNGF voor je doen?
Heb je een verschil van inzicht met je eigen werkgever over deze functieomschrijving? Het KNGF denkt graag met je mee. Wij kunnen bijvoorbeeld bemiddelen voor hulp via FBZ. Bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het juist omschrijven van je functie; dan kan je als KNGF lid terecht bij onze rechtsbijstandpartner FBZ via Ledenvoorlichting@kngf.nl
Praktijkvoorbeelden
Is het in jouw instelling gelukt is om een master opgeleide fysiotherapeut in FWG 60 ingedeeld te krijgen? Dan zijn wij geïnteresseerd in jouw functiebeschrijving en het proces dat daartoe geleid heeft. Hiermee kan je ook collega’s en de beroepsgroepsgroep in de toekomst helpen.
We horen graag van je via ledenadvies@kngf.nl/ info@nvfgnet.nl