Ga naar de inhoud

Klinimetrie

Klinimetrie is een essentieel onderdeel binnen de fysiotherapie dat zich richt op het meten van klinische verschijnselen en symptomen bij patiënten. Het doel van klinimetrie is om objectieve en betrouwbare gegevens te verzamelen die je helpen bij de diagnostiek, prognostiek en evaluatie bij patiënten met verschillende aandoeningen. Zo kom je tot betere behandelbeslissingen en fysiotherapeutische zorg.

man maakt een echo bij een hand

Wat is klinimetrie binnen de fysiotherapie?

Klinimetrie is de ontwikkeling, validatie en toepassing van meetinstrumenten om de gezondheidstoestand van patiënten te beoordelen. Denk aan vragenlijsten, observatie- en performance testen. Wat je meet, varieert van pijnniveaus en mobiliteit tot het fysiek functioneren en de kwaliteit van leven.

Waarom is klinimetrie belangrijk?

Klinimetrie helpt de fysiotherapeut bij het klinisch redeneren:

  1. Diagnostiek: Het nauwkeurig vaststellen van de aard en ernst van een klachtenpatroon.
  2. Prognostiek: Het voorspellen van het beloop van een klachtenpatroon bij een patiënt.
  3. Evaluatie: Het volgen van de voortgang van een patiënt gedurende een behandeltraject.

Maar is ook belangrijk bij:

  1. Samen beslissen: Klinimetrie kan ingezet worden om samen beslissen (shared decision making) tussen fysiotherapeut en patiënt te faciliteren.
  2. Transparantie: Klinimetriedraagt bij aan het inzichtelijk maken van het fysiotherapeutisch handelen.

Toepassing in de praktijk

In de praktijk ondersteunt klinimetrie fysiotherapeuten om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en de zorg voor hun patiënten te optimaliseren. Door gebruik te maken van betrouwbare en valide meetinstrumenten, kunnen fysiotherapeuten het effect van hun behandelingen beter evalueren en de voortgang van hun patiënten nauwkeuriger volgen.

Klinimetrie biedt draagt op die manier bij aan evidence-based practice in de fysiotherapie, wat uiteindelijk leidt tot verbeterde patiëntenzorg en betere behandelresultaten.

Aanbevolen meetinstrumenten

Het KNGF stimuleert het optimaal toepassen van klinimetrie binnen de fysiotherapie met betrouwbare en valide meetinstrumenten. Bijna alle meetinstrumenten die in KNGF-richtlijnen staan beschreven, vind je in de database ‘meetinstrumenten in de zorg’ die Zuyd Hogeschool in samenwerking met onder andere het KNGF heeft ontwikkeld.

Raamwerk klinimetrie: hoe kies je een meetinstrument?

Samen met Hogeschool Zuyd heeft het KNGF het Raamwerk Klinimetrie ontwikkeld dat de fysiotherapeut bij het keuzeproces ondersteunt via een aantal stappen.

Wat is het raamwerk klinimetrie?

Het raamwerk is een gestandaardiseerde selectiemethode van meetinstrumenten gebaseerd op het boek Meten in de praktijk. Het raamwerk beschrijft acht stappen om te komen tot de selectie van het meest geschikte meetinstrument voor jouw specifieke patiënt en is daarmee vooral een middel om het klinisch redeneren te ondersteunen. Ook wordt dit raamwerk gebruikt bij de selectie van meetinstrumenten voor opname in KNGF-Richtlijnen.

Klinimetrie in het onderwijs

Naast het kunnen toepassen van het raamwerk in de klinische praktijk, kan het raamwerk ook voor onderwijs- of onderzoeksdoeleinden gebruikt worden. Zuyd Hogeschool ontwikkelde in samenwerking met onderwijsinstellingen en het KNGF materiaal om de implementatie van het Raamwerk Klinimetrie in het onderwijs te ondersteunen. Dit materiaal bestaat uit:

  • Twee kennisclips geven inzicht in de achtergrond en inhoud van het raamwerk klinimetrie (clip 1) en de praktische toepasbaarheid van het raamwerk in de praktijk, inzichtelijk gemaakt door middel van een casus (clip 2). De kennisclips zijn openbaar en kunnen op de mediawebsite van Zuyd Hogeschool bekeken worden.
  • De ‘handreiking onderwijsmateriaal’ biedt ondersteunend onderwijsmateriaal wat onderwijsinstellingen kunnen gebruiken om het raamwerk klinimetrie in het onderwijs te dissemineren en implementeren.

Het onderwijsmateriaal is zoveel mogelijk gedeeld met fysiotherapieopleidingen in Nederland, zodat zij dit zelf in het onderwijs kunnen implementeren. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met Esther Bols (esther.bols@zuyd.nl).

Ook interessant om te lezen

Richtlijnen fysiotherapie

Het KNGF heeft richtlijnen voor veel aandoeningen ontwikkeld en is jaarlijks betrokken bij veel richtlijnen van andere zorgdisciplines (externe richtlijnen).

Onderzoek

Het KNGF verbindt onderzoek en praktijk met elkaar. We initiëren zelf onderzoek en stimuleren en participeren in onderzoeksvoorstellen.

Leren en verbeteren

Bij het versterken van de positie van de fysiotherapie binnen de zorg, speelt het leren en verbeteren een belangrijke rol. Data helpt ons om inzicht te krijgen. Zo maken we de kwaliteit van fysiotherapeutische zorg zichtbaar.