Ga naar de inhoud

Samen beslissen

In 2024 werd de KNGF-richtlijn voor de behandeling van patiënten met etalagebenen (sPAV) uitgebreid met modules over Samen beslissen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. De tips en adviezen die hieruit voortvloeien zijn voor alle fysiotherapeuten relevant en daarom gebundeld op deze pagina.

Fysiotheapier en senior patient man samen beslissen sPAV

Samen beslissen, zo doe je dat!

Bij samen beslissen overleg je als therapeut met de patiënt om samen te bepalen welke behandeling het beste past. Je bespreekt de verschillende behandelopties, hun voor- en nadelen, en houdt rekening met de voorkeuren, waarden en persoonlijke situatie van de patiënt. Op die manier kom je samen tot de meest passende zorg.

Als fysio- of oefentherapeut kun je samen beslissen inzetten bij onderwerpen zoals:

Stappenplan

Samen beslissen met je patiënt doe je door de volgende stappen allemaal te doorlopen:

Begin een goed gesprek

De Patiëntenfederatie ontwikkelde eerder met diverse zorgorganisaties de campagne ‘Begin ene goed gesprek’, waar in tips voor patiënten én zorgverleners zijn gebundeld. Maak bij Samen beslissen gebruik van deze handige tips en hulpmiddelen (opent in nieuw tabblad).

Bekijk de video’s

Samen beslissen kan in de praktijk best lastig zijn. We maakten een reeks video’s waarin we verschillende situaties nabootsen die in de praktijk kunnen plaatsvinden. De situaties worden door experts van commentaar voorzien, en je krijgt tips mee hoe je kunt handelen.

Hoe stimuleer je samen beslissen bij een patiënt die geen interesse lijkt te hebben in de behandelopties?

Pas de tips toe uit de video:

Hoe stimuleer je samen beslissen bij een patiënt met beperkte gezondheidsvaardigheden?

Pas de tips toe de video:

Samen beslissen bij sPAV, zo pak je dat aan

Hoe stimuleer je samen beslissen bij sPAV bij een patiënt die behoefte heeft aan een looptraining of andere beweeginterventie?

Pas de tips toe uit de video:

Hoe stimuleer je samen beslissen bij een patiënt met sPAV als er sprake is van pijnklachten bij een training?

Pas de tips toe uit de video:

Hoe stimuleer je samen beslissen bij een patiënt met sPAV die baat zou kunnen hebben bij krachttraining?

Pas de tips toe uit de video:

KomPas, online hulpmiddel voor Samen beslissen

Het KomPas is een online hulpmiddel dat fysio- en oefentherapeuten kunnen inzetten bij de behandeling van patiënten met sPAV. Ontwikkeld door Chronisch ZorgNet, mede op basis van data uit de Landelijke Database Fysiotherapie. Aan de hand van grafieken laat KomPas een persoonlijke voorspelling zien van het te verwachten resultaat van de therapie, bijvoorbeeld hoeveel de loopafstand van een patiënt toeneemt gedurende de therapie.


FysioPraxis

Behandeling van etalagebenen

Sjef Laagland heeft last van sPAV. Fysiotherapeut Katrien Rutgers behandelde hem volgens de KNGF-richtlijn. Katrien: ‘Bij etalagebenen draait het om een persoonlijke aanpak. Er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien, maar het is belangrijk om samen te beslissen welke dat zijn. Je draagt niet de regie over aan de patiënt, maar betrekt hun verhaal bij een effectieve behandeling.’

Behandeling van etalagebenen