Ga naar de inhoud

Landelijke Database Fysiotherapie (LDF)

Met de data uit de Landelijke Database Fysiotherapie (LDF) krijg je inzicht in de behandelresultaten van jezelf, jouw praktijk en/of samenwerkingsverband. De LDF bestaat al sinds 2013 en bevat meer dan 10 miljoen unieke behandelepisodes.

Wat is de LDF?

Met jouw data en die van ruim 2.300 fysiotherapiepraktijken krijg je inzicht. De LDF is een middel dat je helpt door middel van data te reflecteren, leren en verbeteren.

Voor het KNGF is deze data belangrijk als basis voor wetenschappelijk onderzoek. En de cijfers maken ons verhaal sterker bij het behartigen van de belangen van de fysiotherapeut. Zo werken we samen aan de kwaliteit en positie van de fysiotherapeutische zorg.

Als jouw praktijk meedoet in het Praktijkregister van het Kwaliteitshuis Fysiotherapie dan is het verplicht om data aan te leveren in het LDF. Voor andere praktijken is het een eigen keuze.

Video: introductie LDF

Meld je aan voor de LDF

Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag met de data in de LDF? Alleen praktijkeigenaren kunnen een praktijk aanmelden om mee te doen. Hiervoor heb je een KNGF-account nodig. Maak eerst een account aan, als je deze nog niet hebt. Volg daarna de handleiding over hoe je jouw praktijk aanmeldt in het LDF-portaal. Of bekijk de tutorial. Let op: het koppelen van je EPD aan de LDF verschilt per EPD-systeem. Bekijk de instructies.

Inloggen

Als je een account hebt aangemaakt, kun je via onderstaande link inloggen.

Toestemming patiënten

Het is verplicht om patiënten expliciet toestemming te vragen voor het uitwisselen van gegevens, dus ook voor de data-aanlevering aan de LDF. Hier geldt het zogenaamde opt-in principe. Gebruik de patiëntenbrief om aan patiënten uit te leggen wat de LDF is. Leg de toestemming vast in het EPD van deze patiënt door het zetten van een vinkje bij het vakje dat je EPD-leverancier daarvoor heeft ingericht.

Welke data lever je aan?

De behandeldata deel je zelf vanuit je eigen EPD-systeem met de LDF, maandelijks met een druk op de knop. Jaarlijks worden de specificaties welke gegevens vanuit het EPD worden aangeleverd, bijgewerkt. Hierdoor blijven we aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen en wensen vanuit het werkveld. Dit is een overzicht van de gegevens die je vanuit jouw EPD aan de LDF levert:

De praktijkhouder kan de aanlevergeschiedenis in LDF bekijken en downloaden. Zie stappenplan aanlevergeschiedenis.

Door volledige data aan te leveren, vergroot je de waarde van de gegevens en krijg je een beter inzicht. Het verwerkingsverslag helpt je om de kwaliteit van de data-aanlevering te verhogen. Met slechts een paar klikken zie je wat de aandachtsgebieden zijn in jouw datalevering. Zo kun je aan de status zien of het bestand volledig geaccepteerd is, afgekeurde velden bevat of niet geaccepteerd is. Als praktijkhouder kun je een overzicht van de gehele aanlevering van jouw praktijk bekijken. Voor iedere therapeut is er ook een persoonlijk overzicht beschikbaar om mee aan de slag te gaan. Zie het stappenplan LDF-verwerkingsverslag. Of bekijk de tutorial.

Ontdek het LDF-dashboard

Met het dashboard heb je altijd een actueel overzicht van je aangeleverde data. Elke nacht wordt het dashboard bijgewerkt. Hierdoor krijg je inzicht in je patiëntenpopulatie, analyseer je je behandelresultaten en vergelijk jouw gegevens met de landelijke cijfers.

voorbeeld van het dashboard in LDF

Het LDF-dashboard is zo ingericht dat je snel ziet waar het goed gaat en waar verbetering mogelijk is, op praktijk- en therapeutniveau en vergeleken met het landelijk niveau. In de handleiding LDF-dashboard lees je hoe je het meeste uit je dashboard haalt. Of bekijk de tutorial.

Voor praktijken en fysiotherapeuten die het dashboard nog niet zo goed kennen, is er de demoversie, waarmee je een goede eerste indruk krijgt van de verschillende onderdelen en functies. Ga naar de demoversies van het LDF-dashboard:

Informatie over data en veiligheid

De algemene voorwaarden voor deelname aan de LDF beschrijven onder meer de doelen van de dataverwerking en de onderlinge verantwoordelijkheden van het KNGF en de deelnemende praktijken en fysiotherapeuten. Bij de aanmelding gaan de deelnemende praktijk akkoord met deze voorwaarden. Enkele verantwoordelijkheden van de praktijk zijn:

Het KNGF is eigenaar van de LDF en eindverantwoordelijke voor het veilig verwerken van de data. Het KNGF laat de dataverwerking binnen de LDF uitvoeren door haar partner Mediquest. KNGF en Mediquest hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst en verwerkersovereenkomst afgesloten. In sommige gevallen werkt het KNGF ook met andere partijen samen, zodat zij data kunnen verwerken in opdracht van het KNGF en altijd in lijn met de LDF-doelstellingen. Ook met deze partijen sluit het KNGF samenwerkingsovereenkomsten en/of verwerkersovereenkomsten. Alle partners houden zich aan het dataprotocol LDF.

Met de voorwaarden die worden gesteld in deze overeenkomsten en door alleen te werken met partijen die voldoen aan de wettelijke verplichtingen borgt KNGF de beveiliging van (persoons)gegevens in de LDF. Bekijk het overzicht van alle partijen.

Vragen over LDF? 

Sta je op MijnKNGF vermeld als praktijkeigenaar of maatschapslid van de betreffende praktijk? Dan kun je die praktijk aanmelden voor deelname aan de LDF.

Nadat je de gegevensuitwisseling handmatig hebt gestart stuurt de EPD-software de behandelepisodes naar de LDF-webservice. De webservice controleert op juistheid, volledigheid en tijdigheid en stuurt de resultaten van deze validatie terug naar de praktijk in een bestand dat het ‘verwerkingsverslag’ wordt genoemd.

De data-uitwisseling is op twee manieren beveiligd:

  1. met een gebruikersnaam en wachtwoord (de EPD-LDF koppelgegevens) om ongeautoriseerde data-aanlevering tegen te gaan;
  2. door het gebruik van een HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) om de gegevensuitwisseling te versleutelen

Ja, een patiënt dient vooraf expliciet toestemming te geven voor het uitwisselen van zijn of haar gegevens vanuit het EPD naar de LDF. Hiervoor geldt het zogenaamde ‘opt-in’ principe, een maatregel voor de aanscherping van de privacywetgeving. Alle EPD-systemen zijn daarop voorbereid: in het EPD-systeem geef je aan of een patiënt toestemming heeft gegeven.

Ook interessant om te lezen

EPD koppelen aan LDF

Om data te kunnen uitwisselen, is een koppeling tussen het Elektronische Patiënten Dossier (EPD) en de Landelijke Database Fysiotherapie (LDF)…

Werken met data

Als je wilt leren en verbeteren, is de data in alle dossiers een bron van informatie. Maak er gebruik van om te werken aan de kwaliteit van je fysiotherapeutische zorg.