Ga naar de inhoud

“Ik ben trots dat wat ik doe werkt. Met data kan ik dat laten zien”

Oefentherapeut Frans Koornberg is vanaf het allereerste moment al betrokken bij dataverzameling. Hij is één van de initiatiefnemers van de database en heeft alle voorbereidingen gedaan.

Als lid begon hij met dataverzameling zodra de software het aan kon. “Waarom ik data zo belangrijk vind binnen de oefentherapie? Omdat het me helpt om mijn gevoel af te stemmen met de werkelijkheid.”

Foto van Frans Koornberg

Wat is data voor jou?

“Dataverzameling in het werkveld is gegevens over patiënten en de behandeling. Denk aan leeftijd, geslacht, aantal behandelingen, gebruikte meetinstrumenten. Deze informatie kan je helpen om een inzicht te geven in wat je doet en hoe dat ten opzichte van de inhoudelijke onderbouwing is. Ik gebruik het ook om in gesprek te gaan met collega’s over de patiënt en om gemaakte keuzes tegen elkaar aan te houden en van elkaar te leren. Tijdens zo’n gesprek vergelijken we de gegevens van mij als oefentherapeut met mijn collega. Bij bepaalde typen klachten zie je dat er verschillen zijn. Dat is niet erg. Het is vooral interessant om te kijken naar waar die verschillen door ontstaan, wat dat zegt over de inhoud van de behandeling en wat ik daarvan kan leren.”

Jij doet al jaren aan dataverzameling, waarom is dat?

“Ik ben ermee begonnen omdat ik het zie als een mooi instrument wat mij helpt.Ik was namelijk op zoek naar nieuw inzicht dat me helpt in het bevestigen van het effect van de behandeling die ik geef. Als oefentherapeut heb je een gevoel van behandeling, je krijgt feedback en terugkoppeling van de patiënt. Hoe mooi is het dat je met data vervolgens heel eenvoudig kunt laten zien dat wat je gedaan hebt samen ook daadwerkelijk effect heeft gehad. Dat geeft de behandeling extra dimensie en de patiënt extra bevestiging.”

Wat ben je anders gaan doen door dataverzameling?

Wat wij echt anders zijn doen door dataverzameling, is dat we het ook echt gebruiken in onze jaarplannen. Een voorbeeld is dat wij op de eindmeting van de kinderen met de (kinder)oefentherapie trajecten zagen dat op motoriek het stukje handvaardigheid minder vooruitgang had dan de andere onderdelen. Zoiets pakken we dan op. We bespreken dan met elkaar hoe we dit specifieke onderdeel gaan aanpakken en maken een plan wat we dan weer evalueren. Uiteindelijk zijn we andere spelvormen en materialen gaan inzetten, zoals tennisballen. Het is zoiets basaals, maar het helpt echt en dat maakt het zo leuk.”

Kost data invoeren eigenlijk veel tijd?

“Integendeel. Het gaat volledig automatisch. Op het moment dat je doet wat je altijd doet – goede verslaglegging waarmee je de gegevens van de patiënt vastlegt in het dossier – dan komt alle informatie met één druk op de knop uit in een heel mooi dashboard. Je krijgt dan een overzicht van de patiëntenpopulatie, man/vrouw-verhouding en waar ze verzekerd zijn. Vervolgens kies je zelf waar je op doorklikt. Op een bepaald meetinstrument, bij het begin en bij het einde. Dat is hartstikke interessant om te bekijken. Naast je gevoel van de behandeling en wat de patiënt je teruggeeft, zie je ook in cijfers hoe de vooruitgang is. Aan het eind van de maand moet ik één keer akkoord geven dat ik de data lever via een beveiligde verbinding. Vanuit onze EPD zit een beveiligde verbinding met het Nivel en daar zit een sleutel tussen. De gegevens worden dus geanonimiseerd en dan doorgestuurd voor het wetenschappelijke onderzoek van het Nivel. Wat zo fijn is, is dat er veel gegevens zijn. NAW-gegevens, maar ook echt op inhoud van de behandeling zoals meetinstrumenten.”

Wordt het ook gebruikt voor controle?

“Ik ervaar dat niet zo. De gegevens zijn van ons als beroepsgroep. Wat het mij vooral oplevert, is dat data mij helpt om inzicht te geven. Het is dus vooral ook voor mezelf bedoeld. Wat ik daarnaast ook nog zie, is dat data je ontzettend kan helpen als je veel gegevens verzamelt van ons als oefentherapeuten. Je kunt er echt mee laten zien wat we aan het doen zijn.”

Wat levert data jou eigenlijk op?

“Ik heb het gevoel dat een behandeling werkt. Maar dat is in woorden. Wat mij triggerde, was dat ik de resultaten ook wilde laten zien aan de buitenwereld. Ik ben er trots op dat wat ik doe ook werkt. En met data kan ik dat aan anderen laten zien. Niet meer alleen op gevoel, maar ook op basis van feiten.”

Waarom denk jij dat het belangrijk is voor het vakgebied?

“Omdat data laat zien dat we doen wat we zeggen. Het is onze intentie om de patiënt dusdanig te helpen dat hij of zij weer de regie over zijn of haar leven krijgt. Dat geloven we en dat stralen we uit. Als je dat kunt laten zien aan de hand van informatie en getallen is dat natuurlijk fantastisch. In feite geeft data je als oefentherapeut, of als therapeut in het algemeen, de regie over de eigen kwaliteit. Als je goede zorg levert, dan wil je ook dat mensen daarop inzetten. Data kan daarbij ondersteunen omdat het concreet laat zien wat je doet.”

Benieuwd naar wat Frans nog meer vertelt over dataverzameling? Bekijk dan de video.

Interviews andere therapeuten over data

“We zouden met zijn allen data moeten zien als stimulans om jezelf en de praktijk te ontwikkelen”

Manueel therapeut en mede-eigenaar van FlevoFysiotherapie Michaël Ling: “Het is effectiever om vanuit de praktijk te kijken naar hoe effectief…

“Hoe mooi zou het zijn als je dankzij data een kwaliteitshuis hebt staan waardoor je zelf bepaalt wat goede fysiotherapie is”

Aan het woord is Paul Metselaar die al meer dan tien jaar data verzamelt en de processen voor zijn praktijk…

“Dankzij data kun je behandelingen gerichter toepassen”

Johan Bos is een ervaren sportfysiotherapeut. ‘Dankzij data kun je behandelingen gerichter toepassen’