Ga naar de inhoud

“Hoe mooi zou het zijn als je dankzij data een kwaliteitshuis hebt staan waardoor je zelf bepaalt wat goede fysiotherapie is”

Aan het woord is Paul Metselaar die al meer dan tien jaar data verzamelt en de processen voor zijn praktijk zo heeft ingericht dat alle patiënten zijn in te delen in zorgplannen.

“Voordat je data kunt analyseren, moet je weten welke informatie daadwerkelijk iets zegt over de behandeling van patiënten en hoe je dit correct verzamelt of invoert. Niet iedere patiënt is hetzelfde, maar dankzij data zie je de overeenkomsten en kun je appels met appels vergelijken.”

foto van Paul Metselaar

Kun je iets vertellen over hoe jouw praktijk data verzamelt?

“We doen vrij lang aan dataverzameling, inmiddels al meer dan tien jaar. Dankzij die jarenlange ervaring weten we hoe we data moeten verzamelen en of die ook betrouwbaar is. We zijn op procesniveau bezig en coachen daar onze medewerkers ook op. Als ze net bij ons beginnen, krijgen ze een coach die ze de eerste drie maanden en eigenlijk het hele jaar coacht en ze hierin meeneemt. Het is een continu proces en iedere keer weer vragen we onszelf af of we de juiste data aanleveren en kijken we naar de follow-up. Onze medewerkers krijgen hier maandelijks informatie over via een mail van onze kwaliteitsmanager. Met verschillende parameters die we hebben vastgesteld maken we data ook op individueel niveau inzichtelijk. Zo zien we het bijvoorbeeld meteen als er patiënten zijn waar geen zorgplan aan gekoppeld is. Medewerkers worden aangestuurd en gecoacht op het goed verzamelen van data omdat het ons verder helpt in ons werk. Daarom is data verzamelen ook onderdeel van onze inwerkprocedure. Dat vergt zeker in het begin tijd en energie, maar zo kunnen we wel de juiste klinimetrie koppelen per aandoening en patiënt.”

Wat is een grote uitdaging als het gaat om dataverzameling?

“Veel praktijken hebben nog wel wat stappen te zetten als het gaat om hoe je data inzet en het verstevigen van de positie in het zorglandschap. Voordat je dingen kunt verbeteren moet je echter eerst starten met het überhaupt verzamelen van data. De grootste uitdaging – naast hoe en waar verzamel je data – gaat over de vraag wie er eigenaar is van de data en wie er controle en toezicht houdt. Je wilt niet dat iedereen ‘zomaar’ met jouw data aan de haal kan gaan. Wat mij betreft ligt het eigenaarschap bij de praktijk of therapeut. Daarvoor is nadenken over hoe en waar je data verzamelt cruciaal. Je kunt niet van de ene op de andere zeggen ‘dit gaan we doen’ en verwachten dat het meteen goed gaat. Data verzamelen is een proces waar je je als praktijk aan moet committeren.”

Wat kan data betekenen voor de zorg?

“Primair kan data de kwaliteit van onze zorg verbeteren. Op dit moment zit onze praktijk in de fase dat we bezig zijn met benchmarking op groepsniveau én praktijkniveau. We kijken naar onze resultaten, binnen onze praktijk zelf maar ook ten opzichte van andere praktijken die op een soortgelijke manier werken. Het is super interessant om te kijken waarom de een het beter doet dan de ander en daarbij van elkaar te leren. In peer review groepen we kijken naar de populatie en de uitkomst van data. Zijn er gelijkenissen of juist verschillen en waar komen die door? Zo leren we hoe we zorg het beste neerzetten.”

Waar willen we met data heen in de toekomst?

“Hoe groter de groep is waarover je data verzamelt, hoe meer je kunt zeggen over verschillen hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Het is mooi als je in de toekomst weet hoe je omgaat met verschillen op uitkomstniveau zodat je kunt zorgen dat iedereen op een zo hoog mogelijk niveau komt. Pas dan zet je data in om de kwaliteit van handelen te verbeteren. Nu worden kwaliteitscriteria opgelegd contractueel door zorgverzekeraars. Hoe mooi zou het zijn als je dankzij data een kwaliteitshuis hebt staan waardoor je zelf bepaalt wat goede fysiotherapie is”

Welke tip heb je voor therapeuten die nog twijfelen over dataverzameling?

“Therapeuten zijn heel leergierig en willen graag beter worden. Data kan je daarbij helpen, je gebruikt het letterlijk om beter te worden. Als je net start met dataverzameling en data gaat analyseren, voel je dat misschien nog niet. Het kan daarom helpen om in gesprek te gaan met andere praktijken. Je hoeft niet steeds zelf het wiel uit te vinden. Verzamel mensen om je heen waar je vertrouwen in hebt en waar je jouw data aan durft te spiegelen. Dan kan data je zoveel brengen!”

Interviews andere therapeuten over data

“Dankzij data kun je behandelingen gerichter toepassen”

Johan Bos is een ervaren sportfysiotherapeut. ‘Dankzij data kun je behandelingen gerichter toepassen’

“We zouden met zijn allen data moeten zien als stimulans om jezelf en de praktijk te ontwikkelen”

Manueel therapeut en mede-eigenaar van FlevoFysiotherapie Michaël Ling: “Het is effectiever om vanuit de praktijk te kijken naar hoe effectief…

“Ik ben trots dat wat ik doe werkt. Met data kan ik dat laten zien”

Oefentherapeut Frans Koornberg is vanaf het allereerste moment al betrokken bij dataverzameling. Hij is één van de initiatiefnemers van de…