“Als je het vak fysiotherapie een toekomst wilt bieden, moet je aan kunnen tonen welke goede dingen we doen”
Sigrit de Jongh is coördinator van Beweegzorg NoordWest (BNW), studeerde af als fysiotherapeut en stapte na een paar jaar over naar de zakelijke dienstverlening.
Daar werd ze opgeleid op het gebied van marketing, sales en in hoe je de verwachting van klanten kunt overtreffen. Iedere dag weer is ze bezig met de patient journey waarbij dataverzameling van groot belang is. “Met data kunnen we laten zien dat fysiotherapie effectief is.”
Waarom vind jij dataverzameling zo belangrijk?
“Eén belangrijke reden is dat we kunnen laten zien wat het effect is van wat we doen. Een andere reden is dat we data kunnen opbouwen waardoor we weten wat wel en niet werkt bij patiёnten. Het bijhouden van elektronische patiëntendossiers is verplicht, maar dan moeten we nog steeds goed kijken naar welke data we belangrijk vinden en waar we ook echt iets mee willen en kunnen doen om passende zorg te bieden. Verzamel je de data van alle behandelepisodes – zoals we dat zo mooi noemen – goed dan kun je daar conclusies uit trekken. Conclusies zoals: welke behandelingen werken wel en welke slaat aan bij welke patiёnt. Zo kunnen we laten zien dat fysiotherapie effectief is.”
En wat kan het betekenen voor het vakgebied?
“Als je patiënten beter maakt, moet je dat in harde uitkomstmaat kunnen bewijzen. Een pijnscore of behalen van je behandeldoel zijn data die je moet kunnen opleveren. Natuurlijk blijft het behandelen van patiënten maatwerk, maar er zijn ook veel standaarden uit te halen. Misschien zelfs algoritme. Kijk bijvoorbeeld naar artrosezorg, die vraag wordt alsmaar groter. Als je kunt aantonen dat bepaalde frequentie en zwaarte precies goed is voor bijvoorbeeld mannen tussen de 50 en 60 jaar dan is dat toch geweldig?”
Kost dataverzameling veel tijd?
“Ik denk dat dataverzameling in de huidige systemen die er zijn om bijvoorbeeld patiёntendossiers bij te houden, heel eenvoudig is. Je moet wel op bepaalde plekken een vinkje zetten en ieder dossier goed bijhouden, maar de systemen zijn tegenwoordig zo geavanceerd dat dat niet veel tijd hoeft te kosten. Helemaal als je het goed inricht.”
Hoe gaat dataverzameling in de praktijk?
““Als je aan het samenwerkingsverband van BNW wilt deelnemen is het verplicht als je om data aan te leveren. Om het onze leden zo gemakkelijk mogelijk te maken, organiseerden we – samen met het KNGF – een aantal webinars om te laten zien wat je moet doen om data goed aan te leveren. We hebben met succes onderhandeld over een zorgplan bij zorgverzekeraars. Hierdoor krijgen alle deelnemende praktijken een hoger tarief overeenkomst. Hadden we niet kunnen aantonen dat het werkt, dan hadden we dit nooit bereikt. We zijn dit trouwens niet gaan doen omdat de zorgverzekeraar erom vroeg, maar omdat we er zelf mee aan de slag wilden. Een volgende stap zou zijn om met data significante verschillen te laten zien in behandelingen. Dat kan alleen maar als iedereen data op de juiste manier aanlevert.”
In hoeverre denk je dat data de positionering van het vakgebied kan helpen/versterken?
“Veel mensen houden vast aan dat fysiotherapie maatwerk is, dat het geen zin heeft om data te verzamelen. Maar de maatschappij – kijk maar naar het IZA waarin passende zorg belangrijk is – vraagt erom dat je laat zien welke resultaten je bij bepaalde behandelingen haalt. Soms zijn de resultaten misschien minder. Dan moet je met elkaar kritisch blijven kijken juist om de toekomstbestendigheid van het vak aan te tonen. Als je ons vak een toekomst wilt bieden, moet je aan kunnen tonen welke goede dingen we doen. Bij passende zorg hoort het aantonen van doelmatigheid, dan ontkom je er niet aan om data te verzamelen.”
Sigrit ging in gesprek met praktijkhouder Johan Bos over dataverzameling. Benieuwd naar hun gesprek? Bekijk hieronder de video.
Interviews andere therapeuten over data
“Hoe mooi zou het zijn als je dankzij data een kwaliteitshuis hebt staan waardoor je zelf bepaalt wat goede fysiotherapie is”
Aan het woord is Paul Metselaar die al meer dan tien jaar data verzamelt en de processen voor zijn praktijk…
“We zouden met zijn allen data moeten zien als stimulans om jezelf en de praktijk te ontwikkelen”
Manueel therapeut en mede-eigenaar van FlevoFysiotherapie Michaël Ling: “Het is effectiever om vanuit de praktijk te kijken naar hoe effectief…
“Ik zie het verzamelen van data als langetermijn investering”
Praktijkmanager Jordi Moonen leerde al tijdens zijn wetenschappelijke studie hoe belangrijk verslaglegging is en hoe je dat effectief doet. Omdat…