Ga naar de inhoud

Afronding onderzoeksproject Samen beslissen in de kinderfysiotherapie 

De Kinderombudsman concludeert dat kinderen onvoldoende betrokken worden bij beslissingen over hun eigen zorg (2021). Daar moet verandering in komen, vindt Zorginstituut Nederland: “Kinderen zijn geen kleine volwassenen en moeten dus ook anders benaderd worden dan volwassenen.” 

Kind-schoolbord

KLIK PROM-expertteam

KLIK-fysio logo

Daarom werd in 2022 het door het Zorginstituut gefinancierde project ‘Samen beslissen in de eerstelijns kinderfysiotherapie’ gestart. Dit initiatief kwam van het KLIK PROM-expertteam uit het Emma Kinderziekenhuis en de NVFK, in samenwerking met Hogeschool Utrecht, Hogeschool Amsterdam, en Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. In Nederland worden jaarlijks meer dan 23.000 kinderen behandeld door een eerstelijns kinderfysiotherapeut. Toch bestond er nog geen systematische aanpak om de participatie van kinderen in hun eigen zorg te vergroten. 

 In dit project hebben we in focusgroepen onderzocht hoe samen beslissen in de kinderfysiotherapie werkt. Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar thema’s en instrumenten die inzicht geven in wat belangrijk is voor kinderen en wat er speelt in hun leven. De gebruikte meetinstrumenten zijn PROMs (Patient Reported Outcome Measures): vragenlijsten die fysieke, mentale en sociale gezondheid en symptomen meten. Ze dragen bij aan betere communicatie en faciliteren daarmee het proces van samen beslissen. Daarnaast kunnen ze worden ingezet bij het formuleren van behandeldoelen. 

 Om te zorgen dat kinderfysiotherapeuten goede en betrouwbare PROMs kunnen gebruiken, hebben we een kernset PROMs ontwikkeld en hebben we de psychometrische eigenschappen van deze vragenlijsten onderzocht. De kernset hebben we in 12 kinderfysiotherapie praktijken geïmplementeerd via het KLIK Fysiotherapie portaal (www.klik-fysio.nl (opent in nieuw tabblad)), dat in co-creatie met gebruikers is ontwikkeld. Therapeuten zijn getraind in samen beslissen en het gebruiken van PROMs. 

Op deze website vullen kinderen en/of ouders thuis, voor de afspraak, de vragenlijsten in. Als fysiotherapeut kun je de antwoorden direct inzien op een overzichtelijk dashboard en bespreken tijdens de afspraak met het kind en/of diens ouders. Zo krijg je een breder beeld van het functioneren van het kind, kun je tijdig problemen signaleren en het verloop over tijd monitoren. 

Alle informatie verzameld in dit project is vrij toegankelijk via KLIK Fysiotherapie (opent in nieuw tabblad). Hier vind je o.a. kennisclips en onderzoeksrapporten. Wil je een demo zien van het KLIK portaal? Log dan in op de homepage met e-mail: FYSIO en wachtwoord: KLIK 

Onderzoeksteam:  

  • Selina Limmen  
  • Dorinde Korteling 
  • Hedy van Oers  
  • Michiel Luijten  
  • Manon Bloemen  
  • Marjolijn Ketelaar  
  • Eugene Rameckers  
  • Raoul Engelbert  
  • Lotte Haverman 

Het laatste nieuws

Uitnodiging Klompvoet bijeenkomst – 25 juni 2025

Leren en ontwikkelen

Nieuws van de HUB

Leren en ontwikkelen

Uitnodiging openbare les van Manon Bloemen

Leren en ontwikkelen