Ga naar de inhoud

De aanvraag van een wijzigingsverzoek voor de prestatiebeschrijving oncologiefysiotherapie

De NVFL heeft als speerpunt het verbeteren van de aanspraak en declaratie van oncologiefysiotherapie. Op vrijdag 14-06-24 ontvingen wij een mail vanuit de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa). Hierin werd de gelegenheid geboden om wijzigingsverzoeken voor regels in de paramedische zorg in te dienen.

Schilderij Bestuurskamer

Het wijzigingsverzoek

Deze wijzigingsverzoeken moesten voor 15-07-2024 bij de NZa ingediend zijn. Prestatiebeschrijvingen vallen onder de regels paramedische zorg. Een prestatiebeschrijving is bijvoorbeeld een ‘individuele zitting oedeemfysiotherapie’ te declareren onder code 1500. Zoals alom bekend wordt de oncologie fysiotherapeutische zorg gedeclareerd onder een ‘individuele zitting reguliere fysiotherapie’ ofwel code 1000.

Na het ontvangen van deze mail, zijn we direct aan de slag gegaan. Carolien, Michelle en Sonja hebben in de eerste twee weken veel werk verzet. Een wijzigingsverzoek moet namelijk aan verschillende eisen voldoen. Een eerste versie moest op 01-07-2024 aangeleverd worden. Dit soort projecten doen we als NVFL namelijk niet alleen. We hebben hiervoor het KNGF nodig. Zij zijn de partij die als brancheorganisatie aan tafel zit bij bijvoorbeeld de NZa. Samen met Bas Verkes, senior adviseur en jurist bij het KNGF, hebben we hard gewerkt om te komen tot een document dat ons standpunt goed uitlicht.

Naast dat we samenwerken met het KNGF, vinden we het ook enorm belangrijk dat onze leden de kans hebben om input te leveren. Daarom hebben we van 04-07 tot 11-07 jullie input opgehaald met betrekking tot de tijdsinvestering om te komen tot goede en complete oncologische zorg als fysiotherapeut. Nadat Michelle met haar epidemiologie achtergrond had uitgerekend dat we minimaal respons van 155 register oncologiefysiotherapeuten moesten halen om een stevige uitspraak te kunnen doen, hebben we de survey opgestart. Binnen 6 dagen hebben we een respons van 197 register oncologiefysiotherapeuten gehaald. Wat een betrokkenheid hebben jullie ons laten zien!

Het wijzigingsverzoek is bij de NZa tijdig aangekondigd. De begeleidende stukken, inclusief de uitslagen van de survey, zijn op 15-08 verstuurd. Als NVFL zijn we verantwoordelijk voor de inhoud van het wijzigingsverzoek. Dankzij Bas zijn kennis en ervaring met dit soort trajecten, zijn we gekomen tot een document dat ook voldoet aan de kaders passend bij zo’n aanvraag.

Zijn we dan nu klaar? Nee, waarschijnlijk nog niet. De wijzigingsverzoeken worden op verschillende momenten in het technisch overleg van de NZa besproken. Bij zo’n technisch overleg zijn ook aanwezig; de branchepartijen, zorgverzekeraars, het ministerie VWS, Zorginstituut Nederland en de patiëntfederaties. Het zou daarom begrijpelijk zijn als de NVFL nog betrokken wordt voor verdere inhoudelijke onderbouwing. We zullen jullie ook in het verdere verloop op de hoogte houden van ontwikkelingen. We hopen op een positieve uitkomst van ons wijzigingsverzoek.

Het laatste nieuws