De wetenschapsrapporter in Basel: de paradigmashift van manuele therapie
Tijdens IFOMPT-congres kon je op verschillende manieren duidelijk zien dat er binnen ons vak een forse verandering van denken gaande is. We zagen de introductie van chronische pijn als klacht op zichzelf, volgens de ICD-11. Een ontwikkeling die ondertussen al enkele jaren gaande is.
De roep om meer aandacht voor pijn en de werkingsmechanismen van pijn hebben echode door in veel voordrachten. Het effect van onze interventies op pijn moet beter begrepen worden, want zo kunnen we betere keuzes maken (ook met het passieve versus actieve in ons achterhoofd. En de gevolgen ervan).
De veranderingen in het zorglandschap werden onder de aandacht gebracht. Dan gaat het om organisatie en betaalbaarheid en de patiëntgroep die steeds ouder wordt door de dubbele vergrijzing. Niet acute pijn, maar chronische pijn, pijnsyndromen, valgevaar en de algemene mobiliteit van patiënten (hier te lezen als: de mogelijkheid tot verplaatsen) beginnen steeds belangrijker te worden. Het gelimiteerde (toch belangrijke) effect van passieve hands-on therapie tegenover duurzame, actieve gedragsmatige therapie, waarbij zelfmanagement centraal staat. Dat kreeg uiteraard veel aandacht. Het zijn ontwikkelingen waarin we als hoogopgeleide eerstelijns therapeuten iets mee moeten. Niet vrijblijvend trouwens. Het negatieve alternatief (blijven doen wat we deden, zonder rekening te houden met de veranderingen in de wereld) werd sterk beschreven door keynote spreker prof. dr. David Nicholls, bekend van zijn publicaties en boek over ‘The End of Physiotherapy’. De titel van zijn voordracht was weinig verhullend: The post-professional future for the physical therapies: A radically new image for our practice.
Deze paradigmashift werd enorm bekrachtigd door de naamswijzigingen die IFOMPT in de loop van het 50-jarig bestaan onderging. Van manipulerende fysiotherapeut (‘International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists’) naar manuele en musculoskeletale fysiotherapeuten (‘International Federation of Manual and Musculoskeletal Physical Therapists’).
De grote Nederlandse bijdrage in onderzoek, onderwijs en clinici en de grote afvaardiging van de NVMT lieten duidelijk en opnieuw zien dat we in Nederland volop meedoen. We zitten er bovenop en proberen de nieuwe inzichten te implementeren in de dagelijkse praktijk. Zodat onze positie als manuele therapie sterk blijft en we onze patiënten optimaal kunnen behandelen.
Luister ook naar de NVMT-podcasts die tijdens het congres werden opgenomen. Ze staan op ons eigen kanaal. En er zijn foto’s van Basel, die vind je hier.
- Lees meer over de Wetenschapsreporter