Ga naar de inhoud

Fysiotherapeutische behandeling COPD volledig vergoed in de basisverzekering in 2025

Per 1 januari 2025 worden de behandelingen fysiotherapie bij COPD volledig vergoed in de basisverzekering.

Basispakket-Zorgverzekeringswet-2024-stethoscoop op een stapeltje briefjes geld en munten

Zie hier Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2025?). Dit is een mooie verandering binnen passende zorg (Passende zorg | Zorginstituut Nederland), omdat het aantal vergoede behandelingen nu niet meer afhangt van de ernst van de COPD en er in de praktijk rekening kan worden gehouden met meer patiëntfactoren dan alleen deze. VHVL is positief over deze ontwikkeling waarbij er financiële ruimte komt om meer te kijken naar de individuele zorgbehoefte van de patiënt op basis van de gehele gezondheidstoestand. 

Wat er verandert, is dat mensen met COPD stadium GOLD 2 of hoger vanaf 1 januari 2025 alle fysiotherapeutische behandelingen vergoed krijgen. Er zal nog wel sprake zijn van het eigen risico. De patiënt met COPD kan het aantal fysiotherapeutische behandelingen krijgen, die door middel van shared decision making, noodzakelijk blijken. Daarbij is de richtlijn voor fysiotherapie bij COPD leidend, waarbij de fysiotherapeut de fysiotherapeutische indicatie bepaalt en een behandelplan opstelt. Het behandelplan is gebaseerd op de anamnese, het lichamelijk onderzoek, de patiëntprofielen, de behandeldoelen en de evaluatiemomenten.  

Wij vertrouwen erop dat fysiotherapeuten de richtlijn COPD gebruiken als basis voor hun fysiotherapeutisch handelen. Het handelen naar de actuele wetenschappelijke stand van zaken verkleint de kans op onder- of overbehandeling. De nieuwe vergoedingsstructuur per 1 januari 2025, waarbij er volledige vergoeding is uit de basisverzekering, legt de verantwoordelijkheid voor een passende fysiotherapeutische zorg daar waar deze hoort: bij de fysiotherapeut.

Wil je hier meer over weten? Of leidt dit tot vragen? Het bestuur is hiervoor bereikbaar via info@vhvl.nl