Ga naar de inhoud

Fysiotherapie bij behandeling Reumatoïde Artritis in het basispakket  

Vanaf 1 januari 2025 kan fysiotherapie worden vergoed bij de behandeling van patiënten met Reumatoïde Artritis (RA) vanuit het basispakket. Het gaat om mensen met RA met ernstige functionele beperkingen in hun dagelijks leven, naar schatting zo’n 4500 patiënten.

Begin 2024 verscheen de L-EXTRA studie. Daaruit blijkt dat langdurige en op maat gemaakte fysio- en oefentherapie bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven voor deze patiëntgroep. 

Op basis van de studieresultaten adviseerde het Zorginstituut aan de minister van VWS om de behandeling op te nemen in het basispakket. Er is geen maximum aantal behandelingen, zodat het aantal sessies goed kan worden afgestemd op de persoonlijke behoefte van de patiënt zolang dat medisch noodzakelijk is.  

Het KNGF heeft zich de afgelopen jaren hiervoor ingezet. Zowel in gesprekken met het Zorginstituut als in de ontwikkeling van richtlijnen en ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek.  

Voorwaarden 

Aan de vergoeding is een aantal voorwaarden verbonden, waar het KNGF zich voor heeft ingezet. Zo is de KNGF-richtlijn Reumatoïde Artritis aangescherpt. Met de richtlijn kunnen fysiotherapeuten nauwkeurig bepalen welke patiënten in aanmerking komen voor langdurige gesuperviseerde oefentherapie, en wie niet. Daarnaast is een aanvullende vermelding noodzakelijk. Daarvoor worden en zijn extra e-learnings ontwikkeld. Het KNGF werkte bij de richtlijnaanpassing en ontwikkeling van de scholing samen met de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM). 

Voor een aanvullende vermelding zijn vier mogelijkheden, dit zijn:  

Binnen KRF NL (vanaf 1 januari Individueel Register Fysiotherapie) kunnen fysiotherapeuten de aanvullende vermelding aanvragen via PE-Online. Dat kan door op de knop ‘wijzig registratie’ te klikken.

Het laatste nieuws