Inzetten op leefstijl verbetert de kwaliteit van leven
Door deelname aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) verbetert iemands levenskwaliteit sterk op punten als niveau van plezier, comfort en gezondheid. Dit blijkt uit een recent verschenen rapport van het RIVM.
De levenskwaliteit is een belangrijke factor voor de GLI – naast het effect van de interventie op gewicht en buikomvang. Uit de analyse door het RIVM blijkt dat deze 13 punten hoger is dan bij het begin van de interventie. Dit op een schaal van 0 (meest ongezond) tot 100 (meest gezond).
Die kwaliteit van leven is hoger bij deelnemers die meer dan 5 procent gewicht verliezen, dan bij deelnemers die minder gewicht verliezen (15 punten hoger versus 11 punten hoger dan bij de start).
Aan het einde van het GLI-traject hebben deelnemers gemiddeld 5 procent gewicht verloren en is de buikomvang gemiddeld met bijna 5 procent afgenomen.
Gecombineerde Leefstijlinterventie
Een GLI is een behandeling voor mensen met overgewicht en obesitas. Het doel is om via een gezondere leefstijl een gezonder gewicht te bereiken door advies over gezonde voeding, eetgewoontes, bewegen, slaap en stress. Deelnemers werken hier twee jaar aan.
De interventie wordt onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering.
Volgende rapportage: over motivatie van deelnemers
Sinds 2019 volgt het RIVM de ontwikkelingen rondom de GLI en de resultaten bij de deelnemers. Zo namen sinds aanvang van de GLI 121.000 inwoners van Nederland deel.
In een volgend rapport, dat verschijnt in het voorjaar van 2025, gaat het RIVM meer in op de redenen van mensen om het GLI-traject helemaal af te maken of er eerder mee te stoppen.