Ga naar de inhoud

Kennislab Zuyd Hogeschool

Goed kennis-nieuws! We hebben weer een Kennislab gepland, dit keer in Heerlen bij Zuyd Hogeschool. Op vrijdag 7 februari, vanaf 15.00 uur.

Foto van kennislabs

Welke bril zet jij op als manueel therapeut?

Het onderwerp van de middag is: hoe manueel is manueel? Bij het antwoord op die vraag staan, net zoals tijdens de bijeenkomsten in Groningen en Breda vorig jaar, de wetenschap én praktijk centraal.

Gezondheidspsycholoog, fysiotherapeut epidemioloog Paul van Wilgen en NVMT-wetenschapsrapporter Roland Reezigt spreken over verandering: maatschappelijk, wetenschappelijk en in de communicatie met patiënten. Welke bril zet je als manueel therapeut op als je kijkt naar leefstijl en de hoge kosten in de gezondheidszorg? Wat betekenen wetenschappelijk nieuwe inzichten over pijn? En wat zeg je wel (of niet) in het gesprek met een patiënt, want ‘words matter’. We sluiten af met een borrel en er is natuurlijk volop ruimte voor discussie.

Paul van Wilgen en Roland Reezigt: ‘Ook het mooie en rijke vak manuele therapie ontkomt niet aan verandering. Voor ons zijn dat veranderingen op verschillende vlakken, namelijk:

  • Maatschappelijk. We hebben te maken met hoge kosten binnen de gezondheidszorg. Die kosten vragen, ook ons, om onontkoombare keuzes. Dan is de manier waarop we naar gezondheidsproblemen kijken belangrijk. We zullen een bio-psycho-sociale bril op moeten zetten voor alle patiënten. Voor de manuele therapie is primaire en secundaire leefstijl-preventie een belangrijk item. Ook de manueel therapeut zal dus een brede integrale diagnostiek en behandelbril opzetten.
  • Wetenschappelijk. Er zijn grote veranderingen binnen een belangrijk aandachtsgebied van de manuele therapie, namelijk pijn. De manier waarop we pijn verklaren en behandelen zet het effecten van onze behandelingen in een ander daglicht. Elke manueel therapeut zal moeten nadenken over interventies en welke interventies wel of niet in te zetten. Met daarbij ook nog de vraag of manuele interventies nodig zijn en wat er dan naast die manuele interventies belangrijk is om patiënten vooruit te helpen.
  • Last but not least spreken we over onze communicatie. Wat zeggen we wel en wat zeggen we niet tegen patiënten? Want ‘words matter’, zeker bij aanhoudende klachten. Zijn we ons bewust van onze manier van communiceren en de behandelrelatie die we opbouwen met patiënten? Maken we patiënten afhankelijk of juist onafhankelijk?’

Het programma voor de middag staat hier op de website. Goed om te weten is ook dat de kennislabs zijn geaccrediteerd met 2 punten voor het register vakinhoudelijk algemeen fysiotherapeut en 2 punten voor het register manueel therapeut.

Het laatste nieuws

Korting op NPi-cursussen

Leren en ontwikkelen

Fijne feestdagen en een gelukkig 2025!

Over de vereniging