Ga naar de inhoud

Minder administratieve lasten mede door inzet KNGF

In juli reageerde KNGF naar de Eerste Kamer op de consultatie voor minder administratieve lasten voor fysiotherapiepraktijken.

Andere beroepsgroepen in de paramedie steunden onze Reactie per brief op de aanpassing jaarverantwoording en vergunningsplicht. De Eerste Kamer stemt nu in met nieuwe regels die de lasten van praktijken verlichten. Per 1 januari 2025 zijn verbeteringen doorgevoerd voor de jaarverantwoording en het intern toezicht. Helaas wordt de vergunningsplicht uitgebreid.

Reductie in jaarverantwoording

Goed nieuws is dat de jaarverantwoording is teruggebracht tot enkele vragen voor micro-zorgaanbieders. Dat scheelt veel werk. Je bent een micro-zorgaanbieder als je voldoet aan ten minste twee van de drie criteria op twee opeenvolgende balansdata:

  • Een balanstotaal van maximaal 450.000 euro;
  • Een netto-omzet van maximaal 900.000 euro;
  • Maximaal 10 fte medewerkers in loondienst (zzp’ers, zoals waarnemers, tellen niet mee).

Dit is een mooi succes omdat duizenden praktijken daarmee veel minder werk hebben aan de jaarlijkse verantwoording.

Intern toezichthouder

Daarnaast hoeven eerstelijns zorgaanbieders vanaf 1 januari pas een interne toezichthouder aan te stellen vanaf 50 zorgverleners. Dit was 25 zorgverleners en zorgt voor een flinke reductie in organisatielasten voor deze grote groep van praktijken.

Uitbreiding vergunningplicht

Tegen onze zin wordt de vergunningsplicht uitgebreid per 1 januari 2025. Dit betekent dat de vergunningplicht gaat gelden voor alle fysiotherapiepraktijken. Solisten zijn nog steeds uitgezonderd van de vergunningplicht.

Bestaande zorgaanbieders die eerder niet vergunningsplichtig waren en met deze wijziging onder de vergunningplicht komen te vallen, krijgen van rechtswege kosteloos een vergunning. Zorgaanbieders die na 1 januari 2025 over een vergunning moeten gaan beschikken, kunnen deze aanvragen via de aanvraagpagina. Ook moeten aanbieders die vóór de inwerkingtreding van deze wijziging al over een vergunning hadden moeten beschikken, maar dat nog niet doen, alsnog een vergunning aanvragen.

Het laatste nieuws

VVD benadrukt belang valpreventie

Politiek en media

Declareren verandert per 1 januari 2025

Praktijkzaken