Ga naar de inhoud

Minder administratieve lasten mede door inzet KNGF

In juli reageerde KNGF naar de Eerste Kamer op de consultatie voor minder administratieve lasten voor fysiotherapiepraktijken.

Andere beroepsgroepen in de paramedie steunden onze Reactie per brief op de aanpassing jaarverantwoording en vergunningsplicht. De Eerste Kamer stemt nu in met nieuwe regels die de lasten van praktijken verlichten. Mede door KNGF zijn per 1 januari 2025 forse verbeteringen doorgevoerd voor de jaarverantwoording en het intern toezicht. Helaas wordt de vergunningsplicht uitgebreid.

Reductie in jaarverantwoording

Goed nieuws is dat de jaarverantwoording is teruggebracht tot enkele vragen voor micro-zorgaanbieders. Dat scheelt veel werk. Je bent een micro-zorgaanbieder als je voldoet aan ten minste twee van de drie criteria op twee opeenvolgende balansdata:

  • Een balanstotaal van maximaal 450.000 euro;
  • Een netto-omzet van maximaal 900.000 euro;
  • Maximaal 10 fte medewerkers in loondienst (zzp’ers, zoals waarnemers, tellen niet mee).

Dit is een mooi succes omdat duizenden praktijken daarmee veel minder werk hebben aan de jaarlijkse verantwoording.

Intern toezichthouder

Daarnaast hoeven eerstelijns zorgaanbieders vanaf 1 januari pas een interne toezichthouder aan te stellen vanaf 50 zorgverleners. Dit was 25 zorgverleners en zorgt voor een flinke reductie in organisatielasten voor deze grote groep van praktijken.

Uitbreiding vergunningplicht

Tegen onze zin wordt de vergunningsplicht uitgebreid per 1 januari 2025. Dit betekent dat de vergunningplicht gaat gelden voor alle fysiotherapiepraktijken. Solisten zijn nog steeds uitgezonderd van de vergunningplicht.

Bestaande fysiotherapiepraktijken die nu minder dan 11 zorgverleners hebben en met deze wijziging onder de vergunningplicht komen te vallen, krijgen van rechtswege kosteloos een vergunning. Hier hoeven deze prakijken niets voor te doen.

Fysiotherapiepraktijken die nu 11 of meer zorgverleners hebben, moeten sinds 1 januari 2024 over een vergunning beschikken. Praktijken die zijn gegroeid naar 11 zorgverleners moeten een vergunning aanvragen. 

Nieuwe fysiotherapiepraktijken moeten vanaf 1 januari 2025 een vergunning gaan aanvragen via de aanvraagpagina met eHerkenning.  Heb je nog geen eHerkenning? Vraag het hier aan.

Hoe zit het met hoofd- en onderaannemers?

De vergunningsplicht geldt alleen voor hoofdaannemers. De enige uitzondering is als de hoofdaannemer geen zorg verleent en uitsluitend zorg uitbesteed. Dan is sprake van een ‘lege huls’ en dienen de hoofdaannemer en onderaannemer een toelatingsvergunning aan te vragen.

Wij staan voor je klaar

Ben je KNGF-lid en heb je een vraag? Neem contact met ons op.

Ledenvoorlichting

Het laatste nieuws