Ga naar de inhoud

Bezoeken van bestuursleden in de regio

In de week van 8 september, Wereld Fysiotherapie Dag, bezochten onze KNGF-bestuursleden fysiotherapeuten in het land. WoonZorgcentra Haaglanden, Abrona gezondheidscentrum en twee fysiotherapiepraktijken lichten we hier uit.

‘We zijn er ook voor fysiotherapeuten in de intramurale zorg’

Mantelzorg wordt in de ouderenzorg steeds belangrijker. Dat was een van de boodschappen die KNGF-bestuurslid Linda van Heusden-Scholtalbers meekreeg tijdens een bezoek aan de fysiotherapeuten van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH). Er is veel onzekerheid over de financiering vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), zo werd tijdens het bezoek duidelijk. Dit maakt het nodig om opnieuw na te denken over hoe zorg efficiënt en duurzaam kan worden georganiseerd, zowel binnen als buiten zorginstellingen. Tegelijkertijd blijft het een uitdaging om zorgmedewerkers betrokken te houden, ondanks de toenemende werkdruk, zeker ook vanwege de capaciteitsproblemen in de vvt-sector.

Een aandachtspunt voor de fysiotherapeuten van WZH is de zichtbaarheid van het KNGF in hun werkveld. Voor veel collega’s is het niet altijd duidelijk wat het KNGF specifiek doet voor intramurale fysiotherapeuten. Hoewel er in de communicatie steeds meer aandacht voor lijkt te komen, is er ruimte voor verbetering. Tijdens het gesprek lichtte Linda toe welke ondersteuning er nu al is voor fysiotherapeuten in intramurale settings en wat er nog aankomt: ‘Het KNGF streeft ernaar om voor álle fysiotherapeuten van betekenis te zijn, ongeacht de werkomgeving.’  

Vanuit WZH namen deel aan het werkbezoek Ciska de Jong – van Vliet, teamleider paramedische dienst, Mirjam Zemann – van Dijk, Petra Hoefsloot, Loes Huis in het Veld en Natascha Oor, allen fysiotherapeut en oedeemtherapeut. Vanuit het KNGF naast Linda, ook Jonas Kleinbergen, adviseur. 

‘Neem de tijd om te groeien in je vak’

KNGF-bestuurslid Marloes Meurs ging langs bij Bianca Huibert. Zij werkt als bekkenfysiotherapeut samen met andere fysiotherapeuten in de regio Den Helder. Hierdoor houdt ze de wachttijd voor nieuwe patiënten kort. Ze heeft een hoge patiënttevredenheid. Als een-pitter heeft ze haar zorgproces efficiënt ingericht. Ook geeft zij verschillende groepstrainingen, waaronder valpreventie. Bianca wil meegeven aan praktijkhouders: ‘Vergeet niet hoe het was als beginnend fysiotherapeut.’ Tegen startende fysiotherapeuten zegt ze: ‘Neem de tijd om te groeien in je vak.’

Bestuurder Marloes Meurs op bezoek bij Bianca Huibert

‘Een open en prettig gesprek’

Beatrijs Douma de Kok en Guus Zwiers zijn eigenaren van Praktijk & Ambulante Fysiotherapie in Musselkanaal. De Kok is fysiotherapeut en oedeemtherapeut en Zwiers werkt als sport-, oedeem- en hart-, vaat-, longtherapeut. Ook aanwezig was Rob Douma, docent van de Hanzehogeschool en gespecialiseerd in longpathologie en inspanningspathofysiologie bij longpatiënten.

Ze bespraken de hoge werkdruk, te lage tarieven en uitstroom van jonge collega’s. En wat het KNGF kan betekenen voor kleine praktijken. De gesprekspartners van KNGF-bestuursvoorzitter Lodi Hennink schetsen het gevoel van wanhoop, klem zitten en machteloosheid op sommige momenten. In hun werkgebied heeft een groot deel van de bevolking een laag opleidingsniveau. Daarnaast zijn de reisafstanden groot. Dit zorgt dat patiënten dichtbij huis fysiotherapie zoeken. Het bezoek besluiten zij met: ‘We vonden het een open en prettig gesprek.’

Personeelstekort in gehandicaptenzorg

KNGF Bestuurslid Linda van Heusden-Scholtalbers bezocht David Houtman en Stijn Weterings. Beiden zijn werkzaam als fysiotherapeut bij Abrona (gehandicaptenzorg). David is daarnaast bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten voor Verstandelijk Gehandicapten (NVFVG).

De fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Aandachtspunten die naar voren kwamen in het gesprek waren: aandacht voor de grote personeelstekorten, scholingsaanbod en de transitie van zorg (van kind naar volwassene).

Het laatste nieuws

Vrije zorgkeuze blijft, KNGF tevreden

Beleidsthema's, Politiek en media

Zorgbegroting 2025: veel aandacht voor de eerste lijn

Beleidsthema's, Politiek en media