Ga naar de inhoud

Bezoeken van bestuursleden in de regio

KNGF-bestuursleden bezochten in het kader van Wereld Fysiotherapie Dag 2024 diverse praktijken in het land. Op deze pagina lees je verslagen van de bezoeken aan een groep kinderfysiotherapeuten, Groups for Balance, Samenwerkingsverband Fysiotherapie Almere, WoonZorgcentra Haaglanden, Abrona Gezondheidscentrum en twee fysiotherapiepraktijken.

‘Meer aandacht voor kinderfysiotherapie is nodig’

Op 11 september heeft bestuurslid Marloes Meurs een bezoek gebracht aan een groep fysiotherapeuten in het zuiden van het land.  Rita van de Sande en Marieke de Kort van Kinderpraktijk KUBUS in Den Bosch, Mineke van Eeuwijk en Maartje Wormgoor van Praktijk voor Kinderfysiotherapie en ergotherapie Zaltbommel – Kerkdriel, Astrid Robben van Kinder-jeugd Fysiotherapie Boxtel en Lot Oudshoorn van Kinderfysiotherapie Vught. Deze kinderfysiotherapeuten vormen een informeel netwerk dat elk kwartaal bij elkaar komt om zaken met elkaar uit te wisselen, te sparren en van elkaar te leren. Een uitspraak van het bezoek die blijft resoneren is: ‘Er is meer aandacht nodig voor de meerwaarde van kinderfysiotherapie en kinderen in het algemeen als tegenhanger van alle aandacht voor ouderen. Kinderen zijn de toekomst.’

Diverse onderwerpen zijn aan bod gekomen waaronder personeelsbehoud, regionalisering en tarieven. Het vinden én behouden van goed geschoold personeel is een punt van toenemende zorg. Triest voorbeeld is een kinderfysiotherapeute die in dezelfde week dat ze haar master haalde uit het vak is vertrokken naar een heel andere branche. Afgehaakt vanwege de grote administratieve belasting. Vaak moet verslaglegging nog in de avonduren gedaan worden.

Overleg met andere zorgprofessionals, ouders, school e.d. is een aspect dat onlosmakelijk verbonden is met de kinderfysiotherapie. Dit zijn onbezoldigde werkzaamheden. Het is frustrerend dat zorgverzekeraars hier geen oog voor hebben. De kinderfysiotherapeuten blijven deze overleggen wel doen omdat dat noodzakelijk is voor het leveren van goede zorg.

Het onderwerp regionalisering is uitvoerig aan bod gekomen. De aanwezige kinderfysiotherapeuten onderschrijven het belang van betere regionale samenwerking. Ze hebben contacten gelegd om aan te haken bij lopende initiatieven in de regio. Maar dat heeft nog niet geresulteerd in concrete vervolgstappen. Er is wel behoefte om hiermee verder te gaan, om bijvoorbeeld een multidisciplinair kindernetwerk op te zetten in de regio. De regioadviseur van KNGF gaat zich inzetten om te achterhalen waarom het proces stokt en hoe e.e.a. alsnog opgepakt kan worden. Er is een good practice uit Zeeland waarin een netwerk van kinderfysiotherapeuten is aangesloten bij een regionaal samenwerkingsverband. De regioadviseur zal deze good practice delen.

Een ander aspect dat besproken is, is de vraag bij wélk regionaal samenwerkingsverband je je moet aansluiten als je praktijk ligt in het werkgebied van het regionale samenwerkingsverband Rivierenland en je patiënten en zorgpartners vallen onder het Regiobeeld Noordoost-Brabant. Het onderwerp “grensgebieden” is bekend bij het KNGF. Er is geen kant en klare oplossing, wellicht is een pragmatische oplossing nu vooralsnog het meest voor de hand liggend.

De vraag “wie heeft behoefte aan een groter netwerk” is uitgezet naar het bestaande inhoudelijk netwerk van kinderfysiotherapeuten. Het gegeven dat veel kinderfysiotherapeuten als eenpitter in loondienst zijn bij een reguliere praktijk maakt de beantwoording van die vraag moeilijk. Voor hen levert zo’n groter regionaal netwerk weinig tot geen meerwaarde op. De kinderfysiotherapiepraktijken hebben goede contacten met de gemeente. Het is wel overal iets anders vormgegeven. De samenwerking met de gemeenten is sterk afhankelijk van de gemeenten. In Den Bosch gebeurt dat niet in tegenstelling tot Zaltbommel. Zo participeert de praktijk in Zaltbommel in het programma Integrale Vroeghulp, gefinancierd door de gemeente.

De groep heeft aangegeven dat de Behandelindex niet werkt voor kinderfysiotherapie. Het KNGF heeft aangegeven dat zij en het NVFK gezamenlijk het overleg voeren met zorgverzekeraars. En zij het gesprek heeft geïntensiveerd met NZa en de politiek om te komen tot een gegarandeerd bodemtarief, voor alle fysiotherapeuten, dus ook voor kinderfysiotherapeuten.

‘Alleen met een gezamenlijke agenda maak je impact’

In Alkmaar was bestuurslid Marloes Meurs op bezoek bij Groups for Balance. Dit is een praktijk voor gezondheid, fysiotherapie en leefstijlcoaching. Groups for Balance is aangesloten bij het regionale samenwerkingsverband Beweegzorg Noordwest. Met praktijkeigenaar Bob Kruis, teamleider fysiotherapie Jan Lof en manager Lars Dekker is uitgebreid gesproken over verschillende onderwerpen:

  • De financiële situatie van de fysiotherapie, waaronder de tarieven en het oriënteren op het vaststellen van een minimumtarief door de NZa (waarbij differentiatie essentieel is).
  • De toekomst van de fysiotherapie in het veranderende zorglandschap waar we steeds meer preventie en leefstijl zien.
  • De samenwerking tussen KNGF en SKF.
  • De communicatielijnen met huisartsen en medisch specialisten in de regio, waarbij Beweegzorg Noordwest een belangrijke en vooruitstrevende rol inneemt.
  • Het opvoeden en coachen van de cliënt/burger als het gaat om het gebruik en misbruik van de fysiotherapie.

Een greep uit de tips die we meekregen: maak het KNGF weer aantrekkelijk voor (jonge) therapeuten, de meerwaarde om lid te worden moet duidelijk zijn. Sociale events horen hier ook bij. Zet in op verbinding met de regionale samenwerkingsverbanden zodat er een gezamenlijke ambitie ontstaat. En laat als KNGF en SKF zien dat er één blok wordt gevormd richting landelijke stakeholders en bouw aan het vertrouwen van de leden. Alleen met een gezamenlijke agenda maak je impact.

Marloes Meurs werkbezoek Groups for Balance

‘Zet meer kennis vanuit de werkvloer in’

Bij het trainingscentrum in Almere werd bestuurslid Lodi Hennink opgevangen door de bestuursleden van Samenwerkingsverband Fysiotherapie Almere (SFA). Na een korte rondleiding en voorstelrondje is er met Barry Scholten, Danny Koster, Kim Lammers en Timothy Philips gesproken over het ontstaan en de ontwikkeling van de regio Almere, het samenwerkingsverband, het paramedisch platform en de samenwerking met andere disciplines.

Onderwerpen die verder aan bod zijn gekomen:

  • het (dreigende) personeelstekort
  • uitstroom van (te) veel collega’s
  • samenwerken in de regio’s: mono en multidisciplinair
  • de structuur van de vereniging KNGF
  • kwaliteit en dataverzameling.

Barry, Danny, Kim en Timothy vinden dat KNGF (nog meer) een gesprekspartner moet zijn als het gaat om de toekomst van fysiotherapie. Concreet: geef duidelijkheid over de Visie eerstelijnszorg 2030 met een vertaling naar mono- en multidisciplinaire samenwerking. Zet meer kennis vanuit de werkvloer in, bijvoorbeeld door regionale fysiotherapie organisaties (RFO’s) in te zetten in werkgroepen. Het lijkt hen verder goed als er vaker in kleine groepen wordt gediscussieerd met de achterban.

Lodi Hennink werkbezoek Samenwerkingsverband Fysiotherapie Almere

‘We zijn er ook voor fysiotherapeuten in de intramurale zorg’

Mantelzorg wordt in de ouderenzorg steeds belangrijker. Dat was een van de boodschappen die bestuurslid Linda van Heusden-Scholtalbers meekreeg tijdens een bezoek aan de fysiotherapeuten van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH). Er is veel onzekerheid over de financiering vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), zo werd tijdens het bezoek duidelijk. Dit maakt het nodig om opnieuw na te denken over hoe zorg efficiënt en duurzaam kan worden georganiseerd, zowel binnen als buiten zorginstellingen. Tegelijkertijd blijft het een uitdaging om zorgmedewerkers betrokken te houden, ondanks de toenemende werkdruk, zeker ook vanwege de capaciteitsproblemen in de vvt-sector.

Een aandachtspunt voor de fysiotherapeuten van WZH is de zichtbaarheid van het KNGF in hun werkveld. Voor veel collega’s is het niet altijd duidelijk wat het KNGF specifiek doet voor intramurale fysiotherapeuten. Hoewel er in de communicatie steeds meer aandacht voor lijkt te komen, is er ruimte voor verbetering. Tijdens het gesprek lichtte Linda toe welke ondersteuning er nu al is voor fysiotherapeuten in intramurale settings en wat er nog aankomt: ‘Het KNGF streeft ernaar om voor álle fysiotherapeuten van betekenis te zijn, ongeacht de werkomgeving.’  

Vanuit WZH namen deel aan het werkbezoek Ciska de Jong-van Vliet, teamleider paramedische dienst, Mirjam Zemann-van Dijk, Petra Hoefsloot, Loes Huis in het Veld en Natascha Oor, allen fysiotherapeut en oedeemtherapeut. Vanuit het KNGF was ook adviseur Jonas Kleinbergen aanwezig.

Personeelstekort in de gehandicaptenzorg

Linda van Heusden-Scholtalbers  werkbezoek WoonZorgcentra Haaglanden

Linda bezocht ook David Houtman en Stijn Weterings. Beiden zijn werkzaam als fysiotherapeut bij Abrona Gezondheidscentrum (gehandicaptenzorg). David is daarnaast bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten voor Verstandelijk Gehandicapten (NVFVG).

De fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Aandachtspunten die naar voren kwamen in het gesprek waren: aandacht voor de grote personeelstekorten, scholingsaanbod en de transitie van zorg (van kind naar volwassene).

Werkbezoek Linda van Heusden-Scholtalbers Abrona

‘Een open en prettig gesprek’

Beatrijs Douma de Kok en Guus Zwiers zijn eigenaren van Praktijk & Ambulante Fysiotherapie in Musselkanaal. De Kok is fysiotherapeut en oedeemtherapeut en Zwiers werkt als sport-, oedeem- en hart-, vaat-, longtherapeut. Ook aanwezig was Rob Douma, docent van de Hanzehogeschool en gespecialiseerd in longpathologie en inspanningspathofysiologie bij longpatiënten.

Ze bespraken de hoge werkdruk, te lage tarieven en uitstroom van jonge collega’s. En wat het KNGF kan betekenen voor kleine praktijken. De gesprekspartners van Lodi Hennink schetsen het gevoel van wanhoop, klem zitten en machteloosheid op sommige momenten. In hun werkgebied heeft een groot deel van de bevolking een laag opleidingsniveau. Daarnaast zijn de reisafstanden groot. Dit zorgt dat patiënten dichtbij huis fysiotherapie zoeken. Het bezoek besloten zij met: ‘We vonden het een open en prettig gesprek.’

Lodi Hennink werkbezoek Praktijk & Ambulante Fysiotherapie Musselkanaal

‘Neem de tijd om te groeien in je vak’

Marloes Meurs ging langs bij Bianca Huiberts. Zij werkt als bekkenfysiotherapeut samen met andere fysiotherapeuten in de regio Den Helder. Hierdoor houdt ze de wachttijd voor nieuwe patiënten kort. Ze heeft een hoge patiënttevredenheid. Als een-pitter heeft ze haar zorgproces efficiënt ingericht. Ook geeft zij verschillende groepstrainingen, waaronder valpreventie. Bianca wil meegeven aan praktijkhouders: ‘Vergeet niet hoe het was als beginnend fysiotherapeut.’ Tegen startende fysiotherapeuten zegt ze: ‘Neem de tijd om te groeien in je vak.’

Marloes Meurs werkbezoek bekkenfysiotherapeut Bianca Huibert