Ga naar de inhoud

Nieuw: Database Praktijkvoorbeelden Leefstijl in en vanuit de Zorg

Ruim de helft van de volwassen Nederlanders, negen miljoen mensen, heeft één of meerdere veelal leefstijlgerelateerde chronische ziekten. Leefstijlaanpassingen kunnen de gezondheid en kwaliteit van leven van deze grote groep Nederlanders verbeteren. De Coalitie Leefstijl in de Zorg wil door implementatie van leefstijl in de zorg gezondheidswinst behalen. Er is nu een Database Praktijkvoorbeelden Leefstijlinitiatieven in en vanuit de Zorg ontwikkeld.

Doel en functie

In de Database vind je gedeelde praktijkvoorbeelden van leefstijlinterventies, krijg je de kans om te leren van anderen, samen te werken, én jouw eigen praktijkvoorbeeld toe te voegen. Met deze Database wil de Coalitie stimulans tot de implementatie van leefstijl in en vanuit de zorg.

Aan de Database met praktijkvoorbeelden van leefstijlinitiatieven kunnenleefstijlinitiatieven in en vanuit de zorg worden toegevoegd, bottom-up uit het veld. Daarnaast zijn er vanuit de Coalitie Leefstijl in de Zorg meerdere inventarisatie uitgevoerd naar leefstijlinitiatieven in de zorg, die veelal ook een plek hebben op de Database. De Database Leefstijlinitiatieven behoort tot de eerste fase van de ontwikkeling van een Kennisbank. In latere fases wordt de Kennisbank aangevuld met verdere relevante kennis.

Hoe werkt het?

De Coalitie moedigt je aan om jouw leefstijlinitiatief toe te voegen. Hiervoor kun je informatie over het leefstijlinitiatief in het vragenformulier op de website achterlaten. Na het toevoegen van je initiatief wordt er contact met je opgenomen.

Na publicatie is je leefstijlinitiatief onderdeel van de Database. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis ging je voor met de toevoeging van het Prehabilitatie-programma. Dit initiatief heeft als doel om patiënten fitter in en uit de operatie te laten gaan door middel van conditie- en krachttraining en voedingsadviezen. In de Database lees je meer over de succesfactoren, barrières en geleerde lessen van dit initiatief.

Neem een kijkje op de Database Praktijkvoorbeelden, laat je inspireren, of draag bij aan kennisdeling over leefstijlinitiatieven in en vanuit de zorg door jouw praktijkvoorbeeld toe te voegen!

Deelname KNGF aan de Coalitie

KNGF participeert in Coalitie Leefstijl in de Zorg. Bewegen is een onmisbaar onderdeel van een gezonde leefstijl. De fysiotherapeut heeft een belangrijke rol op het gebied van het bewegend functioneren en is in de positie om leefstijl bespreekbaar te maken, te adviseren en waar mogelijk door te verwijzen naar de juiste zorgverlener.

Het laatste nieuws

Bezoeken van bestuursleden in de regio

Algemeen, Over de vereniging

Vrije zorgkeuze blijft, KNGF tevreden

Beleidsthema's, Politiek en media

Zorgbegroting 2025: veel aandacht voor de eerste lijn

Beleidsthema's, Politiek en media