Ga naar de inhoud

STAP OP: betere transitiezorg voor jongeren met een verstandelijke beperking

Volwassen worden voor jongeren die naast een verstandelijke beperking (VB) somatische of psychische problemen hebben, gaat gepaard met ingrijpende veranderingen op verschillende levensdomeinen.

logo STAP OP

Eén daarvan is de transitie in zorg: rond het 18e levensjaar worden deze jongeren doorgaans overgedragen van kinder- naar volwassenenzorg. Hoewel de nieuwe Nederlandse Kwaliteitsstandaard Transitiezorg (2022) algemene principes geeft voor goede transitiezorg, zijn deze niet direct toepasbaar bij jongeren met een VB. Het is daarom belangrijk om kennis en ervaringen op te halen om zo de transitiezorg voor deze groep te verbeteren.

Over het onderzoek

Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam inventariseert hoe de transitiezorg voor deze doelgroep in Nederland georganiseerd is en wat de ervaringen hiermee zijn. Zo verzamelen wij, STAP OP-onderzoeksteam, input voor verbeteringen en praktische handvatten voor professionals in de praktijk. Hiermee kunnen zij professionals ondersteunen in het (nog beter) begeleiden van jongeren en hun ouders in de transitiefase. Hier kun je meer lezen over het onderzoek. In de eerste fase zetten zij een vragenlijst uit onder professionals die werkzaam zijn in de zorg voor jongeren met een VB.

Kan jij helpen?

Voor het succes van het onderzoek en het verbeteren van de praktijk voor jongeren met een VB is het belangrijk dat zoveel mogelijk betrokkenen de vragenlijst invullen. Ga hier naar de vragenlijst. Naar verwachting sluit de vragenlijst aan het einde van dit jaar.

Alvast hartelijk dank namens het STAP OP onderzoeksteam:

Dr. Jane Sattoe, projectleider

Dr. AnneLoes van Staa, lector Transities in Zorg

Danny Wellens MSc., junior onderzoeker

Heidi van Heijningen-Tousain, onderzoeksmedewerker