Ga naar de inhoud

Terugblik Nationaal Prehabilitatie Congres 2024

Op donderdag 19 september 2024 vond het vierde Nationaal Prehabilitatie Congres plaats in het Experience Centrum van het Radboudumc in Nijmegen. Met meer dan 280 enthousiaste deelnemers was het een dag vol inspirerende sprekers, levendige discussies en waardevolle netwerkmomenten. Het programma omvatte een breed scala aan onderwerpen, van de nieuwste onderzoeksresultaten tot praktische toepassingen in de klinische praktijk.

Beelden Nationaal Prehabilitatie Congres 2024

Auteur: Minet Wijers

Zelfs ‘fitte’ patiënten baat bij prehabilitatie

Tijdens het congres werd er een tip van de sluier opgelicht van de resultaten van de grootste prehabilitatiestudie ooit bij darmkankerpatiënten. Deze baanbrekende studie omvat bijna 2400 patiënten uit 18 Nederlandse ziekenhuizen. De wetenschappelijke publicatie volgt binnenkort, dus houd de website en LinkedIn-pagina van Fit4Surgery in de gaten. Een belangrijke conclusie was dat zelfs ‘fitte’ patiënten baat hebben bij een prehabilitatieprogramma.

One size fits none

Daarnaast werden de tussentijdse bevindingen gedeeld van de Fit4Surgery PREHAB-trial van het Radboudumc, waarin prehabilitatie werd onderzocht bij maar liefst 20 verschillende zorgpaden. De belangrijkste bevinding tot nu toe: one size fits none! Een standaardprotocol is niet voldoende; kijk goed naar de individuele patiënt.

Prehabilitatie is passende zorg

Hoe we deze nieuwe wetenschappelijke inzichten kunnen integreren in de praktijk, werd besproken in een paneldiscussie. Moet prehabilitatie voor iedereen toegankelijk worden gemaakt? En wie betaalt ervoor? Is het verantwoord om patiënten een goede voorbereiding te onthouden? En is de wetenschappelijke onderbouwing van prehabilitatie nu voldoende om de schaarse middelen en personeel in de zorg hiervoor in te zetten? Het was een enerverende discussie, waarin vertegenwoordiging van de wetenschap, politiek, verzekeraars en ook de patiënt aan het woord kwamen. Marjan Kaljouw, lid van de Eerste Kamer, had een duidelijke boodschap: waar wachten we nog op? Prehabilitatie is passende zorg.

Onderzoek naar positieve businesscase

Louise Blankensteijn van Invest-NL won de wildcard voor de paneldiscussie. Zij discussieerde mee en deelde haar visie op prehabilitatie en de toekomst ervan. ‘Terwijl de mogelijkheden van uiteindelijke vergoeding van dit programma door de zorgverzekeraar worden onderzocht, wil ik kijken naar hoe het nu al wél kan! Ik ben dan ook trots dat we vanuit Invest-NL een project zijn gestart waarin we samen met BeBright en Fit4Surgery, mede ondersteund door Noaber, onderzoeken en in kaart brengen hoe prehabilitatie een positieve businesscase kan opleveren voor ziekenhuizen.’

Nationaal Prehabilitatie Congres 2025

De volgende editie van het congres vindt plaats in september 2025 in Maastricht. De exacte datum volgt binnenkort. Houd hiervoor de kanalen van Fit4Surgery in de gaten.

KNGF en prehabilitatie

KNFG pleit voor brede invoering en vergoeding van prehabilitatie. Wij zijn betrokken bij Fit4Surgery, een stichting met artsen, paramedici, patiënten en wetenschappers die het belang van prehabilitatie zien. Bestuurslid Linda van Heusden-Scholtalbers neemt zitting in het bestuur van deze stichting. Hugo Ouwendijk en Bouwien Douwes nemen deel aan de werkgroep eerstelijns netwerk. En namens het KNGF neemt hoogleraar Ton Lenssen deel aan de werkgroep wetenschap en inhoud. Ook heeft KNGF meegewerkt aan het standpunt Prehabilitatie van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NvVH).

Het laatste nieuws