Ga naar de inhoud

Vrije zorgkeuze blijft, KNGF tevreden

Het kabinet-Schoof heeft deze week besloten een wetsvoorstel in te trekken dat de vrije zorgkeuze van patiënten zou beperken. Het gaat om een kwestie die al langer speelt en die betrekking heeft op artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In dit artikel wordt de vergoeding geregeld die patiënten krijgen als ze zorg ontvangen van een aanbieder zonder contract met hun zorgverzekeraar. Bij een aanzienlijk aantal fysiotherapeuten is dit het geval.

Het intrekken van het wetsvoorstel is een tegenvaller voor de zorgverzekeraars. Zij hoopten op minder betalingen aan zorgaanbieders die zonder contract werken, en juist meer werk voor zorgverleners met wie ze wel afspraken hebben gemaakt. Minister Agema van VWS is echter van mening dat dit voor veel patiënten te duur wordt en heeft het wetsvoorstel daarom ingetrokken. Eerder was ook de Raad van State kritisch over de juridische kanten ervan.

Standpunt KNGF

Het KNGF was eveneens tegenstander van het wetsvoorstel. Vorig jaar is dit samen met andere zorgorganisaties aan het ministerie van VWS duidelijk gemaakt. We zijn als beroepsorganisatie daarom blij met het besluit van het kabinet en blijven werken aan een effectief en betaalbaar zorgsysteem dat ruimte biedt voor gecontracteerde én niet-gecontracteerde zorg.

Het laatste nieuws

Bezoeken van bestuursleden in de regio

Algemeen, Over de vereniging

Zorgbegroting 2025: veel aandacht voor de eerste lijn

Beleidsthema's, Politiek en media