Ga naar de inhoud

VVD benadrukt belang valpreventie

Het is een goede zaak als het ministerie van VWS structureel 135 miljoen euro uittrekt voor valpreventie. Dat betoogde VVD-Tweede Kamerlid Harry Bevers gisteren in een vergadering over ouderenzorg. Voor fysiotherapeuten is dit interessant omdat zij bij valpreventie voor ouderen een belangrijke rol kunnen spelen.

tweede kamer met de blauwe stoelen

Versterken rol fysiotherapeut

Het KNGF vindt dat de rol van de (geriatrie-)fysiotherapeut binnen de keten moet worden versterkt door een centrale rol in te nemen in de valrisicobeoordeling. De beste weg daar naartoe is dat de (geriatrie-)fysiotherapeut deze beoordeling zelfstandig uitvoert en ook declareert.
In de praktijk gebeurt dat nu nog niet en blijven de regionale huisartsenorganisaties ertussen zitten. In ogen van het KNGF leidt dit tot extra administratieve lasten, hogere kosten en minder beloning voor de uitvoerende beweegprofessional. Dit terwijl het KNGF op zoek is naar een betere beloning voor fysiotherapeuten.

Structureel geld voor valpreventie

De fysiotherapeut behandelt zorgvragen én werkt preventief aan valpreventie, in samenwerking met andere zorgverleners. Dit is een belangrijk onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA). In de VWS-begroting is dit een van de weinige posten waar overheidsgeld naar fysiotherapie gaat. Het is volgens het KNGF daarom terecht en logisch dat €135 miljoen structureel voor valpreventie wordt gebudgetteerd en dat Kamerlid Bevers hier nog extra de nadruk op legde.

Het laatste nieuws