Ga naar de inhoud

Waarom gaat het nu wéér over het Kwaliteitskader?

Veel leden vragen ons naar de extra Algemene Ledenvergadering (ALV) over het Kwaliteitskompas en hoe dat samenhangt met het Kwaliteitskader. Daarom willen we deze twee onderwerpen samenbrengen. Uiteindelijk hebben we één belangrijke vraag aan jullie: krijgen we toestemming om aan een herziening van het Kwaliteitskader te werken?

Hoe zat het ook alweer?

Het Kwaliteitskader is twee keer door jullie afgewezen. Daardoor hebben we de deadline voor het tripartiet indienen van een Kwaliteitskader bij het Zorginstituut niet gehaald.

Gevolgen van het ALV-besluit

De minister van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat de deadline voor het indienen van het Kwaliteitskader bij het register van het Zorginstituut niet is gehaald. In deze brief beschrijft de minister dat er een proces wordt gestart om te kijken of het gebruik van doorzettingsmacht vermeden kan worden (zie ook dit nieuwsbericht).

Proces Zorginstituut en de rol van het KNGF

Het Zorginstituut en de Kwaliteitsraad wilden eerst beter begrijpen waarom er binnen de beroepsgroep fysiotherapie geen steun voor het Kwaliteitskader was. Alle betrokken partijen, Zorgverzekeraars Nederland, Patiëntenfederatie Nederland, VvOCM, SKF én het KNGF, moesten wachten op de uitkomst van deze verkenning.  

De rol van de initiatiefnemers van de Artikel 28.4 procedure

Het Zorginstituut heeft met een deel van de initiatiefnemers gedurende de zomerperiode een intensief proces doorlopen. Hier is veel tijd en energie in gaan zitten en tegelijkertijd is in de verschillende contactmomenten met het Zorginstituut en de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut, ook veel positieve energie ontstaan bij deze groep. Het Zorginstituut heeft ruim de tijd genomen om een analyse te maken van de onderdelen die moeten worden herzien. De input van deze analyse kwam vanuit alle opmerkingen en kanttekeningen die door de betrokken initiatiefnemers direct in de tekst van het afgestemde Kwaliteitskader zijn geplaatst. Uiteindelijk is door het Zorginstituut met de initiatiefnemers overeenstemming bereikt over de knelpunten die met meer uitleg, nuancering en verheldering lijken te kunnen rekenen op draagvlak onder de leden van het KNGF.

Het rondje langs de velden

Met de conclusies van het traject met de initiatiefnemers onder de arm, lag er voor het Zorginstituut een volgende taak, namelijk het toetsen of ook de andere partijen bereid waren om de opgehaalde punten te verwerken in een herziend Kwaliteitskader.

Het KNGF heeft bij de start van het rondje langs de velden voorgesteld om eerst het akkoord op te halen bij de andere partijen. Immers, als één van de partijen nee zou zeggen, dan had het Zorginstituut geen andere keuze dan te adviseren om over te gaan tot het inzetten van doorzettingsmacht. En toen kwam op 3 oktober jl. het verlossende telefoontje: alle andere partijen zijn akkoord met het starten van overleg over aanpassing van het ‘oude’ Kwaliteitskader! Deze mogelijke aanpassing gaat dan over drie zogenaamde ‘pijnpunten’ in het oude kader dat verder intact kan blijven.

Relatie Artikel 28.4 procedure en afronding proces Zorginstituut

Met het verlossende telefoontje van het Zorginstituut lag er een duidelijke vraag bij KNGF-bestuur: kunnen jullie mandaat ophalen bij jullie leden om met de andere partijen alsnog te komen tot een breed gedragen Kwaliteitskader?

Ondertussen ligt er een verzoek voor een extra ALV met een Kwaliteitskompas als drager voor een herziend kwaliteitskader. Hoe brengen we deze twee werelden bij elkaar?

Te vroeg, te laat of op tijd?

Het verzoek voor de extra ALV kwam eigenlijk te vroeg. Het bestuur van het KNGF wachtte nog op de uitkomsten van het proces bij het Zorginstituut. Immers, dit was het vastgestelde proces. Het bestuur zou het daarvoor benodigde mandaat hebben opgehaald in de reguliere vergadering van 21 november. Nu er in oktober een extra ingelaste ALV is, is het niet onlogisch om deze vergadering daarvoor te gebruiken en niet te wachten tot 21 november.

Conclusie

Terugkijkend op de afgelopen periode concluderen we het volgende:

Het Zorginstituut heeft een zorgvuldig proces doorlopen om te kijken of er alsnog gekomen kan worden tot een breed gedragen tripartiet kwaliteitskader. De gedreven collega’s die door het Zorginstituut gevraagd zijn om de pijnpunten boven tafel te krijgen, hebben bijgedragen aan de inschatting van het Zorginstituut dat zij mogelijk geen doorzettingsmacht hoeft in te zetten. De weg is vrij om opnieuw met alle partijen (zorgaanbieders waaronder KNGF, de Patiëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland) om tafel te gaan. Hiervoor vraagt het KNGF mandaat aan haar leden. Ook de initiatiefnemers voor de extra ALV hebben het belang van het kwaliteitskader opnieuw onder de aandacht gebracht van de KNGF-leden. Laten we deze positieve energie vasthouden, ons verenigen en de krachten van álle leden bundelen. Dan zijn we tot veel in staat!

Het laatste nieuws