Ga naar de inhoud

Week tegen Kindermishandeling 2024: ‘Laat me niet los!’

Van 18 tot en met 24 november is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. Draag als fysiotherapeut ook je steentje bij. Ken de meldcode en de richtlijn en doe de e-learning.

Kind met blauwe plek kindermishandeling

Het thema van 2024 is: ‘Laat me niet los.’ Dit thema benadrukt dat we allemaal een rol hebben in het creëren van een omgeving waarin kinderen gelukkig en veilig kunnen opgroeien en ouders zich ondersteund voelen en om hulp durven vragen.

Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling

Vermoed je dat een patiënt het slachtoffer is van huiselijk geweld of kindermishandeling? De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling ondersteunt bij de afweging hoe je dan moet handelen en wanneer je moet melden. De professionele norm is nu om melding te doen bij Veilig Thuis als je vermoedt dat er sprake is van acute en structurele onveiligheid. Aan de hand van 5 stappen kun je als professional bepalen of je hier een melding moet doen en of er voldoende hulp kan worden ingezet.

Augeo Foundation brengt in deze week de stappen van de meldcode extra onder de aandacht. Het meldcode-stappenplan helpt professionals bij het vroegtijdig signaleren en zorgvuldig handelen. Op een speciale webpagina ‘Meldcode-reminder’ staat een korte uitleg per meldcode-stap plus iets relevants voor iedereen die werkt met kinderen en/of gezinnen (een artikel, animatie, handig instrument). Daarnaast is er de mogelijkheid om een Meldcode-informatiekaart te downloaden.

E-learning Blauwe plekken bij kinderen: signaleren & handelen

Kindermishandeling is een lastig en gevoelig onderwerp voor alle (zorg)professionals die ermee te maken krijgen. Blauwe plekken kunnen een uiting zijn van kindermishandeling. In deze e-learning leer je meer over blauwe plekken, het signaleren van mogelijk huiselijk geweld en/of kindermishandeling en hoe hierbij te handelen. De e-learning, ontwikkeld door het KNGF en de NVFK, is geschikt voor kinderfysiotherapeuten én alle andere fysiotherapeuten met of zonder specialisatie. Hij is voornamelijk gericht op kinderen, maar veel informatie is ook van toepassing op mishandeling van volwassenen. 

Het laatste nieuws