Ga naar de inhoud

Wetenschapsdag Fysiotherapie 2024

12 juni 2024 vond de jaarlijkse Wetenschapsdag Fysiotherapie plaats, georganiseerd in Kamerik. Deze dag stond in het teken van kennisdeling rondom het doen van wetenschappelijk onderzoek binnen de fysiotherapie en innovatieve ontwikkelingen binnen fysiotherapeutisch onderzoek. Op de dag zelf werd besproken op welke manier onderzoek bijdraagt aan het leveren van goede en passende zorg binnen de fysiotherapie en werd er met elkaar nagedacht over hoe om te gaan met uitdagingen die de onderzoekers hierbij ondervinden.

Hoogtepunten van de dag waren onder meer lezingen over de wisselwerking tussen wetenschap en de praktijk en presenteerden onderzoekers de inhoud van hun proefschrift in de run voor de proefschriftprijs. Deze mooie prijs werd uitgereikt aan Daniëlle van Reijn voor haar onderzoek naar bekkenfysiotherapie bij chronische anale fissuren. Verder werd er die dag ook aandacht besteed aan de moeilijkheid om voldoende mensen te vinden die mee willen doen aan wetenschappelijk onderzoek, vooral omdat er tegenwoordig veel meer onderzoek wordt gedaan dan vroeger. Tussendoor konden ook workshops worden gevolgd. Eén van de workshops ging over het doen van actiegericht onderzoek waarin er in cocreatie nagedacht werd over problematieken die er speelden in de wijk Zuid-West in Leiden. Een mooie vorm van innovatief onderzoek wat door en voor bewoners werd georganiseerd vanuit de Hogeschool Leiden.

Samenvattend was het een inspirerende dag voor praktijkprofessionals die betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek, bood het kansen voor het versterken van netwerken en werden er waardevolle inzichten gedeeld om de toekomst van het vak te versterken middels onderzoek.