Ga naar de inhoud

Zorgbegroting 2025: veel aandacht voor de eerste lijn

‘We werken vanuit de visie eerstelijnszorg aan de verbetering van de regionale samenwerking. De patiënt kan hierdoor rekenen op samenhangende en goed toegankelijke eerstelijnszorg. Via regionale samenwerkingsverbanden kunnen afspraken gemaakt worden over de toestroom en doorstroom van patiënten.’

Het KNGF steunt deze voor fysiotherapeuten één van de belangrijkste passages uit de zorgbegroting die het kabinet-Schoof vandaag presenteerde. De passage sluit aan bij de wens van eerdere kabinetten om de eerste lijn te versterken. Dit was ook een centrale doelstelling van het Integraal Zorgakkoord van twee jaar geleden, dat het huidige kabinet verlengt.

Inzet AI

Om de regionale samenwerking in de eerste lijn te verbeteren, is een betere gegevensuitwisseling en inzet van AI hard nodig, aldus het kabinet. AI moet ook een belangrijke rol spelen bij de vermindering van de administratieve lastendruk waarmee veel fysiotherapeuten worstelen – een in zijn algemeenheid uitgesproken wens van minister Agema. De inzet is om deze lastendruk de komende kabinetsperiode te halveren. Het KNGF vindt dat een prima ambitie.

Omdat ziekenhuizen vanwege de groeiende zorgvraag niet genoeg capaciteit hebben om alle patiënten snel te helpen, moeten patiënten met minder urgente klachten langer wachten op specialistische zorg, aldus de toelichting bij de begroting. Zorgverleners in de eerste lijn zullen hierdoor mogelijk meer tijd moeten besteden aan deze patiënten.

Eigen risico

De VWS-begroting 2025 sluit aan op het vorige week gepubliceerde regeerprogramma van het kabinet-Schoof. Het kabinet geeft hierin aan de zorg in Nederland toegankelijker en betaalbaarder te willen maken. Vanaf 2027 wordt daartoe onder meer het eigen risico verlaagd van €385,- naar €165,-, terwijl lage inkomens meer zorgtoeslag ontvangen. Tegelijkertijd wordt het personeelstekort aangepakt door administratieve taken te verminderen en flexibele werkvormen te promoten. Het kabinet wil verder, door onderlinge samenwerking in de eerstelijnszorg, de doorverwijzing naar medisch specialistische zorg in ziekenhuizen verminderen. De rol van fysiotherapeuten hierbij wordt in het regeerprogramma (en trouwens ook in de begroting) niet specifiek benoemd, maar is volgens betrokken experts cruciaal.

Kritiek

Op het regeerprogramma kwam de afgelopen dagen de nodige kritiek. Enkele onafhankelijke adviesbureaus, waaronder het Centraal Planbureau (CPB), menen dat de verlaging van het eigen risico een aanzuigende werking heeft op de zorg, waardoor de kosten stijgen en de personeelsproblemen verder toenemen. Hoewel de wens tot het verminderen van de administratiedruk als positief wordt geduid, benadrukt het CPB dat nieuwe medewerkers nodig zijn om de zorg draaiende te houden, terwijl het kabinet onvoldoende duidelijk maakt hoe dit gaat gebeuren.


Belangenbehartiging

KNGF heeft een heldere mening over alles wat met fysiotherapie en de positie van fysiotherapeuten te maken heeft. Daarom verwoorden we onze standpunten zo duidelijk mogelijk. Onze belangenbehartigers en voorlichters lichten ze graag toe.

Man met hand omhoog geeft een high five

Het laatste nieuws

Bezoeken van bestuursleden in de regio

Algemeen, Over de vereniging

Vrije zorgkeuze blijft, KNGF tevreden

Beleidsthema's, Politiek en media