WCF-subsidiecall 2024-2025: onderzoek naar betere zorg voor kwetsbare groepen
Deze subsidieronde richt zich op het thema ‘Waardegedreven zorg’.
Het Wetenschappelijke College Fysiotherapie (WCF) richt zich op het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar de onderbouwing van het fysiotherapeutisch handelen in de dagelijkse praktijk, met als doel om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. Om dit te bereiken stimuleert, initieert en financiert het WCF wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op het invullen van de meest urgente kennishiaten voor de fysiotherapie.
Deze 15 kennishiaten zijn geformuleerd als onderzoeksvragen in de Kennisagenda Fysiotherapie 2023. De kennishiaten zijn gebundeld onder vier thema’s. Deze subsidieronde richt zich op het thema ‘Waardegedreven zorg’.
Waardegedreven zorg
Bij waardegedreven zorg gaat het om zorg die nodig is om de doelen van de patiënt te bereiken, met interventies die effectief zijn, met doelmatige inzet van mensen en middelen. Om deze zorg te kunnen blijven leveren, is het nodig de zorg te evalueren en waar mogelijk te verbeteren, samen met en voor de patiënt.
Doel van de call
Groeiende sociale ongelijkheid binnen de samenleving leidt tot een toename van gezondheidsverschillen. Kwetsbare groepen zijn vaak ondervertegenwoordigd in wetenschappelijk onderzoek, maar zijn in praktijk juist groepen waarbij het moeilijk is om effecten te behalen of behandeling vol te houden (therapietrouw). Zo wordt in praktijk bijvoorbeeld het hebben van lage gezondheidsvaardigheden bij patiënten die in aanmerking komen voor hartrevalidatie, als belemmerende factor ervaren voor het volhouden van de revalidatie of zelfs voor het starten met de revalidatie. Ook is de invloed van multimorbiditeit op de fysiotherapeutische behandeling van patiënten met stoornissen in het bewegend functioneren of kwetsbare ouderen nog onvoldoende onderzocht.
Het WCF doet een specifieke oproep om antwoorden te krijgen op het kennishiaat ‘Hoe kan fysiotherapeutische zorg verder gepersonaliseerd worden met speciale aandacht voor kwetsbare patiëntengroepen, zoals minder begaafden, mensen met een niet-westerse achtergrond, een lage sociaaleconomische status (SES), lage gezondheidsvaardigheden en/of multimorbiditeit?’
Wie kan aanvragen?
- De hoofdaanvrager is een gepromoveerde fysiotherapeut (in bezit van een diploma fysiotherapie) die onderzoek doet in het domein van het bewegend functioneren;
- De hoofdaanvrager is verbonden aan een Nederlandse universiteit, hogeschool of onderzoeksinstelling die de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit onderschrijft.
Wat kun je aanvragen?
Voor de call is een budget van €300.000, – beschikbaar voor één meerjarenonderzoek. Zowel junior-onderzoekers als postdoc onderzoekers mogen ten laste van de subsidie worden aangesteld.
Randvoorwaarden
Uitsluitend onderzoeksvoorstellen die voldoen aan alle hieronder beschreven inhoudelijke, organisatorische en financiële randvoorwaarden worden in behandeling genomen.
Inhoudelijke randvoorwaarden
Onderzoeksvoorstellen sluiten aan op het thema ‘Waardegedreven zorg en zijn gericht op beantwoording van het kennishiaat: ‘Hoe kan fysiotherapeutische zorg verder gepersonaliseerd worden met speciale aandacht voor kwetsbare patiëntengroepen, zoals minder begaafden, mensen met een niet-westerse achtergrond, een lage sociaaleconomische status (SES), lage gezondheidsvaardigheden en/of multimorbiditeit?’
Organisatorische randvoorwaarden
- Minimaal één hoogleraar of lector in het domein van de fysiotherapie/ bewegend functioneren, verbonden aan een Nederlandse universiteit of hogeschool, is betrokken bij het onderzoek als medeaanvrager.
- Het onderzoek wordt ingebed in een instelling (Nederlandse universiteit, hogeschool of onderzoeksinstelling) die de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit onderschrijft. Dit moet blijken uit een intentieverklaring ondertekend door de instelling en de onderzoeker.
- Het onderzoeksproject start uiterlijk 6 maanden na toekenning.
- Het onderzoeksproject heeft een maximale duur van 48 maanden.
- Het onderzoeksproject dient in een samenwerkingsverband van tenminste twee instellingen uitgevoerd te worden; waaronder een Nederlandse universiteit of hogeschool en tenminste één zorginstelling (bv. fysiotherapiepraktijk, revalidatiecentrum, ziekenhuis).
- Eindgebruikers (bv. patiënten, fysiotherapeuten, verwijzers) zijn en worden aantoonbaar betrokken in de opzet en uitvoering van het onderzoeksproject.
- Voor een optimale transparantie en controleerbaarheid moet het project voorafgaand aan een eventuele dataverzameling aangemeld worden en het volledige onderzoeksprotocol geüpload worden in een erkend register (bv. Open Science Framework of Dataverse). In ditzelfde register dienen na afloop van het project de dataset en de syntaxen van de data-analyse te worden toegevoegd.
- Een schriftelijke akkoordverklaring over het ingediende onderzoeksvoorstel van zowel de bestuurlijk verantwoordelijke als de hoofdaanvrager is verplicht.
Financiële randvoorwaarden
- Voor het onderzoeksvoorstel is maximaal € 300.000, – beschikbaar. Dit betreft een kader en geen indicatie voor de gewenste hoogte. Alles wat u aanvraagt moet in verhouding tot het onderzoek staan.
- Door de onderzoeksgroep is voor tenminste 10% eigen bijdrage (‘in kind’ of ‘in cash’) vanuit de universiteit, hogeschool of andere samenwerkingspartners opgenomen als cofinanciering ter aanvulling van de aangevraagde subsidiegelden.
- Een verklaring van de instelling over de eigen bijdrage is verplicht. Hierbij is van belang dat de instelling de bijdrage (‘in kind’ of ‘in cash’) expliciet aangeeft.
- Het is geen verplichting, maar wel een pré als de onderzoeksgroep zelf een partner aandraagt die toezegt een substantieel percentage te willen cofinancieren. Ook is het KNGF bereid mee te denken over mogelijkheden voor cofinanciering.
Beoordelingscriteria
Indien het onderzoeksvoorstel voldoet aan de hierboven beschreven inhoudelijke, organisatorische en financiële randvoorwaarden wordt het onderzoeksvoorstel in behandeling genomen en beoordeeld op de volgende criteria:
Kwaliteit
- Innovatie: In deze call wordt een innovatieve aanpak en design toegejuicht. Voeg indien nodig een discussie toe over de mogelijke risico’s van de gekozen aanpak en een back-up plan met bijbehorende oplossingen of alternatieven.
- Doelstelling en vraagstelling: De doelstelling van het onderzoeksvoorstel moet resulteren in een concrete, heldere en toetsbare vraagstelling.
- Reikwijdte: Het belang en de toegevoegde waarde van het onderwerp aan bestaande kennis of beroepspraktijk wordt ondersteund met een adequate theoretische onderbouwing.
- Originaliteit: Een onderzoeksvoorstel mag geen doublure zijn van eerdere of lopende projecten, tenzij herhaling een toegevoegde waarde heeft doordat replicatie aantoonbaar gewenst is.
- Plan van aanpak: Het plan van aanpak waarmee de beoogde vraagstelling wordt beantwoord, is helder en volledig. Het gekozen onderzoeksdesign is geschikt voor het beantwoorden van de vraagstelling.
- Projectgroep: De projectgroep moet relevante expertise hebben en vertrouwd zijn met het specifieke onderzoeksgebied en de doelgroep. Het is een pré als landelijk samenwerking gezocht wordt met één of meerdere centra die expertise hebben op hetzelfde onderwerp.
- Haalbaarheid: Het is aannemelijk dat het doel van het onderzoeksvoorstel binnen de gestelde tijd wordt bereikt met de beschikbare expertise, menskracht, faciliteiten en middelen. In het onderzoeksvoorstel moet aandacht zijn voor een risicoanalyse (bv. t.a.v. inclusie), inclusief de maatregelen die worden genomen om deze risico’s te beperken.
- Toepasbaarheid en implementatie: Uit het onderzoeksvoorstel blijkt duidelijk de waarde van het project voor concrete resultaten en/of producten gericht op (de)implementatie in de fysiotherapiepraktijk.
- Datagebruik: In het onderzoeksvoorstel moet beschreven worden of en hoe gebruik wordt gemaakt van bestaande databestanden (al dan niet gedeeltelijk), of dat eigen nieuwe dataverzameling vereist is. Als een nieuwe dataverzameling wordt opgezet, geeft de aanvrager aan hoe de toegankelijkheid ervan na afloop wordt geregeld.
- Uitgedacht implementatie/valorisatieplan dat beschrijft hoe de onderzoeksbevindingen breed toegankelijk kunnen worden toegepast in de praktijk;
Relevantie
- Het onderzoeksvoorstel geeft antwoord op bovenstaande onderzoeksvraag uit de Kennisagenda Fysiotherapie 2023.
- Het onderzoeksvoorstel maakt duidelijk dat het onderzoek relevant is voor de patiënt, de fysiotherapeut en de maatschappij.
Beoordelingsprocedure
Het WCF kan besluiten een onderzoeksvoorstel niet in behandeling te nemen indien deze niet voldoet aan de randvoorwaarden. Alle aanvragen die voldoen aan de randvoorwaarden, worden door tenminste twee externe (internationale) referenten beoordeeld op relevantie én kwaliteit. De referentencommentaren resulteren in een voorlopige rangorde. De rapporten van de referenten worden geanonimiseerd verstuurd naar de hoofdaanvrager voor wederhoor.
Een onafhankelijke commissie komt op basis van de referentencommentaren, wederhoor en het onderzoeksvoorstel tot een zelfstandig oordeel. In de vergadering stelt de commissie een honorerings- en afwijzingsvoordracht op, waarna een definitief besluit wordt genomen.
Tijdspad
Call open | 10 december 2024 |
Deadline indienen onderzoeksvoorstel | 14 april 2025, 12.00 uur |
Ontvangst commentaar referenten | 28 mei 2025 |
Wederhoor op referentencommentaar | 26 juni 2025 |
Besluit toekenning en afwijzing | oktober 2025 |
Uiterlijke startdatum onderzoeksproject | 6 maanden na toekenning |
Onderzoeksvoorstel indienen?
Aanvragen kunnen uiterlijk tot maandag 14 april 2025 12.00 uur ingediend worden via wcf@kngf.nl. Het aanvraagformulier moet volledig en in het Engels (m.u.v. de lekensamenvatting) worden ingevuld en ondertekend door de hoofdaanvrager. Een door de betrokken universiteit of hogeschool getekende intentie- en matchingsverklaring moet worden meegestuurd. Alle formulieren moeten als apart document verstuurd worden.
De schriftelijke akkoordverklaring over het ingediende onderzoeksvoorstel van zowel de bestuurlijk verantwoordelijke als de hoofdaanvrager dient uiterlijk een week na het indienen van het onderzoeksvoorstel door het KNGF te zijn ontvangen via wcf@kngf.nl.
Contact
Heb je vragen? Neem dan contact op met Pieteke van Weperen.