Wil je je graag verdiepen in een specialisme? Dan is een masteropleiding Fysiotherapie een logische volgende stap. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden, de duur en de kosten.
Overzicht masteropleidingen
Het vraagt nogal wat tijd en energie, maar een masteropleiding is echt een waardevolle investering in jouw loopbaan. Het aantal verschillende masteropleidingen en opleidingsinstituten is aanzienlijk. Het is mogelijk om direct aansluitend aan je hbo-opleiding Fysiotherapie een masteropleiding te volgen.
Registratie in deel- een aantekeningenregisters KRF NL
Op deze pagina vind je een overzicht van alle opleidingen geldig voor registratie in deel- en aantekeningregisters van KRF NL, het kwaliteitsregister van alle fysiotherapeuten in Nederland.
Een masteropleiding is een deeltijdstudie en duurt gemiddeld drie jaar. De studie bestaat vaak uit een vaste dag onderwijs op locatie en daarnaast zelfstudie. Het is belangrijk om naast je opleiding een geschikte werkplek als fysiotherapeut te hebben om gelijk de verbinding tussen opleiding en praktijk te kunnen maken.
Weet je nog niet precies welke specialisatie bij je past? Sommige hogescholen bieden de mogelijkheid om pas tijdens je masteropleiding nog een keuze te maken of een combinatie te maken en in meerdere richtingen af te studeren. Denk bijvoorbeeld aan sportfysiotherapeut en manueeltherapeut.
De meeste opleidingen starten per september met een nieuw studiejaar. Oriënteer op tijd om goed te kunnen beslissen welke opleiding en hogeschool bij je past.
Kosten masteropleiding
Een driejarige masteropleiding kost in totaal ongeveer € 20.000. Voor studenten jonger dan 56 jaar bestaat het Levenlanglerenkrediet. Alle voorwaarden vind je op de website van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).
Beroepsinhoudelijke verenigingen (BI’s) houden zich bezig met de belangen en de vakinhoud van fysiotherapeuten die zich nader hebben toegelegd op of gespecialiseerd zijn in de behandeling van specifieke aandoeningen of categorieën patiënten. Tijdens je opleiding kun je al aspirant lid worden. Je blijft daarmee op de hoogte van de ontwikkelingen, kunt gratis of met korting deelnemen aan bijeenkomsten en mag mee praten over het beleid.