Beroepsprofielen Fysiotherapie
Het Beroepsprofiel Fysiotherapeut beschrijft het beroep, het vakgebied en de vakbekwaamheid door middel van rollen en competenties. Daarnaast zijn er beroepsprofielen van 13 specialismen gemaakt door de beroepsinhoudelijke verenigingen.
Wat is een beroepsprofiel fysiotherapeut?
Het Beroepsprofiel Fysiotherapeut beschrijft het beroep en het vakgebied van de fysiotherapeut en de vakbekwaamheid en welke minimale rollen en competenties nodig zijn om het vak uit te voeren. Het Beroepsprofiel Fysiotherapeut geeft richting aan de ontwikkeling en uitvoering van jouw vak. Naast het algemene Beroepsprofiel Fysiotherapeut zijn er ook 13 aanvullende beroepsprofielen van de beroepsinhoudelijke verenigingen binnen de fysiotherapie.
De Beroepskolom vormt de basis voor de Beroepsprofielen binnen de fysiotherapie. De beroepskolom beschrijft het beroep en de werkgebieden met de daarbij horende opleidingen.
Bekijk de video voor meer uitleg:
Wat zijn de rollen en competenties van een fysiotherapeut?
In het Beroepsprofiel Fysiotherapeut is de vakbekwaamheid van de beschreven aan de hand van zeven rollen: zorgverlener, gezondheidsbevorderaar, samenwerkingspartner, organisator, reflectieve professional, innovatieve professional en communicator.
Om deze beroepsrollen te kunnen vervullen, moet je als fysiotherapeut over verschillende competenties beschikken. Zo is bijvoorbeeld een van de competenties als zorgverlener dat je screent om te besluiten of de hulpvraag van de patiënt tot het vakgebied van de fysiotherapeut hoort en er sprake is van een indicatie voor fysiotherapie. En als reflectieve professional vraag je feedback aan collega-fysiotherapeuten en andere samenwerkingspartners en stel je je open op voor het ontvangen van feedback.
In het beroepsprofiel vind je het volledige overzicht van rollen en competenties. De rollen en competenties vormen de basis van iedere fysiotherapeut.
Waarom een beroepsprofiel?
De belangrijkste doeleinden van een beroepsprofiel:
- Geeft richting aan de ontwikkeling en uitvoering van het vak.
- Vormt de basis voor de eindtermen en het curriculum van de onderwijsinstellingen.
- Biedt duidelijkheid aan patiënten, andere zorgverleners, onderzoekers en beleidmakers.
- Accrediterende instanties zoals de Inspectie en NVAO gebruiken het als referentie bij het beoordelen van de voorwaarden en de feitelijke uitoefening van het vak.
Actuele beroepsprofielen
Documenten
- Beroepsprofiel Fysiotherapeut
- Beroepsprofiel Fysiotherapeut (Engels)
- Bedrijfsfysiotherapeut
- Bekkenfysiotherapeut
- Hart-, Vaart-, Longfysiotherapeut
- Geriatriefysiotherapeut
- Kinderfysiotherapeut
- Manueel therapeut
- Oedeemfysiotherapeut
- Oncologiefysiotherapeut
- Orofaciaal fysiotherapeut
- Psychosomatisch fysiotherapeut
- Revalidatiefysiotherapeut
- Sportfysiotherapeut
- VG-fysiotherapeut voor verstandelijk gehandicapten
- Ziekenhuisfysiotherapeut
Voorbehouden en bijzondere handelingen
Voorbehouden en bijzondere handelingen verlangen specifieke waarborgen. Het KNGF biedt als beroepsorganisatie met een speciale brochure helderheid in de bevoegdheid, bekwaamheid en aansprakelijkheid van de fysiotherapeut bij het uitvoeren van voorbehouden en bijzondere handelingen.
Ook interessant om te lezen
Beroepskolom Fysiotherapie
De Beroepskolom van het KNGF beschrijft het beroep en de werkgebieden met de daarbij horende opleidingen. De beroepskolom is de basis van de beroepsprofielen.
Beroepsstandaard ‘Standpunten ten aanzien van het vakgebied fysiotherapie’
In de beroepsstandaard staan de tot nu toe formeel vastgestelde standpunten over interventies die (voorlopig) niet of (voorlopig) wel tot het vakgebied fysiotherapie behoren.
Beroepscode voor de Fysiotherapeut
De Beroepscode voor de Fysiotherapeut is een leidraad voor professioneel handelen en helpt fysiotherapeuten om morele dilemma’s af te wegen.