Ga naar de inhoud

Beroepsstandaard ‘Standpunten ten aanzien van het vakgebied fysiotherapie’

De beroepsstandaard ‘Standpunten ten aanzien van het vakgebied fysiotherapie’ (voorheen ‘Standpunten ten aanzien van therapieën’) is vernieuwd. Je leest meer over hoe een standpunt vastgesteld wordt en wat het voor jou als fysiotherapeut betekent.

Wel of niet vakgebied fysiotherapie

In de beroepsstandaard staan de tot nu toe formeel vastgestelde standpunten over interventies die (voorlopig) niet tot het vakgebied fysiotherapie behoren, en interventies die (voorlopig) wel tot het vakgebied behoren.

  • Niet: acupunctuur, artrokinesiologie, B-E-St apparatuur, Bowentherapie, chiropractie, craniosacraal therapie, dierfysiotherapie, eMRS, haptotherapie, osteopathie, Physio Acoustic Sound therapie, Tai Chi.
  • Wel: Dry needling, Shockwave-therapie.

Het document geeft een overzicht van standpunten over interventies waar specifiek om gevraagd is en/of noodzaak voor wordt gevoeld. Het geeft geen volledig overzicht van alle fysiotherapeutische interventies die wel tot het vakgebied fysiotherapie behoren.

Kwaliteitsraad stelt standpunt vast

Een standpunt ten aanzien van het vakgebied wordt vanaf 2023 vastgesteld door de Kwaliteitsraad Fysiotherapie op basis van het Beroepsprofiel Fysiotherapeut en aanvullende criteria. In voorgaande jaren zijn de standpunten door het KNGF-bestuur vastgesteld.

Bij elk nieuw of herziene standpunt verschijnt er een nieuwe versie van dit document en informeren we fysiotherapeuten en andere belanghebbenden hierover.

Wat betekent een standpunt voor jou?

Wanneer een interventie niet tot het vakgebied van de fysiotherapie behoort, mag deze geen deel uitmaken van de fysiotherapeutische zorg en mag je deze interventie niet vanuit de beschermde beroepstitel fysiotherapeut uitvoeren. Ook mag je deze interventie niet communiceren (zoals via website, patiëntinformatie en in gesprek met de patiënt), declareren en/of factureren als fysiotherapeutische zorg. Wanneer je een dergelijke interventie als fysiotherapeut wel uitvoert, moet je duidelijk aantoonbaar naar de patiënt communiceren dat er geen sprake is van fysiotherapeutische zorg, maar van een niet-fysiotherapeutische behandelwijze.

Ook interessant om te lezen

Beroepskolom Fysiotherapie

De Beroepskolom van het KNGF beschrijft het beroep en de werkgebieden met de daarbij horende opleidingen. De beroepskolom is de basis van de beroepsprofielen.

Beroepsprofielen Fysiotherapie

Het Beroepsprofiel Fysiotherapeut beschrijft het beroep, het vakgebied en de vakbekwaamheid door middel van rollen en competenties. Daarnaast zijn er beroepsprofielen voor 13 specialismen.

Beroepscode voor de Fysiotherapeut

De Beroepscode voor de Fysiotherapeut is een leidraad voor professioneel handelen en helpt fysiotherapeuten om morele dilemma’s af te wegen.