Ga naar de inhoud

Wet BIG en het BIG-register

De Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) heeft als doel dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg hoog is en blijft. Ook beschermt de Wet BIG patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners, zoals fysiotherapeuten. Dit doet de Wet BIG onder andere met het BIG-register.

Op deze pagina lees je meer over wat de wet inhoudt, het BIG-register en de rol van het KNGF.

Wat is de Wet BIG?

De Wet BIG verdeelt beroepen die onder deze wet vallen in 3 groepen volgens hun wettelijke artikelnummer: artikel 3, artikel 34 en artikel 36a. Wettelijk erkende specialismen vallen onder artikel 14. Artikel 3-beroepen hebben een beschermde beroepstitel en vallen onder het medisch tuchtrecht. Zorgverleners opgenomen in artikel 3, zoals fysiotherapeuten, zijn verplicht om geregistreerd te staan in het BIG-register.

BIG-register

Het BIG-register is een wettelijk, online en openbaar register. Het geeft duidelijkheid over de bevoegdheid (de juiste kwalificaties) van de zorgverleners die werken in deze beroepen. Het register wordt uitgevoerd door het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

Een persoon achter zijn bureau met laptop

Hoe registreren in BIG-register?

Na het behalen van je diploma bij een NVAO-(Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) geaccrediteerde bacheloropleiding tot fysiotherapeut moet je je registreren in het BIG-register om de beroepstitel fysiotherapeut te mogen dragen. Lees op bigregister.nl meer over het registreren.  

Registreren met buitenlands diploma

  • Voor het registreren met een buitenlands diploma verwijzen we je graag naar deze pagina.
  • For registration with a foreign diploma, we would like to refer you to this page. 

Herregistratie BIG-register

Om bevoegd te blijven werken als fysiotherapeut moet je je elke vijf jaar herregistreren in het BIG-register. Om te herregistreren moet je voldoen aan een werkervaringseis. Dit houdt in dat je in vijf jaar 2080 uur aantoonbaar gewerkt hebt als fysiotherapeut. Er zijn wel uitzonderingen, zoals gelijkgestelde werkzaamheden. Voor meer informatie, zie het Beoordelingskader fysiotherapeuten. 

Wanneer je niet kan voldoen aan de werkervaringseis van 2080 uur voor herregistratie in het BIG-register is het mogelijk om een scholing te volgen. Dit kan aan de Hogeschool Leiden of de Hanzehogeschool Groningen.

Een half jaar voor je Uiterste Herregistratie Datum (UHD) krijg je van het CIBG een brief waarin je wordt gewezen op de naderende noodzaak tot herregistratie in het BIG-register. Je moet hiervoor zelf een aanvraag doen. Dit doe je door in te vullen hoeveel uur relevante werkervaring je de afgelopen vijf jaar hebt verricht. 

Het kan zijn dat het CIBG de aanvraag controleert, dit gebeurt steekproefsgewijs. Wanneer je geselecteerd bent, vraagt het CIBG je om bewijsstukken aan te leveren om je werkervaring aan te tonen. Lees op bigregister.nl meer over het aanleveren van bewijsstukken.  

Rol van het KNGF 

Het KNGF heeft periodiek overleg met VWS en het CIBG (een uitvoeringsinstantie van het ministerie VWS) waarin diverse punten worden besproken over de Wet BIG en het BIG-register. Het KNGF ontvangt dan ook graag de issues die leden ervaren bij de uitvoering van de Wet BIG. Dit kan via ledenvoorlichting@kngf.nl.  

Weet wel dat het CIBG als uitvoerder van het BIG-register het centrale aanspreekpunt is voor vragen over het register.