Ga naar de inhoud

Kwaliteit en patiëntveiligheid

In de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz), maar ook in andere Nederlandse en Europese wetgeving staan regels die ervoor zorgen dat patiënten kunnen vertrouwen op goede en veilige zorg. De Wkkgz verplicht zorgaanbieders om een laagdrempelige en effectieve procedure te hebben voor de afhandeling van klachten en geschillen.

Klachten en geschillen

Alle zorgaanbieders moeten zorgen voor een laagdrempelige klachtenregeling voor patiënten. Dat betekent dat je in de praktijk een interne klachtenprocedure moet hebben en aangesloten moet zijn bij een klachten- en geschillenregeling.

In dienst nemen van zorgverleners

Als je een nieuwe collega zoekt om je team van fysiotherapeuten te versterken dan zijn er een aantal maatregelen die je vanuit de Wkkgz moet treffen om ervoor te zorgen dat de patiënt in jouw praktijk in veilige handen is. 

Melden van incidenten en calamiteiten

Hoewel de meeste fysiotherapeuten ernaar streven goede zorg te leveren en de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg goed is, kan er altijd toch altijd iets mis gaan.  In de Wkkgz en de WGBO is vastgelegd welke verplichtingen je als zorgaanbieder hebt als er tijdens het verlenen van zorg dingen niet verlopen zoals dat zou moeten. 

Geweld, grensoverschrijdend gedrag en disfunctionerende medewerkers

Als zorgaanbieder moet je geweld, waaronder ook seksueel grensoverschrijdend gedrag, in de zorgrelatie melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ook wanneer je een medewerker ontslaat vanwege ernstig disfunctioneren moet je hiervan een melding doen. 

Medische hulpmiddelen

Welke regels zijn er voor medische hulpmiddelen in fysiotherapiepraktijken?

Handreiking ‘Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg’

In de huidige gezondheidszorg is het bijna niet meer mogelijk om zorg te verlenen zonder dat daarbij een vorm van samenwerking tussen zorgverleners plaatsvindt. Een groot aantal partijen in de zorg, waaronder het KNGF, heeft daarom deze handreiking opgesteld. Het schetst hoe verantwoordelijkheden moeten worden gedeeld bij gezamenlijke zorgverlening, inclusief juridische en ethische overwegingen. De handreiking is bedoeld om de kwaliteit en veiligheid van zorg te waarborgen door misverstanden en fouten te voorkomen.


Lees meer

Het medisch tuchtrecht

De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) beschermt patiënten tegen ondeskundig of onzorgvuldig handelen van individuele zorgverleners. Eén van de instrumenten hiervoor is het medisch tuchtrecht. 

Klachten, geschillen, tucht

Ben je fysiotherapeut en is er een klacht tegen jou ingediend? Hier lees je hoe het werkt met klachten, geschillen en het tuchtrecht in de fysiotherapie.

Professie en ethiek

Op deze pagina vind je alle informatie over het vakgebied fysiotherapie en je beroep, de beroepsstandaarden, wet- en regelgeving en hoe je je verder kunt ontwikkelen als fysiotherapeut.