Ga naar de inhoud

Gecombineerde LeefstijIinterventie (GLI)

Sinds januari 2019 is de GLI onderdeel van het basispakket. De GLI is bedoeld voor mensen met overgewicht. Circa vier miljoen Nederlanders hebben overgewicht en dit aantal neemt toe. Een GLI kan worden aangeboden door verschillende beroepsgroepen: leefstijlcoaches, diëtisten en fysio- en/of oefentherapeuten die voldoen aan specifieke voorwaarden. 

fysiotherapeut en vrouw houden handen tegen elkaar

Starten met aanbieden GLI

Als geregistreerd Fysiotherapeut Leefstijlcoach kun je ervoor kiezen om – alleen of in samenwerking – de GLI volwassen aan te gaan bieden. Samen met de andere veldpartijen heeft het KNGF een stappenplan opgesteld wat je hierbij kan helpen. Lees meer.

Blijvende leefstijlverandering

De GLI beoogt een blijvende leefstijlverandering die zich richt op: 

Minder eten

Het verminderen van de energie-inname.

Meer bewegen

Verhogen van de lichamelijke activiteit

Gedragsverandering

Toevoegen van op maat gemaakte psychologische interventies.

Voor wie is een GLI bedoeld?

De GLI is voor mensen met een BMI hoger dan of gelijk aan 25 gecombineerd met een co-morbiditeit of mensen met een BMI hoger dan of gelijk aan 30. Dit zijn mensen met een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR) of hoger volgens de indicatiecriteria uit de NGH-richtlijn Obesitas en De zorgstandaard Obesitas. Het gaat hier om ongeveer 4 miljoen Nederlanders.   

Toename mensen met overgewicht en obesitas 

De afgelopen jaren is het aantal Nederlanders met overgewicht toegenomen. In 2017 had 48.7% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht (BMI>25 kg/m2). Inmiddels is dit meer dan 50% van de volwassen Nederlanders. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas (BMI>30 kg/m2) is dit andersom; er zijn meer vrouwen met obesitas dan mannen. Mensen met overgewicht en obesitas lopen allerlei gezondheidsrisico’s.  

Wat is het gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico? 

Het gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico geeft aan in welke mate het gezondheidsrisico verhoogd is door het lichaamsgewicht. Deze maat wordt bepaald door BMI in combinatie met de aanwezigheid van risicofactoren voor bepaalde aandoeningen en/of comorbiditeiten. Met co-morbiditeiten worden (bij volwassenen) hart-en vaatziekten, diabetes mellitus type 2, artrose en slaapapneu bedoeld.

Man en vrouwen doen oefening planken in gras

Hoe werkt de GLI in de praktijk? 

De GLI is sinds januari 2019 onderdeel van het basispakket. De huisarts verwijst cliënten door voor deelname. Een GLI kan worden aangeboden door verschillende beroepsgroepen: leefstijlcoaches, diëtisten en fysio- en/of oefentherapeuten. Om een GLI aan te mogen bieden moet de aanbieder voldoen aan specifieke voorwaarden.

RIVM GLI-register

De GLI wordt sinds 2019 vergoed vanuit de basisverzekering. Om onderzoek te doen naar de effectiviteit en doelmatigheid van de GLI-programma’s heeft het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS, een GLI-register gemaakt. Dit is een online register waarin gegevens over GLI-deelnemers worden opgenomen mits zij hiervoor toestemming geven. De gegevens uit het GLI-register worden verwerkt in de reguliere halfjaarlijkse GLI-monitor

Programma’s 

Wil je als Fysiotherapeut-Leefstijlcoach de GLI aanbieden, dan moet je één van de erkende programma’s gebruiken. Alleen de erkende GLI-programma’s worden vergoed vanuit de basisverzekering waarbij de zorgverzekeraar vrij is om in de polisvoorwaarden op te nemen welke interventies ze vergoeden. Erkende interventies zijn getoetst door het Loket Gezond Leven van het RIVM. Hier tref je een actueel overzicht van de door het RIVM erkende interventies.

Elk van deze interventies is uniek. De ervaring heeft geleerd dat het open karakter en de monodisciplinaire aanpak van CooL vooral werkt voor fysiotherapeut-leefstijlcoaches die zélf invulling willen geven aan de inhoud van het programma en die de voorkeur eraan geven om leefstijl breed en coachend te benaderen. De verkorte opleiding tot fysiotherapeut-leefstijlcoach kan dan minder passend zijn.

Ook interessant om te lezen

GLI: verzekeraars en inkoopvoorwaarden

De Gecombineerde LeefstijIinterventie (GLI) wordt door zorgverzekeraars als programma ingekocht, vaak via de huisartsen-zorggroep in de regio. 

GLI-leefstijlcoach: scholing

Denk je erover om de Gecombineerde LeefstijIinterventie (GLI) te gaan aanbieden? Check dan grondig of je aan de voorwaarden voldoet.

GLI: Scholingsaanbieders

Informatie voor scholingsaanbieders over bijscholing en vereiste competenties voor de GLI. Hoe vraag je erkenning voor je scholing aan?