7 tips voor het declareren met de nieuwe declaratiestandaard (GDS 2.0)
Per 1 januari jl. is de nieuwe generieke declaratiestandaard (GDS 2.0) ingevoerd in de paramedische zorg. De nieuwe declaratiestandaard is nodig omdat de techniek van de vorige standaard verouderd was. Alle zorgsectoren gaan uiteindelijk over op de GDS. Lees onze tips.
De GDS lost een aantal problemen op, zoals de links-/rechts-problematiek. Tegelijkertijd zijn er enkele kinderziektes waaraan hard wordt gewerkt. Let daarom goed op bij het declareren. Achter de schermen werken softwareleveranciers, zorgverzekeraars en beroepsverenigingen intensief aan het soepel laten verlopen van de declaraties nieuwe stijl.
Hierbij 7 tips om jouw declaraties zo goed mogelijk te laten verlopen:
- Update jouw EPD-systeem als je met lokaal geïnstalleerde software werkt voordat je gaat declareren. Dit is niet nodig als je met een online EPD werkt.
- Declareer 2024 en 2025 niet in één bestand, maar los van elkaar. Eerst 2024, daarna 2025.
- Stuur je nota’s aan je patiënten? Zorg ervoor dat deze nota’s aan de goede indeling voldoen. De patiënt dient deze nota’s in bij de zorgverzekeraar (restitutienota). Gebruik het format dat jouw EPD-leverancier hiervoor klaar heeft staan. Dan krijgt je patiënt snel uitbetaalt en komt die niet weer bij je terug.
- Als je nota’s aan patiënten stuurt kunt je in het veld wat daarvoor geschikt is, een link opnemen naar deze webpagina (opent in nieuw tabblad). Hier krijgen patiënten toegankelijke uitleg van de nota.
- Informeer je patiënt wanneer een nota niet vergoed wordt, en geef aan dat die niet ingediend hoeft te worden bij de verzekeraar. Je kunt op zo’n nota de volgende tekst gebruiken: ‘Deze factuur niet insturen naar uw zorgverzekeraar! Deze factuur bevat diensten en/of producten die niet vergoed worden door uw zorgverzekering.’
- Zorg ervoor dat je de juiste AGB-code van de verwijzer op de factuur zet. Deze verplichting bestaat al langer. Mocht dit nodig zijn, kun je AGB-codes opzoeken in het AGB-register (opent in nieuw tabblad). Bij patiënten met zeer oude verwijzingen hoeft je natuurlijk niet bij te houden wanneer de verwijzer stopte met werken. Het AGB-register houdt bij welke artsen wanneer werkzaam waren. Zolang de verwijsdatum op je factuur valt binnen de periode dat een arts werkzaam is (of was), zal de factuur geaccepteerd worden.
- Vul bij de relevante diagnoses in of dit links, rechts of links én rechts van toepassing is. In de DSCPH-lijst staat bij welke diagnoses dit geldt. Je EPD-leverancier zou dit ingebouwd moeten hebben. Dit voorkomt bijvoorbeeld onnodige afwijzingen in een later stadium, als patiënten aan de andere kant dezelfde klachten krijgen.
Problemen met je EPD?
Lukt het niet om te declareren met je EPD-software? Neem dan als eerste contact op met je leverancier. Kom je er toch niet uit? KNGF kan meedenken. Mocht je nog vragen hebben, mail deze* dan naar: ledenvoorlichting@kngf.nl.
*Geef zo concreet mogelijk aan waar het om gaat: welke EPD-leverancier, verzekeraar, retourinformatie, diagnose, et cetera. Deel voorbeelden het liefst geanonimiseerd.
Werk je zonder EPD of declaratiesoftware?
Let op dat je moet voldoen aan de randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. Zorg dat je over een EPD beschikt. De leverancier ontzorgt je bovendien in het technisch complexe declareren. Mocht je nog vragen hebben, mail deze dan naar: ledenvoorlichting@kngf.nl (opent in nieuw tabblad).
Aanvullende informatie
- Declareren veranderd per 1 januari 2025
- Veelgestelde over de nieuwe declaratiestandaard GDS 2.0
- Zilveren Kruis heeft een uitgebreide uitleg van de nota aan de patiënt opgesteld (opent in nieuw tabblad). Dit format voor de nota aan je patiënt is uiteraard door jouw EPD leverancier geautomatiseerd in het EPD.