Ga naar de inhoud

Declareren verandert per 1 januari 2025

De afgelopen jaren hebben PPN, KNGF, ZN, Vektis, Vecozo en alle EPD-leveranciers samengewerkt om het declareren te uniformeren en verbeteren. Daarvoor is een Generieke Declaratiestandaard Paramedische Zorg (GDS PM) ontwikkeld. Dit verlaagt de administratieve lasten. Alleen gegevens die noodzakelijk zijn voor de betaling worden gedeeld, overige medisch inhoudelijke informatie wordt niet gedeeld. Softwareleveranciers hebben hun EPD-systemen hiervoor aangepast. Lees meer in het uitklapmenu hieronder.

Het nieuwe declareren start per 1 januari 2025. Let op: dit geldt alleen voor declaraties en nota’s van zittingen vanaf die datum. Verrichtingen van vóór 1 januari 2025 vallen nog onder de oude declaratiestandaard. Nota’s voor deze verrichtingen hoeven niet volgens de nieuwe standaard te worden opgesteld.

De generieke declaratiestandaard heeft niet alleen betrekking op de digitale declaraties aan de verzekeraar. Ook alle nota’s aan patiënten hebben een standaard format gekregen. Het gaat om zowel digitale als papieren nota’s aan de patiënt, dus voor alle eigen betalingen. Vanaf 1 januari kunnen verzekeraars deze nota’s beter automatisch inlezen. Dit zorgt voor minder afwijzingen en daardoor ook minder vragen van patiënten.

EPD-leveranciers hebben het nieuwe notaformat al verwerkt. Voor zorgverleners die buiten het EPD om een nota willen maken, zijn er sjablonen beschikbaar in Word en Excel.

Elke zorgsoort heeft zijn eigen Prestatie Code Lijst (PCL) gekregen:

BeroepsgroepPrestatie Code LijstDiagnose Codelijst
Fysiotherapie073005 (DCSPH)
Oefentherapie074005 (DCSPH)
Huidtherapie075/073005 (DCSPH)
Diëtetiek076025
Ergotherapie077013
Logopedie078012
GLI079Geen
Podotherapie/Podologie080Geen
Overig081Geen
Tabel 1: PCL per beroepsgroep vanaf 1-1-2025
  • Voor niet-vergoede prestaties is er PCL 999. Declaraties voor GLI, valpreventie en innovaties worden opgenomen in de PCL GLI (PCL 079).
  • Voor specifieke afspraken met verzekeraars wordt gedeclareerd met prestaties uit de lijst “overig” (PCL 081).
  • De AGB-code van de “werkelijke zorgverlener” wordt altijd op de factuur/declaratie vermeld. Uitzonderingen zijn zorgverleners in opleiding of incidentele vervanging. 
  • Voor GZSP patiënten (Geneeskundige Zorg aan Specifieke Patiëntengroepen) kan de regiebehandelaar in een daarvoor bestemd veld worden opgenomen (nu kan dat alleen op het veld ‘verwijzer’). Ook is de factuur van de GZSP-patiënt beter herkenbaar geworden voor verzekeraars waardoor ze vaker in één keer goed afgehandeld kunnen worden. 
  • Er wordt een zorgtrajectnummer geïntroduceerd, hiermee wordt duidelijk welke zittingen (prestaties) bij elkaar horen. Dit is relevant voor patiënten met Zvw-aanspraak en bij trajectfinanciering. De EPD-leverancier heeft dit verwerkt in zijn programma.
  • De AGB-code van de verwijzer (en niet de verwijzende organisatie) moet vermeld worden op alle facturen voor patiënten die zijn verwezen. 
  • De CSI codelijst is omgedoopt tot “Aanspraakcodelijst”.  
  • Een inhoudelijke wijziging: fysiotherapie- en oefentherapiebehandelingen voor kinderen kunnen vanaf de invoering van de nieuwe standaard worden gedeclareerd onder CSI/aanspraak-code 003. De oude CSI-codes 004 t/m 007 worden geschrapt.
  • DCSPH heeft een toevoeging gekregen: links/rechts/beide. Voor aanspraken waarvoor een limiet geldt is de kant waar de aandoening zich bevindt relevant. Dat scheelt communicatie met de zorgverzekeraar (bijvoorbeeld een nieuwe knie links en vervolgens rechts).
  • Alleen DCSPH-codes die open staan worden toegestaan op de declaratie. Het overzicht van toegelaten DCSPH-codes (en een toelichting bij de Excel lijst) kun je vinden op de website van Vektis.
  • Er is een uniforme nieuwe werkwijze afgesproken voor het tellen van ‘de eerste 20 behandelingen’ van Zvw patiënten. Hieronder vind je een toelichting.

Er zijn minder administratieve lasten voor het declareren van “de eerste 20 behandelingen” voor patiënten met aanspraak uit de basiszorgverzekering. Daardoor is de ‘declaratie omweg’ zoals bij sommige verzekeraars nodig was om het aantal van de eerste 20 behandelingen te tellen niet meer nodig. De nieuwe werkwijze van Vektis voorkomt correcties en dat de drempel van 20 behandelingen dubbel wordt gerekend.

Hoe werkt het? Deze patiënten ontvangen voortaan een beveiligde mail (eventueel geprint) met een actueel overzicht van het aantal uitgevoerde behandelingen, de aanspraak startdatum en de DCSPH-code. Deze mail wordt alleen verstuurd voor de eerste 20 behandelingen. Bij patiënten die overstappen naar je praktijk of tegelijkertijd voor hetzelfde bij een andere praktijk worden behandeld vraag je dit overzicht op. Je kunt met het overzicht van de oude praktijk in het EPD de aanspraak startdatum, de DCSPH-code, eventueel de lichaamslocatie en het aantal eerdere behandelingen invoeren. De eerste 20 behandelingen blijft de patiënt zelf betalen, maar daarna accepteren alle verzekeraars deze werkwijze. Let op dat sommige verzekeraars de eerste 20 behandelingen vergoeden in hun aanvullende verzekering.

Er zijn twee webinars georganiseerd van 19:00 – 20:00 uur. Meld je aan voor 4 november of 11 november.

  • De aanspraak voor COPD-patiënten verandert per 1 januari 2025 naar een open aanspraak. De toelating tot de basisverzekering is als volgt: “Fysiotherapie of oefentherapie omvat voor verzekerden van achttien jaar of ouder ook gesuperviseerde oefentherapie bij chronic obstructive pulmonary disease, indien sprake is van stadium II of hoger van de GOLD Classificatie voor spirometrie.” Concreet betekent dit dat deze groep COPD-patiënten met de nieuwe aanspraakcode 022 en DCSPH-code 2554 kan worden gedeclareerd zonder een wettelijke limiet in het aantal zittingen of de duur. Alle COPD-patiënten dienen volgens de huidige KNGF-richtlijn COPD te worden behandeld.
  • De regeling COVID19 herstelzorg vervalt. Nieuwe COVID19 Patiënten kunnen alleen nog met een AV met aanspraakcode 009 of door eigen betaling worden gedeclareerd per 1 januari.
  • De basisverzekering is uitgebreid voor een deel van de volwassen Reumatoïde Artritis (RA) patiënten. Het gaat om “verzekerden van achttien jaar of ouder die ook langdurige gepersonaliseerde gesuperviseerde actieve oefentherapie bij reumatoïde artritis met ernstige functionele beperkingen”. Concreet betekent dit dat deze groep RA patiënten met de nieuwe aanspraakcode 022 en DCSPH-code 9390 kan worden gedeclareerd zonder een wettelijke limiet in het aantal zittingen of de duur.

Webinar nieuwe declaratiestandaard & veelgestelde vragen

Maandag 11 november is er een webinar geweest over de nieuwe declaratiestandaard. Tijdens dit webinar hebben we de verbeteringen van de nieuwe declaratiestandaard (GDS 2.0) toegelicht, inclusief de impact op de nieuwe werkwijze van declareren. Lukte het niet om hierbij te zijn? Bekijk dan de antwoorden op de meest gestelde vragen. Leden kunnen de sessie (na inloggen) hieronder alsnog bekijken.

Deze content is alleen voor leden

Ben je nog geen lid van KNGF maar ben je wel geïnteresseerd in meer informatie over het lidmaatschap? Lees hier meer over ons lidmaatschap.